• Головна
  • Чи є на Тернопільщині дефіцит продуктів?
19:00, 1 березня 2015 р.

Чи є на Тернопільщині дефіцит продуктів?

Жителів області закликають не поширювати паніку та не піддаватись на провокації російських спецслужб.

«Дефіциту продуктів в області немає. Більше того, є перевиробництво певних товарів, - зазначив Іван Крисак. – Прикро, що люди починають панікувати та витрачають останні гроші для закупівлі товарів у великих кількостях.  Адже ця паніка є штучно створена російськими спецслужбами, які прагнуть розпочати революцію всередині України і таким чином послабити військову обороноздатність».

Підприємства переробної та харчової промисловості області з початку року у порівняні з відповідним періодом попереднього року  наростили обсяги виробництва продуктів харчування на 43,2%. Зокрема, збільшено виробництво молочної продукції  та борошна на 17%, круп - більш ніж удвічі, наголосив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Напора.

До слова, з метою забезпечення населення області продуктами харчування найближчим часом в Тернополі та районних центрах будуть проведені ярмарки.

Стан  забезпечення  споживчого  ринку  області основними  видами  харчової  продукції, що  виробляється  товаровиробниками області

1. Продовольче зерно

Відповідно до  норм  споживання   основних  видів  хлібопродуктів,  затверджених  постановою  Кабінету  Міністрів  України  від  14 квітня                2000 року № 656,  річна  потреба  населення   Тернопільської  області   в  продовольчому  зерні  на 2014/2015 маркетинговий рік (з 01 липня 2014 по                  01 липня 2015 року)  становить 144,1 тис. тонн, з них 108 тис. тонн  - продовольчої   пшениці  і 13,9 тис. тонн  - жита.

(норма  споживання   хлібопродуктів  (хлібобулочних  виробів,   борошна,  круп,  макаронних  та  кондитерських  виробів ) в  перерахунку  на  зерно -  134,4 кг на  1 людину  на  рік;  чисельності  населення   області  –                  1 071 тис.  осіб, з них 474,9 тисяч – міського і596,5 тисяч – сільського населення).

На період  з 01 лютого по  01 липня 2015 року (до нового  урожаю)       потреба  продовольчої пшениці  становить 45 тис.  тонн,   жита - 5,8 тис.  тонн .

На  01 лютого  2015 року  запас зерна продовольчої  пшениці   в  області (на зернопереробних, зерноприймальних і  сільськогосподарських  підприємствах), яка використовується  на переробку  в  борошно,  становлять 83,1 тис.  тонн, що  забезпечує  потребу області  на  185%.

2. Борошно

Для  забезпечення   населення  області   хлібобулочними  виробами  та  борошном згідно  норм  на  рік необхідно  близько 95 тис. тонн  борошна,  в  тому  числі  для  виробництва  хліба  -  85  тис.  тонн.

До  нового  урожаю  розрахункова потреба  борошна  складає біля                      40 тис. тонн , в  тому  числі  для  виробництва хліба – 35,4 тис. тонн.

З  наявного  в  області запасу  продовольчої  пшениці  можна  виробити  59,8 тис. тонн  пшеничного  борошна, що  в 1,5 рази більше потреби.

Станом  на  01 лютого 2015 року  залишки борошна на основних  борошномельних  підприємствах  в  області  становлять  понад 1,9 тис. тонн, що  забезпечує  нормативну потребу  борошна для  безпосереднього  споживання населення  на  2,3 місяці.

Крім  цього, з  березня очікується  виділення  основним  хлібопекарським  підприємствам області  для  стабілізації  цін на  хліб простої  рецептури (без олії, цукру) по  660 тонн  борошна в  місяць  (520 тонн  пшеничного  і  140 тонн житнього) за  державними цінами, що дозволить  дещо  зменшити  і  стабілізувати  роздрібні  ціни  на  хліб  для  споживачів. На  даний  час  питання  виділення борошна  з  державних  ресурсів знаходиться  на  вирішенні  в  Кабінеті  Міністрів України і  Мінагрополітики.

3. Цукор.

Норма споживання цукру  на одну особу, включаючи   кондитерські  вироби становить   37 кг  на  рік.  Враховуючи   фактичну чисельність  населення,   потреба в  цукрі  становить 40,2 тис. тонн на  рік, в тому числі  цукру на  безпосереднє споживання (без врахування кондитерських виробів) - 26,1 тис. тонн.

До  нового  сезону виробництва цукру (1 вересня 2015 р для  потреб  споживачів  області   необхідно  23,5 тис. тонн, з них  на  безпосереднє  споживання – 15,2 тис.  тонн.

На  початок  лютого  поточного  року  запаси  цукру-піску на  цукрових  заводах області  складають  40,8 тис. тонн, що  забезпечує  потребу  регіону  до нового  урожаю  на  173%.

4. Молокопродукти  (вершкове масло).

Нормативна  потреба  населення  області  у  вершковому  маслі  складає 5400 тонн на  рік, або  450 тонн  в  місяць.

Залишки готової продукції  ( вершкового масла)  на  молокопереробних  підприємствах області  на  01 лютого  2015 року  становлять 920 тонн, що забезпечує 2-х місячну  потребу області, без  врахування  виробництва, яке  буде здійснюватися  надалі (350 – 500 тонн  в  місяць).

5. М’ясо  і  м’ясопродукти

Залишки м’яса яловичини (готового в битій вазі) на м’ясопереробних  підприємствах області складає  786 тонн, в  тому  числі 319 тонн  замороженої  і 148 тонн охолодженої  яловичини.

6. Олія  соняшникова нерафінована

Залишки  соняшникової  олії у підприємств-виробників  складають                         108 тонн і постійно поповнюються.

7. Крупи

На рік в середньому потреба у крупах в асортименті становить 9 кг на одного чоловіка. До початку нового маркетингового року потрібно майже 4 кг/чол. або 3,8 тис тонн круп. На сьогоднішній день на  залишках у  підприємств – виробників знаходиться понад 100 тонн круп. Разом з тим, підприємства області можуть щомісячно виробляти 600 – 1000 тонн круп в асортименті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тернопільщина #дефіцит продуктів
Останні новини
Оголошення
live comments feed...