Ціни на тернопільському ринку кусаються

Залишилися лічені дні до Великодня. Господині заздалегідь готуються, вичитують нові рецепти смачних святкових страв, а продавці на ринку потирають руки. Адже у них почалися справжнісінькі «жнива»…

Завітали і ми на центральний тернопільський  ринок, щоб оцінити асортимент, та найголовніше – розповісти читачам «Свободи», до яких цін потрібно готувати гаманці.

Найперше зайшли в адміністрацію ринку, щоб запитати  у директора Юрія Ворка, наскільки дорогим буде великодній кошик.

«Хочу заспокоїти людей – дефіциту м’яса на ринку немає. Проте ціни у передсвяткові дні дещо зросли, однак не набагато – приблизно на 5-10 гривень», – зазначив Юрій Євгенович. Директор ринку також зауважив, що, порівняно з іншими продуктами, ціна на які останнім часом зросла більше, ніж удвічі, м’ясо не надто подорожчало.

«Кілька років тому ціна на м’ясо була 70-80 гривень, сьогодні – 120-140. Але якщо раніше закуповували м’ясо по 40-45 гривень, то сьогодні – по 65 грн. Відповідно, й ціна зросла. Підприємець мусить і сам заробити, і оренду сплатити, і зарплату продавцям», – додав пан Ворко.

За його словами, процес ціноутворення не можливо контролювати. Адже з 1 липня минулого року Кабінет Міністрів скасував державне регулювання цін на продукти харчування. Тож кожен продавець встановлює власну ціну на той чи інший товар, однак враховуючи певні чинники, найперше – конкуренцію та попит.

Отже, якщо говорити мовою цифр, то ситуація така:

– яловичина: полядвиця – 150-170 грн, задня шинка – 140-150 грн, передня шинка – 115-120 грн, ребра – 70-80 грн;

– свинина: полядвиця – 140-150 грн, задня шинка – 120-130 грн, передня – 100-110 грн, бочок – 70-80 грн, шия – 120-140 грн, ребра – 80-90 грн, гуляш – 70-85 грн.

Сало можна купити за 40-55 грн за кілограм.

Далі ми поцікавилися копченими м’ясними смаколиками. Шинка вартує 170-180 грн, полядвиця – 190-200 грн, бочок – 130-140 грн. Дізналися ціни і на ковбаси: домашню можна придбати за 130-170 грн, «Дрогобицьку» – 140-170 грн, «Московську» – 160-200 грн.

Не змінилася ціна на домашню птицю. Приміром, курку можна купити за 50-100 грн, гуску – за 150-200 грн, качку – 120-150 грн, індика – 200-280 грн. Кролі продають по 150-180 гривень.

Масло на ринку можна придбати за 125-155 грн, сир свіжий – 60 грн, а сир голландський – 140-190 грн. Сметана збирана вартує 55-60 грн за літр, а сепараторна – 80 грн. Приємно тішать ціни на яйця. Порівняно з зимою, вони подешевшали. Фабричні коштують 2,30-2,70 грн за штуку, а домашні – 3-3,30 грн.

«Найголовніше – ми завжди спокійні за якість як м’ясної, так й іншої продукції. Так, сьогодні в країні діє мораторій на перевірку підприємців. Та ми працюємо для покупців. На території ринку діють дві лабораторії від Держпродспоживслужби. Одна перевіряє якість рибної, молочної, копченої продукції, друга – свіжого м’яса. Тож лише після позитивного висновку експертизи та отримання спеціального дозволу підприємець має змогу торгувати на ринку», – зазначив пан Ворко.

В адміністрації ринку також розповіли, що після свят ціна на м’ясо знизиться. Наступне подорожчання очікують у травні, коли потепліє і люди почнуть їздити на пікніки.

До слова, експерти Інституту аграрної економіки заявили, що цьогоріч, як і попередніми роками, найдешевшим великодній кошик буде саме в Тернопільській області.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!