Яку небезпеку тернополянам несуть травневі гриби?

Грибний сезон цьогоріч розпочався дуже рано. За нинішній рік в Україні вже зареєстровано 19 випадків харчових отруєнь, що викликані неїстівними грибами, усього постраждало 28 людей. 

У 2015 році на 21 адміністративній території України було зареєстровано 148 потерпілих, з них 17 осіб померли внаслідок отруєння грибами. Серед потерпілих 23 дитини, 4 з яких померли. Усі випадки були зареєстровані у побуті.

На сьогодні в області, на щастя, ще не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами. У 2015 році було зареєстровано 3 випадки з 3-ма потерпілими у Ланівецькому та Збаразькому районах.

Отруєння грибами відмічаються круглорічно. Спочатку люди, на жаль, отруюються грибами, які збирають в лісі, а потім можливе отруєння вже консервованими заготовками. Проте, грибні отруєння не завжди виникають, якщо вживати грибні страви. Основними причинами є незнання населенням їстівних і отруйних грибів, неуважність при зборі грибів, невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів, а також придбання їх на стихійних ринках. Причинами отруєнь можуть бути й інші фактори, зокрема, місце збирання, вік грибів.

Гриби мають властивість накопичувати не лише радіацію, але і солі важких металів, токсини, пестициди тощо. Тому яким би гарним не був гриб на узбіччі траси – зрізати його не можна! Не можна збирати гриби в радіусі 500 метрів від великих доріг, оскільки вони «багаті» свинцем і іншими важкими металами. Також і в радіусі 5 км від заводів і фабрик – в таких районах гриби, як правило, можуть містити навіть ртуть.

Молоді гриби містять значно більше поживних речовин, ніж старі. Перезрілі гриби – це зіпсований білок. Про зіпсованість гриба говорить великий розмір, м’якість, відсутність еластичності. Такими грибами можна нашкодити організму. Білок грибів дуже важко піддається перетравленню, адже схожий з білком, який утворює панцир жуків, крабів, креветок – хітин. Їх відносять до продуктів, які важко перетравлюються, тому не рекомендується вживати гриби малолітнім дітям, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, вагітним та особам похилого віку.

Отруєння грибами дуже часто мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в проміжку часу від 30-ти хвилин до 24-х годин, дуже рідко через 2-3 доби. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади.

Також наголошуємо, що ніяких простих, швидких і надійних методів визначення їстівних і отруйних грибів не існує. Вважають, що головка цибулі, зварена нібито з отруйним грибом, повинна почорніти або почервоніти. Колір змінюється під дією ферменту тірозинази, а він міститься в їстівних і в отруйних грибах. Твердження, що срібло темніє у відварі з отруйними грибами теж невірне, адже така ж реакція проходить і з їстівними грибами, де срібло реагує на амінокислоти, які включають в себе білок грибів. Це стосується і того, що нібито черв’яки і личинки їдять лише їстівні гриби.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:
1. Краще вживати штучно вирощені печериці, гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купляти грибів, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
2. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте, і якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, то краще його позбутися;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини в т.ч. солі важких металів;
- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше!) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним, жінкам, що годують груддю та людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) негайно звертайтесь за медичною допомогою!

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!