У Тернополі продають рибу, привезену з Китаю та В’єтнаму

Купуючи рибу, роздивіться її з усіх сторін. У живої – огляньте зябра.

Брати свіжу рибу лише без очевидних пошкоджень, а також - у перевірених торговців радять знавці.

При цьому, купуючи морожену рибу, варто не тільки оцінити її зовнішній вигляд, а й поцікавитися у продавця, що за продукт він пропонує. Адже зовнішні показники мало що "розказують". Натомість у живої - колір м'яса на зрізі, відтінок, який мають зябра, запах риби та відсутність ранок на тушці "повідомлять" багато.

- Найціннішою для нашого організму і найкращою за смаковими якостями є жива риба, - каже голова Тернопільського міського товариства мисливців і рибалок В'ячеслав Веселяк. – Але довго зберігати її не можна. Тож, якщо ви самі ловите рибу, влітку найкраще її спожити того ж дня. Узимку зберігати таку рибу можна день-два.

Купуючи живу рибу на ринку, спершу її ретельно огляньте.

- Однією із найважливіших ознак є колір зябер, - додає він. – Вони мають бути червоними. Якщо ж зябра коричневі, сіруваті, блідо-рожеві, брати таку рибу не варто. Також важливим є колір м'яса риби на зрізі по хребту – від голови до хвоста. Якщо відтінок - коричневий, світло-коричневий, шукайте інший продукт.

Пан Веселяк наголошує: здорова риба повинна мати гладеньку луску, без плям, почервонінь. Якщо лусочок місцями немає, то це може свідчити про хворобу. Не ігнорувати зовнішній вигляд риби радить також іхтіолог Інна Гоч.

- Колір зябер – перша ознака свіжості, - каже вона. – Вони в жодному разі не можуть бути білого чи темно-коричневого кольору. Окрім того, вони не мають бути вкриті мутним нальотом. А ще зважайте на запах. Здорова рибина не викликає у людини неприємного відчуття. Запах не має бути кислим, специфічним.

Роздивитися у зябрах можна не тільки колір, а й… паразитів. Вони там часто ховаються. Деякі з них можна побачити неозброєним оком. Проте бувають паразити і у м’ясі - у вигляді капсул.

- Найлегше вберегтися від продукту з паразитами, якщо купуєте рибу у перевірених, спеціалізованих місцях продажу, - додає фахівець. – Варто цікавитися у продавця, чи має він сертифікат якості товару, дозвіл на продаж риби.

Можна викинути гроші на вітер і купуючи морожену рибу. Тож варто знати кілька секретів. Наприклад, лід на такій рибі має бути тонким і рівним.

- Якщо лід "горбатий", рибу вже розморожували й заморожували кілька разів, - каже продавець одного із місцевих магазинів пані Ірина (прізвища не вказала – прим. ред.). - Товар, який залежався, легко впізнати за жовтуватим кольором м'яса. У такої риби може бути легкий запах згірклого жиру.

Найсмачнішою з охолодженої риби, за словами продавців, є риба з природних водойм. Спеціально вирощена у басейнах - поступається смаковими якостями.

- У продажу є риба, вирощена у В’єтнамі та Китаї на фермах, - кажуть в одному із спеціалізованих рибних магазинів міста. – Наприклад, філе пангасіуса і талапії. Вони дуже популярні у покупців. Ця риба – дешевша, але й смак у неї не такий, як у риби, яка росла у річках, чи тієї, яку спіймали у морі.

Ціни на морожену й охолоджену рибу, за словами продавців, поки що не зросли. Традиційно їх піднімають восени, а до літа - знижують. Адже вилов риби триває з осені до лютого-квітня. Тож, якщо рибу спіймали восени, а продають у червні, її вартість - нижча.

Скільки коштує риба у Тернополі

Жива

Морожена

Короп           22-26

Хек               28-32

Товстолоб    14-16

Окунь           56-58

Карась          17-18

Пангасіус     21-22

Сом              54-56

Судак            50-52

Щука            35-36

Тріска           41-42

Форель         75-77

Гренадер      26-28

*у гривнях за кілограм

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!