0352.ua

Тернопільщина: як змінилися ціни на продукти напередодні християнського посту

Перша бізнес-пані Сполучених Штатів Генрієтта Хоуленд Грін (1834-1916) прославилась не просто своєю економністю, а дріб’язковою скнарістю, не дарма її позаочі кликали відьмою з Уолл-стріт.

Усе життя вона носила чорну сукню і міняла її на таке ж плаття, коли річ повністю зношувалась,фінансист у спідниці ніколи не мила руки з милом і вважала, що опалювати будинок – дороге задоволення. Поте після себе мадам залишила понад 100 млн. доларів (сьогодні це було б більш 2 млрд. доларів)! Сучасники подейкували, що Генрієтта Грін ретельно занотовувала всі витрати по господарству аж до кожної цибулини, картоплини та перчини, вимагаючи від своєї куховарки детального звіту за кожний витрачений цент. І хоча Тернопільщина не належить до заможних областей, зважаючи на один із найнижчих індексів споживчих цін (надалі – ІСЦ), занадто економити на продуктах харчування нам не доведеться.

Цитрусові стали доступніші

Отже, у лютому ц.р. в області ціни загалом знизились на 0,2%, водночас у цілому по Україні індекс цін дещо вищий. Зокрема, ціни на продукти харчування знизились на 0,3% (з початку року – на 0,5%), відтак за індексом споживчих цін Тернопільщина посіла четверте місце у країні.

За даними головного управління держкомстату, напередодні християнського посту на споживчому ринку найбільше подешевшали (на 0,2%) м'ясо та м’ясопродукти (яловичину можна купити в супермаркетах за ціною від 45 грн. до 60 грн., свинину – у межах від 40 до 60 грн.), курячі яйця – на 1,8% (від 8,20 грн. до 9,60 за десяток), риба та продукти з неї – на 2,8%, жива охолоджена риба – на 4% (мінімальна ціна – 14 грн./кг, максимальна – 30,99 грн./кг), морожена – на 2,4% (від 20 до 30,65 грн./кг), оселедець – на 0,2%. Завдяки місцевим виробникам на 4,2% подешевшала гречка (відповідно її вартість у торговій мережі коливається від 7,19 до 8,99 грн./кг), крупи перлові та ячмінні – на 0,2%, цукор – на 4,5% (від 4,90 до 7,78 грн./кг), пише Номер один. Суттєво подешевшали фрукти – на 0,7%, у тому числі: лимони – на 7,9%, апельсини та мандарини – на 4,6%, банани – на 0,4%.

Поряд з тим, на 0,5% подорожчав рис (у торговельній мережі, залежно від виду, якості, виробника вартість крупи коливається у межах від 7,11 грн./кг до 11,94 грн./кг),

0,2% – пшеничний хліб вищого ґатунку, на 0,8% – хліб житній та житньо-пшеничний (мінімальна 5,31 грн.-6,78 грн./кг). Зважаючи, що на 4,9% подорожчало борошно вищого гатунку, у супермаркетах, ніби на дріжджах, збільшилась у ціні власна випічка.

Зважаючи на сезонність, подорожчало молоко (на ринку і в магазині, незалежно від жирності), сири тверді та м’які жирні, зокрема, Тернопільський молокозавод більш як на гривню підвищив вартість домашнього м’якого сиру.

Подорожчали жирна (15%) сметана, на 0,6% – соняшникова олія (із 13,85 до 17,60 грн. за літр, залежно від виробника), на 0,1% – сало, на 0,4% – овочі, у тому числі на 11,5% – пекінська капуста; огірки – 0,8%; ріпчаста цибуля – на 4,7%; кабачки, баклажани, гарбузи – на 4,3%; буряк – на 3,5%, морква – на 0,8%, гриби печериці – на 3,6%.

Проте трохи подешевшало паливо та мастильні матеріали, зокрема, бензин марки А-92, А-93, А-95 – на 0,3%.

Хліб «накрутив» ціни

Знову, як і минулоріч, напередодні минулого року хлібопекарі підвищили ціни на хліб та булки. При цьому ситуація повторилась один до одного, як і минулого року. Спочатку подорожчали хліби з «витребеньками» – «Фруктовий», «Зерновий», з маком, а потім «підтягнули» ціну на так звані соціальні сорти хліба.

Зрозуміло, зерна під снігом ще ніхто не виростив і зібрав, фактору сезонності не уникнути, але ж пшеницю можна закуповувати у держрезерві за значно нижчою, ніж у приватних структур, ціною. Тим не менше, із середини лютого хліб житньо-пшеничний подорожчав у середньому на 2%, і ця тенденція триває.

«Справедливості заради потрібно зазначити, що на Тернопільщині третій рік поспіль, за даними всеукраїнського моніторингу, тримаються найнижчі в Україні ціни, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько. – Проте це створює фактори ризику для підвищення цін у майбутньому, адже область не є окремим суб’єктом ринку. На сьогодні ми маємо нижчу, ніж середня по Україні, ціну на хліб із борошна 1-го ґатунку, майже на 10% – на яловичину, на свинину, сало, гречку, варену ковбасу, молоко жирністю 2,5%, сметану жирністю 15%, соняшникову олію, картоплю, моркву, буряк і бензин марки А-95. Така ситуація пояснюється купівельною спроможністю громадян. Утім наші виробники, судячи з усього, будуть наслідувати виробників з інших регіонів, і це вже зараз простежується на ринку хліба прагненням підвищити ціни. Наше завдання – забезпечити дотримання законодавства. Тобто якщо є перелік продуктів із врегульованими цінами, його потрібно дотримуватись. З іншої сторони, всіма методами ми повинні підтримувати конкуренцію і виводити на ринок виробників, які пропонують дешевші ціни. Тому що той же ринок хліба у нас на 80% становить продаж соціально значимих сортів хліба».

Так, скажімо, першими підвищили вартість своєї продукції товариство «Агробізнес» із Підволочиська. Зараз уже хлібопекарі заявляють про свою готовність зменшити вартість своїх короваїв і булок. Правильно, бо свої засіки вони підмели, вершки, так би мовити, вже зняли, а тепер почали купувати зерно з держрезерву.

Викликає здивування і діяльність товариства «Тернопільхлібпром», саме це підприємство підвищило вартість соціальних хлібин на 2-3%. Більше того, вже у березні на 35% «Хлібопром» підняв вартість, скажімо, «Орільського» хліба, що належить до «соціальних сортів», відтак і його вартість узгоджується з контролюючими структурами. Своє рішення хлібозавод пояснює підвищенням цін на соняшникову олію, борошно, електроенергію, паливо. Наразі це питання лишається відкритим, підприємства зобов’язані повернути вартість соціального хліба до попереднього розміру.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати
Оголошення
Розмістити оголошення у цьому блоці Додати
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!