Борщовий набір на Тернопільщині значно зріс у ціні

Мабуть, ні для кого не буде новиною те, що слідом за підвищенням прожиткового мінімуму та зарплат на Тернопільщині вартість продуктів харчування стала зростати в геометричній прогресії. І навіть колись дешеві овочі вітчизняного виробництва подорожчали.

Як підрахували фахівці Економічного дискусійного клубу, найвідчутніше упродовж року (порівняно з листопадом 2016 р.) зросла вартість приготування борщу з м’ясом − на 27,5% («плюс» 18,09 грн.), а найменше подорожчав борщ пісний − на 5,9% («плюс» 0,89 гривні). За розрахунками ЕДК, у листопаді 2017 року приготування популярних українських страв вартувало:

- борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):  з м’ясом – 83,91 гривні та без м’яса (пісного) – 16,02 гривні;

- дерунів із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук) – 19,96 гривні;

- вареників (з розрахунку 35– 40 штук):  з сиром – 73,94 гривні; з капустою – 20,74 гривні.

Тобто, у листопаді порівняно з попереднім місяцем вартість приготування популярних українських страв суттєвих змін не зазнала. Збереглися тенденції попереднього місяця щодо подешевшання приготування борщу пісного («мінус» 4,5% або 76 коп.) та вареників з капустою («мінус» 1,4% або 29 коп.). В той же час вартість борщу з м’ясом порівняно з жовтнем не змінилася.

Натомість приготування дерунів із сметаною та вареників з сиром подорожчало на 0,9% (кожна позиція). Зміни у вартості приготування страв обумовлювалися збереженням тренду щодо зниження споживчих цін на картоплю та овочі та стійкою тенденцією до подорожчання яловичини, яєць та молокопродуктів, пишуть Тернополяни.

У останньому місяці осені ц. р. витрати на приготування популярних національних страв були вищими, ніж роком раніше. Найвідчутніше упродовж року (порівняно з листопадом 2016 р.) зросла вартість приготування борщу з м’ясом − на 27,5% («плюс» 18,09 грн.), а найменше подорожчав борщ пісний − на 5,9% («плюс» 0,89 гривні).

«У листопаді для 17 регіонів країни було характерним зменшення загальної вартості набору з картоплі та овочів для приготування борщу, яке склало від 0,2% у Одеській 10,0% у Житомирській областях. Водночас у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Чернігівській областях такий набір подорожчав у діапазоні від 0,2% до 6,5%.  Найдешевший овочевий набір для приготування каструлі борщу можливо було придбати у Рівненській області – за 7,72 гривні, найдорожчий − у Донецькій області – за 11,30 гривні», - відзначили експерти Економічного дискусійного клубу.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!