Тернополянин робить пістолети, ангелочки та інші сувеніри із … шоколаду (фото)

— З’їсти? Ні! Такою шоколадною дивовижею треба спершу милуватися, а смакувати хіба коли «добігатиме» термін придатності, — оцінюють солодкі шедеври небайдужі. 

Юрій Сорока розповідає, що шоколадні сувеніри «народжуються» не на відомих фабриках, а на його кухні, і заодно охоче читає лекції про шоколад та культуру його споживання.

Шоколадна історія Юрія Сороки почалася три роки тому, коли у період кризи комп’ютерник не міг знайти добреоплачувану роботу. Друг із Києва розповів йому про новий шоколадний бізнес. Тернополянин зацікавився і невдовзі сформував відділ у торговому центрі із привозного товару з приватних кондитерських цехів столиці та Харкова. 

— Рік тому я виготовив першу фігурку із шоколаду — сніговика з ялинкою, — розповідає  Юрій Новій Тернопільській газеті. — Солодкий сувенір, звичайно, був далекий від ідеалу, але з часом я освоїв секрети шоколаду. З одного боку, процедура виготовлення фігурок проста, а з іншого — потребує неабиякої точності й наполегливості. Найперше треба зробити ідеальну форму — молду — з харчового силікону, «відбивши» її з реальної фігурки. Важливо, щоб частини форми, а їх може бути дві-три і більше, ідеально складалися, тоді на виробі не буде «швів». Друге — правильно розігріти шоколад. Здавалося б, що таке — розтопити солодку груду, але щоб усе вдалося, треба ретельно дотримуватися температурних вимог. Так, молочний шоколад розігрівають до 40 градусів, чорний — до 50, але не більше, щоб не випарувалося масло, інакше шоколад втратить смак і не загусне. 

Рідні Юрія звикли, що в їхньому помешканні завжди пахне шоколадом, а на кухні — спеціальне начиння для солодкого хобі чоловіка. Свого часу він розігрівав шоколад у звичайній каструлі над гарячою водою на газовій плиті у кухні, нині працює у майстерні, має професійну кондитерську баню. 

— Велика помилка початківців, що вони ставлять шоколад безпосередньо на вогонь і він відразу закипає, — зазначає майстер. — Замість 40 градусів, шоколад розігрівається до 70, а це неприпустимо. Навіть маленька похибка позначається на виробі, бувало, що я поспішав і збільшував температуру на два градуси, тим тільки зашкодив — шоколадні фігурки не хрускотіли, а ставали, як пластилінові. Застигають вироби у холодильнику при плюс 8 градусів, якщо температуру зменшити, шоколад може занадто застигнути і поламатися або посивіти. До речі, сивизна на шоколаді — це не обов’язково зіпсований продукт, а радше свідчить про температурний контраст при зберіганні.

Останні штрихи —  скальпелем

Для своїх витворів тернопільський майстер використовує натуральний шоколад без емульгаторів та рослинних олій. Замовляє сировину через інтернет у кондитерських магазинах. Практично усі фігурки майстра з молочного шоколаду, оскільки на ньому легко працювати з деталями — виділяти очі, губи, руки «шоколадних» героїв, наносити малюнок, натомість сувеніри з чорного шоколаду виглядають непорушними брилами. Щоб виріб мав ідеальний вигляд, чоловік, вийнявши його з форми, скальпелем вирівнює кожен рубець, відточує кожен штрих. А особливого шарму надає виробу за допомогою сухих харчових барвників та лаку, але наносить їх трішки — лише для акценту.

— Якщо прочитати складник шоколадки із магазину, то там є соєва чи пальмова олія, соєвий лецитин — замінники какао-бобів, люди звикають до такого смаку і думають, що це шоколад, але це — лише солодка плитка, — каже Юрій. — Насправді молочний шоколад повинен мати до 40% какао, чорний — від 56% до 80-86%. Щоправда, шоколад з абсолютним вмістом какао гіркий і не кожному до смаку, хоча він найкорисніший. Мені, власне, смакує саме чорний шоколад.

Спілкуючись з покупцями, майстер-аматор зрозумів, що у Тернополі ще нема достатнього рівня культури споживання шоколаду, а тому завжди прагне донести до людей свої знання. 

— Дивує, що люди купують шоколад і відразу ховають його в холодильник, — зауважує чоловік, — і це при тому, що на вулиці може бути мінус 20, а в холодильнику — близько нуля. Насправді шоколад любить кімнатну температуру, боїться тільки прямих сонячних променів. 

У подарунок — тридцять… пістолетів 

У доробку Юрія вже півтисячі шоколадних сувенірів. Здебільшого це вироби на любовну тематику — сердечка, ведмедики з квітами, новорічну — сніговики, діди морози, та суто чоловічі — оскари, пістолети, моделі легківок. Більшість робіт «шоколадний» майстер виконує на замовлення. Одна із найоригінальніших — тридцять пістолетів, які працівниці однієї із тернопільських фірм замовили на День захисника Вітчизни своїм співробітникам. У Юрієвій крамничці керівництво корпорації «Ватра-Шредер» замовляло оригінальний мініатюрний шоколадний вуличний ліхтар вагою у 2,5 кг. 

— Можна виготовити шоколадну річ будь-якої форми і ваги, але тут постає питання, наскільки це буде доступно для людей, бо ж шоколад — недешеве задоволення, — каже Юрій Сорока. — У нашій крамничці представлений рекордний виріб — «Хамер» вагою 3 кг. Щодо цін, то найдешевша фігурка вагою 40 г вартує 30 гривень, 300 г — 200. Термін придатності шоколадних виробів — півроку, хоча я пробував зберігати їх два роки і переконався, що смак не втрачається. Однак, звичайно, бажано дотримуватись санітарних норм.

Цікаво, що за рік Юрій перетворив на вироби майже сто кілограмів (!) шоколаду. 

— Коли у квартирі в кожному куточку шоколад, то рідні вже не сприймають його як подарунок, тому рідко дарую їм свої вироби, — зізнається майстер. — Найбільше моє хобі підтримує хіба що донечка Майя, якій трохи більше року (усміхається, — авт.). Вона допитливо тягнеться до шоколаду, але ми їй поки що не дозволяємо смакувати.

sokolad 2
sokolad 1
sokolad 3
sokolad 4
sokolad 5 sokolad 6
sokolad 7
sokolad 8
sokolad 9
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!