0352.ua

У Тернополі продають рибу, привезену з Китаю та В’єтнаму

Купуючи рибу, роздивіться її з усіх сторін. У живої – огляньте зябра.

Брати свіжу рибу лише без очевидних пошкоджень, а також - у перевірених торговців радять знавці.

При цьому, купуючи морожену рибу, варто не тільки оцінити її зовнішній вигляд, а й поцікавитися у продавця, що за продукт він пропонує. Адже зовнішні показники мало що "розказують". Натомість у живої - колір м'яса на зрізі, відтінок, який мають зябра, запах риби та відсутність ранок на тушці "повідомлять" багато.

- Найціннішою для нашого організму і найкращою за смаковими якостями є жива риба, - каже голова Тернопільського міського товариства мисливців і рибалок В'ячеслав Веселяк. – Але довго зберігати її не можна. Тож, якщо ви самі ловите рибу, влітку найкраще її спожити того ж дня. Узимку зберігати таку рибу можна день-два.

Купуючи живу рибу на ринку, спершу її ретельно огляньте.

- Однією із найважливіших ознак є колір зябер, - додає він. – Вони мають бути червоними. Якщо ж зябра коричневі, сіруваті, блідо-рожеві, брати таку рибу не варто. Також важливим є колір м'яса риби на зрізі по хребту – від голови до хвоста. Якщо відтінок - коричневий, світло-коричневий, шукайте інший продукт.

Пан Веселяк наголошує: здорова риба повинна мати гладеньку луску, без плям, почервонінь. Якщо лусочок місцями немає, то це може свідчити про хворобу. Не ігнорувати зовнішній вигляд риби радить також іхтіолог Інна Гоч.

- Колір зябер – перша ознака свіжості, - каже вона. – Вони в жодному разі не можуть бути білого чи темно-коричневого кольору. Окрім того, вони не мають бути вкриті мутним нальотом. А ще зважайте на запах. Здорова рибина не викликає у людини неприємного відчуття. Запах не має бути кислим, специфічним.

Роздивитися у зябрах можна не тільки колір, а й… паразитів. Вони там часто ховаються. Деякі з них можна побачити неозброєним оком. Проте бувають паразити і у м’ясі - у вигляді капсул.

- Найлегше вберегтися від продукту з паразитами, якщо купуєте рибу у перевірених, спеціалізованих місцях продажу, - додає фахівець. – Варто цікавитися у продавця, чи має він сертифікат якості товару, дозвіл на продаж риби.

Можна викинути гроші на вітер і купуючи морожену рибу. Тож варто знати кілька секретів. Наприклад, лід на такій рибі має бути тонким і рівним.

- Якщо лід "горбатий", рибу вже розморожували й заморожували кілька разів, - каже продавець одного із місцевих магазинів пані Ірина (прізвища не вказала – прим. ред.). - Товар, який залежався, легко впізнати за жовтуватим кольором м'яса. У такої риби може бути легкий запах згірклого жиру.

Найсмачнішою з охолодженої риби, за словами продавців, є риба з природних водойм. Спеціально вирощена у басейнах - поступається смаковими якостями.

- У продажу є риба, вирощена у В’єтнамі та Китаї на фермах, - кажуть в одному із спеціалізованих рибних магазинів міста. – Наприклад, філе пангасіуса і талапії. Вони дуже популярні у покупців. Ця риба – дешевша, але й смак у неї не такий, як у риби, яка росла у річках, чи тієї, яку спіймали у морі.

Ціни на морожену й охолоджену рибу, за словами продавців, поки що не зросли. Традиційно їх піднімають восени, а до літа - знижують. Адже вилов риби триває з осені до лютого-квітня. Тож, якщо рибу спіймали восени, а продають у червні, її вартість - нижча.

Скільки коштує риба у Тернополі

Жива

Морожена

Короп           22-26

Хек               28-32

Товстолоб    14-16

Окунь           56-58

Карась          17-18

Пангасіус     21-22

Сом              54-56

Судак            50-52

Щука            35-36

Тріска           41-42

Форель         75-77

Гренадер      26-28

*у гривнях за кілограм

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати
Оголошення
Розмістити оголошення у цьому блоці Додати
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!