Епідемічна ситуація із захворюваності на сальмонельоз на Тернопільщині напружена

За 5 місяців 2016 року спостерігається ріст захворюваності на 33,9% у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. В цілому в області зареєстровано 16 випадків сальмонельозу, в тому числі серед дітей до 17 років 6 випадків.

Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликається великою групою мікробів – сальмонел. Сальмонели мають здатність зберігатись та розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, кондитерських виробах, бульйонах, паштетах. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається зміна кольору, запаху, смаку самого продукту.

В обласній Держсанепідслужбі розповідають, що сальмонели надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі. Так, у питній воді вони можуть жити від 11 до 120 днів, у м’ясі і м’ясних виробах – 60-130 днів, у замороженому м’ясі – 13 місяців, у молоці, поміщеному в холодильник – до 20 днів, у маслі – 60-120 днів, у яйцях та сирах – до 13 місяців, випорожненнях тварин – до 4-х років; ґрунті – до 4,5 місяців.

Збудники сальмонельозу передається харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами, механізм передачі – фекально – оральний.

З метою недопущення виникнення сальмонельозої інфекцій серед населення необхідно дотримуватись простих рекомендацій:
– не допускати до приготування та реалізації харчових продуктів осіб без медичного огляду;
– слідкувати за чистотою у закладах громадського харчування;
– мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
– для приготування їжі використовувати бутильовану або кип’ячену воду;
– зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів;
– швидкопсувну продукцію зберігати лише в холодильнику із дотриманням товарного сусідства;
– не купувати продукти на стихійних ринках (м’ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана);
– при покупці харчових продуктів звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання харчових продуктів, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);
– споживати приготовані страви одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
– при споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!