На Тернопільщині розпочалось масове збирання маслюків (фото)

- Галю, ану ходи сюди. Дивись, яке чудо в багажнику. – Біля магазину «Прогрес» у Тернополі літній чоловік показує на відкритий багажник білого буса «Фіат Добло». Всередині – насипом – гриби.

- Ще такого чуда не бачила, скільки живу! - промовляє пані Галина, яка підійшла до машини і дивиться на гриби. - Щоб у травні вже маслюки були, і такі файні – один в один, ніколи би не повірила, - не перестає дивуватися жінка.

- Нема порядку ніде – ні в політиці, ні в природі. Все переплуталося, догори дригом. Але най там, то ще не є зле, хай ростуть гриби хоч і в січні, може будемо, як в Африці жити і за газ менше платити станемо, - коментує побачене пенсіонер, звертаючись до своєї дружини.

Поряд стоїть, усміхаючись, 50-річний Володимир Задерей із села Вербовець Лановецького району, власник автівки з грибами.

- Ми і самі дивувалися, коли ще на Великдень люди почали говорити, що ніби пішли маслята. Я не вірив цьому. Бо знаю, що їхня пора – вересень-жовтень. Але коли побачив, що люди відрами з лісу несуть гриби, то самі пішли з дружиною Любою у соснову посадку. А там, на горбі, за селом, серед соснини, побачили, що дійсно, маслята –як цвяшки: ні тобі хробачка, ні глині, молоденькі, тверденькі. То назбирали два відра і ще один пакет за пару годин. Вдома позакручували вже з двадцять літрів. То вчора Люба каже, їдь до Тернополя, вези гриби, може хто купить, та й на останній дзвоник на обід підсмажуть собі грибочків. І, знаєте, купляють. Ото, десь з п’ять кілограмів лишилося, решта все розкупили, мав сім відер. Я сюди, до «Прогресу» приїжджаю у вівторок, п’ятницю і неділю. Городину привожу, молоко, сир, сметану. А то свиню колись-то забили, то чвертку привозив, все продав зразу. А нинька торгую ще й грибами. По 25 гриваків продаю. І нічого, дякувати Богу, йде помаленьку торгівля, - розповідає Терену Володимир Задерей.

Чоловік каже, що найбільше маслюків біля Верхівців, Пахині та Карначівки.

- Туди вже Тернопіль рванув, з мотриси злазять - і в ліс, а тоді, коли електричка з Ланівців повертається, вже їдуть назад, до Тернополя. Ми переважно маслюки не сушимо, бо вони як зсохнуться, то ніц не буде. А так – смажимо, чи закручуємо на зиму, мені навіть мариновані більше смакують… - каже пан Володимир.

Розповідає, що на Лановеччині маслюків найбільше у молодих посадках, серед хвойних галявин, на вирубках, на узбіччі лісових доріг. Запитую, чи не боїться вибрати неїстивний гриб, що маскується «під маслюка».

- А чого тут боятися? Маслюк є маслюк – капелюшки у суху погоду трохи блищать і клейкі, а в сиру - стають слизькими на дотик і як слимак. Капелюшок на нижній стороні у молодих маслюків має жовтувато-білу плівку, яка тріскає у великих маслюків і залишає на ніжці клейке кільце з кусочків тої плівки. Щоб маслюки були смачнішими, ми все з Любою, як приходимо з лісу, акуратно відриваємо ті слизькі плівки з капелюшка, бо інакше буде гіркота. А чистити їх зовсім легко, просто перед цим розстеляємо на папіндеці, кладемо у тінь і вони до години так, ніби прив’ялюються. Тоді – замочуємо на півгодини в чистій, підсоленій воді, полощемо і варимо. Люба все чомусь варить два рази по хвилин сорок, щораз міняє воду. І нічого, слава Богу, ніхто не отруївся. Та і як можна маслятами отруїтися? Я кажу, вже ті відварені гриби можна і в пакет перекинути і - в морозилку. Щоб коли треба – витягнути, чи просто засмажити в сметані. Але для мене, я вже казав, найсмачніші – мариновані. Спочатку ми з Любою стерилізуємо банки. Два рази робимо це. Перший раз перед тим, як закладаємо маслята у банку. Другий раз – коли вже банки наповнені і стоять у баняку з водою, яка кипить. Тоді, як добре прокип’ятимо, витягуємо банки, закручуємо, перевертаємо вниз головою і залишаємо на три дні, закутавши їх у рушник чи шмаття. Воно то все своє дає – ще така стерилізація там, під тими рушниками-шматами теж собі продовжується. Ага, мало не забув, до маслюків у банках добавляємо сіль, перець, трішки оцту, хто любить – то і часничок, то все – за смаком, як на чий смак. Головне, щоб смакувало. Правда, моя Люба ще готує сницлі-котлети з маслят. То бабранина трохи, але смакота! Я бачив, як то жінка робить, та до того не лізу. Так во, вона відділяє капелюшки від ніжок маслят і збиває кілька яєць, додає солі, перцю, робить такий кляр і туди опускає капелюшок гриба. Тоді то все викладає на пательню, нагріту з олією, і обжарює, щоб вони стали золотистими. І все – страва готова. Але вона мені смакує більше гарячою, хоча і холодні маслюкові сницлі теж смачні, особливо до холодного пива. Але не змішуйте з горілкою. Бо маслюки цього не люблять. Та й шлунок – також, - сміється пан Володимир.

- Перепрошую, пане, ви продаєте гриби, чи тільки розповідаєте про них? - розмову делікатно перебиває жіночка-покупець.

- Та ви що, я і розповідаю, і продаю. Багато не прошу, дешевше, як в магазині шампіньйони, вирощені у мішках чи підвалах, а тут - все натуральне – 25 гривень за кілограм.

– Дайте мені два кілограми. - жінка віддає купюру із Грушевським. Пан Володимир акуратно пересипає вербовецькі маслюки у пакет.

Грибний сезон Володимира Задерея поступово стає все більш фінансово привабливим, що, зрозуміло, приємно і для нього, і для його дружини Люби, яка там, у Вербівці, за понад 50 кілометрів від Тернополя, чекає Володимира. Здорового і з готівкою за наторговані маслята, які разом збирали вчора там, у соснині, що за селом.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!