Тернополянин робить пістолети, ангелочки та інші сувеніри із … шоколаду (фото)

— З’їсти? Ні! Такою шоколадною дивовижею треба спершу милуватися, а смакувати хіба коли «добігатиме» термін придатності, — оцінюють солодкі шедеври небайдужі. 

Юрій Сорока розповідає, що шоколадні сувеніри «народжуються» не на відомих фабриках, а на його кухні, і заодно охоче читає лекції про шоколад та культуру його споживання.

Шоколадна історія Юрія Сороки почалася три роки тому, коли у період кризи комп’ютерник не міг знайти добреоплачувану роботу. Друг із Києва розповів йому про новий шоколадний бізнес. Тернополянин зацікавився і невдовзі сформував відділ у торговому центрі із привозного товару з приватних кондитерських цехів столиці та Харкова. 

— Рік тому я виготовив першу фігурку із шоколаду — сніговика з ялинкою, — розповідає  Юрій Новій Тернопільській газеті. — Солодкий сувенір, звичайно, був далекий від ідеалу, але з часом я освоїв секрети шоколаду. З одного боку, процедура виготовлення фігурок проста, а з іншого — потребує неабиякої точності й наполегливості. Найперше треба зробити ідеальну форму — молду — з харчового силікону, «відбивши» її з реальної фігурки. Важливо, щоб частини форми, а їх може бути дві-три і більше, ідеально складалися, тоді на виробі не буде «швів». Друге — правильно розігріти шоколад. Здавалося б, що таке — розтопити солодку груду, але щоб усе вдалося, треба ретельно дотримуватися температурних вимог. Так, молочний шоколад розігрівають до 40 градусів, чорний — до 50, але не більше, щоб не випарувалося масло, інакше шоколад втратить смак і не загусне. 

Рідні Юрія звикли, що в їхньому помешканні завжди пахне шоколадом, а на кухні — спеціальне начиння для солодкого хобі чоловіка. Свого часу він розігрівав шоколад у звичайній каструлі над гарячою водою на газовій плиті у кухні, нині працює у майстерні, має професійну кондитерську баню. 

— Велика помилка початківців, що вони ставлять шоколад безпосередньо на вогонь і він відразу закипає, — зазначає майстер. — Замість 40 градусів, шоколад розігрівається до 70, а це неприпустимо. Навіть маленька похибка позначається на виробі, бувало, що я поспішав і збільшував температуру на два градуси, тим тільки зашкодив — шоколадні фігурки не хрускотіли, а ставали, як пластилінові. Застигають вироби у холодильнику при плюс 8 градусів, якщо температуру зменшити, шоколад може занадто застигнути і поламатися або посивіти. До речі, сивизна на шоколаді — це не обов’язково зіпсований продукт, а радше свідчить про температурний контраст при зберіганні.

Останні штрихи —  скальпелем

Для своїх витворів тернопільський майстер використовує натуральний шоколад без емульгаторів та рослинних олій. Замовляє сировину через інтернет у кондитерських магазинах. Практично усі фігурки майстра з молочного шоколаду, оскільки на ньому легко працювати з деталями — виділяти очі, губи, руки «шоколадних» героїв, наносити малюнок, натомість сувеніри з чорного шоколаду виглядають непорушними брилами. Щоб виріб мав ідеальний вигляд, чоловік, вийнявши його з форми, скальпелем вирівнює кожен рубець, відточує кожен штрих. А особливого шарму надає виробу за допомогою сухих харчових барвників та лаку, але наносить їх трішки — лише для акценту.

— Якщо прочитати складник шоколадки із магазину, то там є соєва чи пальмова олія, соєвий лецитин — замінники какао-бобів, люди звикають до такого смаку і думають, що це шоколад, але це — лише солодка плитка, — каже Юрій. — Насправді молочний шоколад повинен мати до 40% какао, чорний — від 56% до 80-86%. Щоправда, шоколад з абсолютним вмістом какао гіркий і не кожному до смаку, хоча він найкорисніший. Мені, власне, смакує саме чорний шоколад.

Спілкуючись з покупцями, майстер-аматор зрозумів, що у Тернополі ще нема достатнього рівня культури споживання шоколаду, а тому завжди прагне донести до людей свої знання. 

— Дивує, що люди купують шоколад і відразу ховають його в холодильник, — зауважує чоловік, — і це при тому, що на вулиці може бути мінус 20, а в холодильнику — близько нуля. Насправді шоколад любить кімнатну температуру, боїться тільки прямих сонячних променів. 

У подарунок — тридцять… пістолетів 

У доробку Юрія вже півтисячі шоколадних сувенірів. Здебільшого це вироби на любовну тематику — сердечка, ведмедики з квітами, новорічну — сніговики, діди морози, та суто чоловічі — оскари, пістолети, моделі легківок. Більшість робіт «шоколадний» майстер виконує на замовлення. Одна із найоригінальніших — тридцять пістолетів, які працівниці однієї із тернопільських фірм замовили на День захисника Вітчизни своїм співробітникам. У Юрієвій крамничці керівництво корпорації «Ватра-Шредер» замовляло оригінальний мініатюрний шоколадний вуличний ліхтар вагою у 2,5 кг. 

— Можна виготовити шоколадну річ будь-якої форми і ваги, але тут постає питання, наскільки це буде доступно для людей, бо ж шоколад — недешеве задоволення, — каже Юрій Сорока. — У нашій крамничці представлений рекордний виріб — «Хамер» вагою 3 кг. Щодо цін, то найдешевша фігурка вагою 40 г вартує 30 гривень, 300 г — 200. Термін придатності шоколадних виробів — півроку, хоча я пробував зберігати їх два роки і переконався, що смак не втрачається. Однак, звичайно, бажано дотримуватись санітарних норм.

Цікаво, що за рік Юрій перетворив на вироби майже сто кілограмів (!) шоколаду. 

— Коли у квартирі в кожному куточку шоколад, то рідні вже не сприймають його як подарунок, тому рідко дарую їм свої вироби, — зізнається майстер. — Найбільше моє хобі підтримує хіба що донечка Майя, якій трохи більше року (усміхається, — авт.). Вона допитливо тягнеться до шоколаду, але ми їй поки що не дозволяємо смакувати.

sokolad 2
sokolad 1
sokolad 3
sokolad 4
sokolad 5 sokolad 6
sokolad 7
sokolad 8
sokolad 9
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Раніше ми вже писали про те, що відома тернопільська блогерка Аліна Френдій та син екс-мера Тернополя, народного депутата України Романа Заставного, Петро мають стати сім'єю. Однак несподівано у Instagram пара заявила, що віддаляються на тисячі кілометрів одне від одного. А все для того, щоб відстань лиш надійніше сполучила два серця. "З вашого дозволу відкладу на трохи телефон і насолоджуватимусь останніми днями "красивої жінки незаміжньої"",- пише Аліна....
Суспільство
У ході спільного відпрацювання обласного центру міграційники і поліцейські виявили громадянина Грузії, який на момент перевірки перебував в Україні понад дозволений строк. Щодо іноземного громадянина складено адміністративний протокол за частиною 1 статті 203 КУпАП - порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, та накладено адміністративне стягнення у розмірі 1700 гривень. Штраф іноземець вже сплатив. Також посадові особи...
Кримінал
Медики Бучацької районної лікарні 9 серпня повідомили поліцію, що до них поступив чоловік з численними травмами та переломом ребер після удару коня. Чоловік помер. Проте рідні померлого кажуть, що причина смерті - не удар коня. Смертельні удари жителю села Бариш завдав кінь, якого того дня господар повів напитись до річки, повідомляли у відділі комунікації поліції Тернопільської області. Біля водойми випасався інший кінь і обоє почали брикатись. Чоловік не...
Суспільство
17 серпня під час сесії міської ради очільник Тернополя вручив кращим тернопільським школярам сертифікати на отримання іменних стипендій у галузі наук та у номінації «Кращий учень школи». Відповідні рішення були прийняті на сесії міської ради. Зокрема, 48 школярів отримуватимуть впродовж 2018/2019 навчального року стипендії Тернопільської міської ради у галузях мовознавство, історія, математики, інформатики тощо. Також 33-оє школярів отримуватимуть стипенд...
Культура
Сьогодні, 17 серпня, у Тернополістартувалавиставкасвітлинукраїнського активіста, добровольця, журналіста та воєнного кореспондента ОлесяКромпляса. До Файного міста привезли понад два десятки чорно-білих фото з зони АТО. На світлинах зображені українські воїни та місто Авдіївка, що у Донецькій області. Фотовиставка має назву "PROMKA". Це серія чорно-білих фотографій таполяроїднихзнімків про українських героїв. На світлинах видно, яким місто Авдіївка стало п...
Екологія
15 серпня Державна екологічна інспекція у Тернопільській області виявила трьох порушників законодавства, які самовільно заїхали на територію природного заповідника "Медобори", що біля села Постолівка Гусятинського району, та привласнили собі вітровальну деревину ясеня. На порушників складено три протоколи за ст. 91 КУпАП, які направлено до Гусятинського районного суду для притягнення винних осіб до відповідальності та обраховано збитки на суму 7786 грн, як...
Суспільство
Шахрай мало того, що видурив у тернополянина понад десять тисяч гривень, то ще й водив за ніс, вказуючи йому вигадані адреси складів у Мукачево Закарпатської області, звідки можна забрати куплений двигун. Втративши гроші, час і пальне, чоловік повернувся додому ні з чим. До співробітників Тернопільського відділу поліції із заявою про шахрайство звернувся 57-річний житель обласного центру. Чоловік розповів, що на одному з сайтів, про який попередньо почитав...
Суспільство
"Сьогодні зробив покупку із сюрпризом в "продсервісі"". - Написав у Фейсбуці, прикріпивши фотографії, як свідчення, мешканець Лановець Леонід Корчук. Придбавши у місцевому магазині консерви "Бички з натуральним додаванням олії", він не очікував, що у банці його чекає несподіванка. "Це кусок рукавиці", - написав чоловік у коментарях. "Пальця хоч немає?" - Поцікавився один із користувачів. Претензій до продавчинь пан Леонід не висуває, однак у нього є питанн...
Суспільство
Про це йдеться на сторінці ведучого Сергія Притули у мережі "Facebook". "Пaнoве, сьoгoднi aбo зaвтрa кaнaл oприлюднить прес-релiз, який стoсується мене, як телеведучoгo… Кiлькa мiсяцiв тoму кoлеги з ICTV пoпрoсили мене, як i бaгaтьoх iнших ведучих хoлдингу i прoстo лiдерiв грoмaдських думoк, знятись у прoмo рoлику прoекту «Нoвi лiдери». Перепитaв, прo щo прoект, придумaв текст, приїхaв, вiдзнявся, вийшoв зi студiї i зaбувся.Прoте, зaбути прo цей прoект не...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!