Їжа чи отрута: чому тернополяни харчуються горезвісними нітратами?

Сьогодні все більше людей цікавляться власним самопочуттям і хочуть знати, наскільки корисним є те, що споживають. Навіть ті, хто особливо не переймається питаннями здорового способу життя, повноцінного харчування тощо, нині відчувають: авітаміноз дається організмові взнаки.

І ми поспішаємо — хто на ринок, хто до супермаркету — за такими апетитними кропиком чи петрушечкою, зелененькою цибулькою, редискою. І капусти молодої хочеться, і огірочків, і помідорів. Безсумнівно, все це дуже смачно, але чи безпечно, чи варто годувати організм горезвісними нітратами?

Будь-які рослини постійно всмоктують нітрати (солі азотної кислоти) з грунту і перетворюють їх на органічні азотовмісні сполуки (амінокислоти, білки тощо). У цьому й полягає унікальна особливість їх — із мінеральних солей робити органіку. Рослини, властиво, цим і живуть, тому в них завжди є нітрати. Однак розподіляються нітрати в рослинах дуже нерівномірно. Найменше їх буває у плодах — ось чому фрукти й зернові щодо нітратів, звичайно, поза підозрою.

Високий вміст нітратів у рослинах зумовлений перевищенням кількості мінеральних добрив, що вносяться в грунт. Утім, іноді навіть на городах, які не удобрюють «хімією», отримують високонітратний урожай. Найчастіше таке трапляється при порушенні елементарних агротехнічних правил.

Та навіть якщо вживати в їжу рослини з безпечною дозою нітратів, це не означає, що ви застраховані від отруєння.

Якщо людина має проблеми з підшлунковою залозою, хворіє на ентероколіт чи інші недуги шлунково-кишкового тракту, організм може зреагувати навіть на овочі з допустимою нормою нітратів. Особливо вразливі до нітратів люди похилого віку і діти.

За нормою Всесвітньої організації охорони здоров’я допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм ваги. При середній вазі 70 кг виходить «допустимий денний максимум» — 350 мг. Якщо ж за один раз «прийняти» 600-650 мг нітратів, то в дорослих уже розвивається виражене отруєння.

«Нітратність» в овочах можна суттєво знизити, якщо їх правильно чистити і дотримуватися кількох простих рекомендацій. Щоправда, в кожного овоча свої особливості. Наприклад, у буряку, який вважають «королем нітратів», ці речовини розподіляються дуже нерівномірно: в нижній частині (ближче до хвостика) в чотири рази більше, ніж у середній, а у верхній (біля гички) — аж у вісім! Тому в підозрілих випадках краще зрізати верхівку і хвостик коренеплоду. Таким чином буряк звільняється від трьох чвертей нітратів.

У салаті, шпинаті, петрушці, кропі й іншій зелені нітратів іноді буває навіть більше, ніж у буряці, пише “Вільне життя плюс”. У вирощеній на поживному розчині або на добре «підгодованому» грунті зелені концентрація нітратів може сягати 4000-5000 мг/кг. Особливо багато нітратів у стеблах і черешках листків. Тож обрізаючи стебла, можна їсти навіть підозрілу зелень. До того ж у свіжій зелені багато вітамінів, що гальмують перетворення нітратів у нітрити. Але в нарізаній зелені під дією мікроорганізмів і кисню нітрати дуже швидко переходять у нітрити. Досить 10 хвилин, щоб отруйність продуктів різко зросла. Тому найкраще шаткувати зелень безпосередньо перед їдою. Помічено також, що найменше нітратів буває в середніх за розмірами стиглих овочах.

Огірки рекомендується очищати від шкірки, а також обрізати місце біля хвостика. У білоголовій капусті нітрати «облюбували» верхні листки. У них (як і в качані) нітратів удвічі більше, ніж у середній частині капустини. У круглій редисці нітратів значно менше, ніж у подовгастій. У листкових овочах треба видаляти насамперед стебло і несучі прожилки.

У нарізаній чи натертій моркві нітрати швидко перетворюються на нітрити. У салатах ці процеси посилюються сметаною і тим паче майонезом, в яких бурхливо розвиваються мікроорганізми. Олія стримує ріст бактерій.

Працівники санітарно-епідеміологічної служби здійснюють нагляд за вмістом нітратів у плодоовочевій продукції. В місцях її реалізації необхідними є наявність документів, що засвідчують якість, безпеку та походження продукції, зокрема й щодо вмісту нітратів. За 2 місяці 2012 року в санітарно-хімічній лабораторії ДЗ «Тернопільська міська санітарно-епідеміологічна станція» досліджено 30 взірців плодоовочевої продукції вітчизняного та імпортного виробництва, зокрема і парникової, відібраної в торговій мережі міста. Перевищень від встановлених нормативів не виявлено, якість плодоовочевої продукції в місцях ринкової торгівлі контролює державна ветеринарна служба.

Цього року головний державний санітарний лікар м. Тернополя виносив постанови про вилучення з реалізації в торговій мережі міста 545,7 кг плодоовочевої продукції на суму 5063,53 грн. через відсутність документів щодо її якості, безпеки та походження.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!