Урожай на підвіконні – тернополянка вдома вирощує колекційні сорти перцю чилі (фото)

Понад десять різновидів колекційного перцю чилі ростуть у квартирі тернополянки Оксани Ільницької.

Гострий перець жінка спеціально вирощує, щоб зробити з нього спеції, які додає до різноманітних страв. Таке захоплення в Оксани виникло через любов до мексиканської кухні, де перець чилі дуже популярний.

Червоні, жовті та шоколадні

– Чотири роки тому я посадила перші перчинки, – розповідає жінка Новій Тернопільській газеті. – Тепер у мене більш як 30-ть вазонів із чилі. Найурожайніший серед усіх сорт «Конфетті», він плодоносить майже цілий рік, лише взимку відпочиває. Цікаво, що у «Конфеті» водночас на кущі можуть бути і квіти, і зелені плоди, і плоди, що дозрівають (вони фіолетового кольору, – авт.), і спілі червоні. Найдорожчий – «Пепер Петер», цей сорт я замовляла через інтернет аж у Росії, за 10 насінин заплатила 100 гривень. Він може бути як звичного червоного, так і жовтого кольору. Окрім того, перчинки у нього виростають доволі кумедної форми, але найважливіше те, що цей сорт природний, а не штучно виведеним. Найцікавішим для мене є перець «Чорна перлина» – у нього стовбур, листочки та нестиглі плоди темно-фіолетового, майже чорного кольору, звідси і його назва. Не менш оригінальні у цього сорту й квіти – білі з темно-фіолетовими краями. «Перлина» росте компактним кущиком заввишки 30 см. Щоб кущ не втрачав своєї привабливості, горщик потрібно ставити на сонячній стороні, інакше він може втратити своє яскраве забарвлення. Плоди сорту «Спіраль» можуть скручуватись між собою у кумедну спіральку або обвивати собою стовбур, немов серпантин. Це один із найлагідніших сортів чилі. У «Chokolate Beauty» майже круглі плоди шоколадного кольору, а у сорту «Корона єпископа» плоди схожі на мініатюрну корону, у «Медузи» – довгі гострі перчини, зібрані у букетики по 6-10 штук на верху гілочок, схожі на красиву червону квітку, дозріваючи, плоди згинаються та нагадують медузу зі щупальцями. До речі, сорт «Медуза» – середньої гостроти, через це він універсальний у приготуванні страв. А найгостріші плоди сорту «Щабелька». Вони дуже тонкі та довгі, трохи зігнуті, немов сумно звисають з гілок. 

Перці люблять багато води

Оксана вже придбала 20 нових сортів насінин чилі, деякі з них замовляла за кордоном. Жінка каже, що найкращий час для їх висадки – весна або кінець лютого.

– Я купую в магазині універсальний грунт для квітів і перемішую з розпушувачем, – розповідає Оксана. – Насипаю його у горщик і висаджую туди насінини на глибину 0,5 сантиметра. Після цього поливаю водою, накриваю плівкою і ставлю в тепле місце. За 10-14 днів з’являються перші паростки. Відтак горщик переношу у найсвітліше місце і поливаю органічним протигрибковим препаратом. Потім раз на 10 днів поливаю комплексним добривом для кімнатних рослин.

За словами Оксани Ільницької, для того, щоб перець гарно ріс, треба стежити за тим, щоб він отримував достатню кількість вологи, а температура повітря не опускалася нижче +15 і не була вищою +35 градусів.

— Приблизно через 2-4 тижні сіянці пекучого перцю виростають до 10-20 см, а іноді навіть починають закладати бутони, – зауважує жінка. — Після цього пересаджую їх у горщик об’ємом 2-4 л. Особливого догляду перець тепер не потребуватиме, лише слід стежити за тим, щоб грунт не пересихав, і продовжувати підливати добривом. Через місяць-півтора з’являються перші квіти. До речі, у багатьох сортів чилі перші квіти не містять пилку, особливо якщо рослині не вистачає місця в горщику або сонячного світла. Це можна перевірити, доторкнувшись до квітки. Якщо ж квітки перцю містять багато пилку, то їх час від часу струшую, це забезпечує активне утворення зав’язей. Щоб перець гарно плодоносив, після утворення зав’язей, відщипую кінчики всіх пагонів. Залежно від сорту через півтора-два місяці достигають перші плоди. При рясному плодоношенні ставлю в горщики палички-підпори. А коли плоди починають морщитися, обриваю.

Домашні перці Оксана засушує, попередньо вийнявши насінини, які потім висаджує у нові горщики або продає через інтернет. Найбільше купують їх у Росії та Білорусі, інколи з колекціонерами обмінюється сортами.

– Перець достигає циклами, тож свіжий урожай маю цілий рік, – зауважує Оксана. – За рік вдається засушити три літра чилі. Багато роздаю друзям та знайомим.

ფოტო: Урожай… на підвіконні Оксана Ільницька вдома вирощує колекційні сорти перцю чилі  Оксана Смільська Понад десять різновидів колекційного перцю чилі ростуть у квартирі тернополянки Оксани Ільницької. Гострий перець жінка спеціально вирощує, щоб зробити з нього спеції, які додає до різноманітних страв. Таке захоплення в Оксани виникло через любов до мексиканської кухні, де перець чилі дуже популярний.  Червоні, жовті  та шоколадні – Чотири роки тому я посадила перші перчинки, – розповідає жінка. – Тепер у мене більш як 30-ть вазонів із чилі. Найурожайніший серед усіх сорт «Конфетті», він плодоносить майже цілий рік, лише взимку відпочиває. Цікаво, що у «Конфеті» водночас на кущі можуть бути і квіти, і зелені плоди, і плоди, що дозрівають (вони фіолетового кольору, – авт.), і спілі червоні. Найдорожчий – «Пепер Петер», цей сорт я замовляла через інтернет аж у Росії, за 10 насінин заплатила 100 гривень. Він може бути як звичного червоного, так і жовтого кольору. Окрім того, перчинки у нього виростають доволі кумедної форми, але найважливіше те, що цей сорт природний, а не штучно виведеним. Найцікавішим для мене є перець «Чорна перлина» – у нього стовбур, листочки та нестиглі плоди темно-фіолетового, майже чорного кольору, звідси і його назва. Не менш оригінальні у цього сорту й квіти – білі з темно-фіолетовими краями. «Перлина» росте компактним кущиком заввишки 30 см. Щоб кущ не втрачав своєї привабливості, горщик потрібно ставити на сонячній стороні, інакше він може втратити своє яскраве забарвлення. Плоди сорту «Спіраль» можуть скручуватись  між собою у кумедну спіральку або обвивати собою стовбур, немов серпантин. Це один із найлагідніших сортів чилі. У «Chokolate Beauty» майже круглі плоди шоколадного кольору, а у сорту «Корона єпископа» плоди схожі на мініатюрну корону, у «Медузи» – довгі гострі перчини, зібрані у букетики по 6-10 штук на верху гілочок, схожі на красиву червону квітку, дозріваючи, плоди згинаються та нагадують медузу зі щупальцями. До речі, сорт «Медуза» – середньої гостроти, через це він універсальний у приготуванні страв. А найгостріші плоди сорту «Щабелька». Вони дуже тонкі та довгі, трохи зігнуті, немов сумно звисають з гілок.   Перці люблять  багато води Оксана вже придбала 20 нових сортів насінин чилі, деякі з них замовляла за кордоном. Жінка каже, що найкращий час для їх висадки – весна або кінець лютого. – Я купую в магазині універсальний грунт для квітів і перемішую з розпушувачем, – розповідає Оксана. – Насипаю його у горщик і висаджую туди насінини на глибину 0,5 сантиметра. Після цього поливаю водою, накриваю плівкою і ставлю в тепле місце. За 10-14 днів з’являються перші паростки. Відтак горщик переношу у найсвітліше місце і поливаю органічним протигрибковим препаратом. Потім раз на 10 днів поливаю комплексним добривом для кімнатних рослин.  За словами Оксани Ільницької, для того, щоб перець гарно ріс, треба  стежити за тим, щоб він отримував достатню кількість вологи, а температура повітря не опускалася нижче +15 і не була вищою +35 градусів. — Приблизно через 2-4 тижні сіянці пекучого перцю виростають до 10-20 см, а іноді навіть починають закладати бутони, – зауважує жінка. — Після цього пересаджую їх у горщик об’ємом 2-4 л. Особливого догляду перець тепер не потребуватиме, лише слід стежити за тим, щоб грунт не пересихав, і продовжувати підливати добривом. Через місяць-півтора з’являються перші квіти. До речі, у багатьох сортів чилі перші квіти не містять пилку, особливо якщо рослині не вистачає місця в горщику або сонячного світла. Це можна перевірити, доторкнувшись до квітки. Якщо ж квітки перцю містять багато пилку, то їх час від часу струшую, це забезпечує активне утворення зав’язей. Щоб перець гарно плодоносив, після утворення зав’язей, відщипую кінчики всіх пагонів. Залежно від сорту через півтора-два місяці достигають перші плоди. При рясному плодоношенні ставлю в горщики палички-підпори. А коли плоди починають морщитися, обриваю.  Домашні перці Оксана засушує, попередньо вийнявши насінини, які потім висаджує у нові горщики або продає через інтернет. Найбільше купують їх у Росії та Білорусі, інколи з колекціонерами обмінюється сортами. – Перець достигає циклами, тож свіжий урожай маю цілий рік, – зауважує Оксана. – За рік вдається засушити три літра чилі. Багато роздаю друзям та знайомим.
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!