Тернополянам радять активно не вживати ранні овочі

На продуктових ринках і в магазинах з`явилося багато ранніх овочів. Одні залюбки смакують сільськогосподарськими делікатесами, інші ще побоюються купувати молоду капусту, помідори чи огірки. А раптом там багато нітратів?

Справді, дієтологи радять особливо не захоплюватися ранніми овочами і не споживати їх масово. Ця порада особливо актуальна для дітей, вагітних жінок, людей з ослабленим імунітетом. Зрештою, незначний вміст нітратів організму не шкодить, тому подаємо рекомендації, як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах.

Найперше потрібно знати, що в різних овочах різний вміст нітратів. Мало – у помідорах, солодкому перці, часнику, картоплі, ріпчастій цибулі, моркві. Практично немає – у фруктах і ягодах (крім кавуна та дині). Середню норму нітратів містять огірки, зелена цибуля і кабачки. І багато нітратів є у ранній білокачанній, пекінській та цвітній капусті, ранніх столових буряках, капусті броколі, зеленому салаті, шпинаті, пише газета Свобода.

Як же зменшити вміст нітратів в овочах? Хороший спосіб – не вживати в їжу ті частини овочу, в яких накопичується найбільше шкідливих хімічних сполук:

– капуста — верхні зелені листки, качан і товсті стрижні на листках;

– петрушка, селера, кріп, інші пряні трави – стебла;

– молода морква, корінь петрушки – 1-2 см верхівки коренеплоду та серцевина;

– в огірках, редьці та редисці, молодих бурячках найбільше нітратів міститься у шкірці, верхньому та нижньому кінчиках;

– у дині та кавуна найбільша концентрація нітратів – біля шкірки, особливо у недозрілій блідій частині;

– у кабачків та баклажанів треба відрізати частину з плодоніжкою.

Значно зменшує кількість нітратів кулінарна обробка.

Якщо редиску, огірок чи капусту почистити, добре помити й трохи підсушити на сітці чи рушнику — ми позбавимося від 3% до 20% нітратів.

Якщо хвилин з 20-30 потримати у холодній воді шпинат, листя салату, молоду капусту чи інші листові овочі, ми «вимиємо» 15-20% нітратів. Так само можна вимочити у воді нарізані кубиками або півкільцями молоді бурячки й ранні кабачки та цукіні.

Також нітрати з овочів переходять у воду  під час варіння. Картопля втрачає 75-80%, морква та капуста — до 70%, буряк — до 40%. Головне – одразу ж злити відвар, бо під час вистигання частина нітратів повернеться назад. Перед приготуванням борщу чи супу овочі можна спочатку бланширувати — на 5 хвилин залити окропом, а потім покласти у каструлю доварюватися.

Припиняє перетворення нітратів у нітрити додавання у салати лимонного чи гранатового соку, а також вживання салатів одразу ж після приготування.

І ще одна важлива деталь. Купуючи свіжу городину, вибирайте стиглі овочі середнього розміру, без жовтих плям під шкіркою.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!