Як тернопільські гончарі прославились на всю Україну

Руслан Друк та Уляна Джигринюк  – відома не лише на Тернопіллі, а й в Україні сім’я гончарів. Улюблену справу парі вдалося віднайти завдяки дітям.

– Ми записали їх у школу народних ремесел, – пригадує пані Уляна. – Оскільки у той період Руслан не працював через травму ноги, тож приходив з дітьми на заняття, щоб були слухняні. Згодом і сам зацікавився і спробував працювати з глиною – ліпити різні фігурки. Потім ми познайомилися ближче з вчителькою Ольгою Романівною Мельничук. Вона розповіла нам більше про це ремесло та познайомила з гончарем Василем Бардачевським.

Уляна та Руслан вирішили ризикнути і спробувати. Оскільки гончарство – справа нелегка і на опанування усіх тонкощів потрібен був час, на сімейній раді прийняли рішення – Руслан протягом року буде навчатися працювати з глиною, а,  щоб забезпечити родину на цей період – продадуть машину. Сьогодні зізнаються, це був ризикований крок, але вони раді, що не побоялися і спробували. Адже завдяки цьому віднайшли «сродну працю» і вже у доволі зрілому віці кардинально змінили своє життя, пише Наш день

– З глиною працювати дуже цікаво, – розповідає Руслан. – Адже із звичайного безформного шматка ти можеш щось створити. Це матеріал, який потрібно постійно досліджувати, адже він має у собі багато таємниць. У роботі з глиною важлива навіть найменша дрібниця. Ось, до прикладу, якщо ти  мочиш руки у воді, яка має домішки хлору чи інших речовин, то це може вплинути на якість виробу.

Сьогодні Руслан та Уляна викладають у Тернопільській школі народних ремесел. Окрім цього, займаються гончарством вдома у майстерні. Буває, весь день проводять за гончарним кругом, поринувши у творчий процес.

– Глина повністю змінила наш спосіб життя і мислення, –  розповідає жінка. – Раніше ми старалися, образно кажучи, йти в ногу зі світом, щоб все було стильно і модно. А відколи познайомилися з глиною – світ ніби перевернувся. Ми почали по-іншому його сприймати. Зараз ми в хаті будуємо піч. Адже це зовсім інша культура їжі. Коли вона приготовлена в глиняному горщику і в печі, то приносить значно більшу користь здоров’ю. Наші предки це знали, тому що були ближчі до природи, користувалися живими матеріалами, які давала їм земля.

Гончарі переконані, що глина відчуває настрій і характер людини.

– Запальні люди не зможуть гончарувати, – каже пан Руслан. –  Потрібно мати спокійний характер, вміти зосереджуватися. Глину витягнути кожен зможе, але надати їй форму – не просто. На це потрібні роки.

– Буває, прийдеш у майстерню без настрою, хочеш робити, а воно не виходить. Форма не вдається, тріскає, – додає Уляна. – Тоді зачиняємо двері і йдемо. Працюємо лише в гарному настрої, з добрими намірами і любов’ю. Якщо бісероплетіння – заспокоює, коли поганий настрій, воно як медитація, то глина потребує спокою.

З 2012 року подружжя – народні майстри Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Пані Уляна, окрім гончарства, ще й виготовляє чудові прикраси з бісеру і навчає цього мистецтва дітей у школі ремесел.

Подружжя часто їздить на різноманітні фестивалі, проводить майстер-класи для дітей і дорослих.

Тернопільські умільці обробляють свої глиняні вироби бджолиним воском, тому горщики не пропускають вологу, гарно виглядають, а їжа у них зберігає корисні властивості. Щоправда, цей посуд не рекомендують ставити на відкритий вогонь. Використовувати його можна лише на електроплиті, у духовці та печі.

– У глиняному посуді довго закипає вода. Але зате він довго зберігає тепло, – ділиться досвідом пані Уляна. –  Я вже рік сама печу бездріжджовий хліб на заквасці. Він надзвичайно смачний. Я його замішую у глиняній мисці і випікаю в глиняній формі. А ще хліб чудово зберігається у глиняній хлібниці.

Оскільки у мене вдома, окрім макітри, немає глиняного посуду, запитую пані Уляну, з чого варто починати,  якщо хочеться придбати щось на кухню.

– З горнятка для кави, – радить жінка. – Якщо вам сподобається, то можна розширювати асортимент. Для мене особисто незамінною є невелика глиняна каструлька для запікання м’яса. Ми відкрили це для себе випадково. Якось зібралися готувати шашлик, але на вулиці зіпсувалася погода. Тому вирішили запекти у глиняному посуді в печі. М’ясо вийшло дуже смачне, адже глина спершу вбирає вологу, а потім віддає її страві. А ще, коли у вас є вдома  глиняний посуд, то гріх, щоб він стояв без діла. Наприклад, у макітрі потрібно зберігати продукти, фрукти. Вони будуть чудово зберігатися.

Роботи тернопільських гончарів є вже у багатьох країнах світу. Зокрема, в Канаді, Іспанії, Німеччині, Польщі. Вони брали участь в одному з найстаріших ярмарків Європи – Ягеллонському, який відбувається у Любліні. А цього року вирушать на Дні української культури в Щецині (Польща), а також братимуть участь у фестивалі «Етносвіт» у Києві, де зберуться учасники з десяти країн.

Творче подружжя мріє про салон-майстерню у рідному місті, де б вони могли працювати і продавати свої вироби. Щоб люди могли спостерігати за творчим процесом, якщо захочуть, спробувати працювати з глиною, оглянути їхні вироби.

Руслан та Уляна мають багато творчих планів. Переконана, у  них все вийде. Адже їм вдалося знайти той особливий інгредієнт, який змінив їхнє життя і приніс щастя родині.

Рецепт хліба від Уляни Джигринюк

8888Потрібно: 250-300 мл закваски, 4 скл. теплої води, 12 скл. борошна 1 сорту, 2 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 1-2 ст. л. олії, спеції за бажанням.

Приготування: закваску розвести у теплій воді. Додати борошно і замісити до однорідної маси. Якщо прилипає до рук, то додавати ще. Залишити тісто на 8-9 годин, поки добре не виросте (коли холодно, то і на 12-13 год.)

Від тіста відщипнути жменю майбутньої закваски і покласти в горщик на наступний раз. Перед тим зібрати залишки закваски у горщику (десь 1 ст. л.) і додати до тіста. Також добавити сіль, цукор, олію. За бажанням кмин, смажену цибульку, трави. Вимішати тісто до «лагідного стану», десь 5-10 хв, покласти в глиняну форму і почекати 2-3 год. Духовку нагріти до 200 градусів і закласти хлібчик на 1 год. На 45 хвилині скрутити температуру до 175 градусів.

Коли хліб дістали з духовки, замотайте його у харчову плівку і поставте на решітку, щоб низ не запрів (до повного остигання). Без плівки смачнюча скоринка буде кришитися, але це не страшно. Хліб вдається смачнішим у глиняній формі.

Закваска: для приготування закваски потрібно 5 днів. Перший день: змішати по 100 г води і борошна, поставити в темне тепле місце. Кожного наступного дня добавляти до цієї суміші нову порцію свіжоперемішаних води (100 г) і борошна (100 г) і залишати у теплому темному місці, щоб бродило. На 5 день можна пекти. Чим старша закваска, тим смачніший виходить хліб.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!