На Тернопільщині зареєстровано перший випадок черевного тифу

Кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці, поступаючись по захворюваності тільки грипу і гострим респіраторним інфекціям.

Щорічно у світі реєструється до 1-1,2 мільярда випадків захворювання. Сюди входять : гастроентероколіти, сальмонельоз, шигельоз, холера, черевний тиф тощо. У даний час налічується близько 60 збудників.

З настанням тепла вірогідність «підчепити» кишкову інфекцію зростає у кілька разів. Температура повітря підвищується прямо пропорційно до кількості випадків захворювання, які щороку фіксує на Тернопільщині Держсанепідслужба.

– На території області спостерігається  типова для даного періоду динаміка захворюваності кишковими інфекціями із характерним прогнозованим підвищенням показників захворюваності в цей період. За 4 місяці 2013 року на території Тернопільської області спостерігається зниження показників захворювання гострими кишковими інфекціями на 17,2%. Протягом цього часу зареєстровано 212 випадків гастроентероколітів проти 257 за аналогічний період минулого року. Хоча в окремих районах спостерігається незначне перевищення минулорічних показників, зокрема, у Заліщицькому, Козівському, Підволочиському та Теребовлянському. Ріст захворюваності в літній період пов'язаний з активізацією шляхів передачі інфекцій, коли створюються сприятливі умови для зберігання та розмноження збудників у зовнішньому середовищі. Вони передаються харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Найчастіше збудники кишкових інфекцій можуть накопичуватись у харчових продуктах, які входять у наш раціон: молоко, сметана, м’ясні вироби, салати, овочі та фрукти. Присутність збудника захворювання у продуктах харчування не впливає на їхні смакові якості. Інфіковані продукти на смак та вигляд не відрізняються від безпечних та якісних, – пояснює головний спеціаліст Головного управління Держсанепідслужби в Тернопільській області Ірина Кулачковська.

Захворювання на кишкові інфекції проявляється не одразу, а після прихованого періоду, який може тривати від 1 до 7 днів. Основними проявами є нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, біль у животі тощо. Сприйнятливість організму людини до кишкових захворювань досить висока. Найчастіше хворіють діти, адже у них захисна система організму слабша, ніж у дорослих, а гігієнічні навички вироблені недостатньо. Це ж підтверджує статистика. Найчастіше випадки реєструються серед дитячого населення від 0 до 17 років (122 випадки). Питома вага дітей у загальній структурі захворюваності становить 57,5%.

Загалом пік захворюваності кишковими інфекціями припадає на серпень-вересень, констатує пані Кулачковська. Це спекотні місяці, тому загроза занедужати значно зростає. В цей період населення повертається з відпусток, а діти – із сіл та місць відпочинку.

Сальмонельоз став утричі активнішим

Попри те, що в загальному рівень захворюваність на кишкові інфекції знижується, медиків бентежить ріст захворюваність по окремих кишкових інфекціях, пише Номер один. Так,  статистику псує таке інфекційне захворювання, як сальмонельоз, кількість випадків якого зросла у порівнянні з 2012 роком утричі.

– Протягом перших чотирьох місяців року більш ніж у 3 рази зріс показник захворюваності на сальмонельоз. Серед населення області зареєстровано 11 випадків проти 3 за аналогічний період минулого року. Лідером із захворюваності є Тернопіль – 7 випадків. По 1 випадку зареєстровано у Гусятинському, Теребовлянському, Тернопільському та Шумському районах, – пояснює Ірина Кулачковська.

В останні роки медиків почали насторожувати сімейні та групові захворювання сальмонельозом. Хворіють і дорослі, і діти, які вживають вироби з м’яса та м’ясопродуктів, молокопродуктів, яйця та інші продукти харчування, що інфіковані збудником – сальмонелою.

Сальмонела не тільки досить стійко зберігається, а й розмножується в продуктах харчування. У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при 80 С через 2-3 хвилини, при кип’ятінні – миттєво. Саме порушення технологічних режимів приготування страв найчастіше і сприяє харчовим отруєнням. Джерелом інфекції цього захворювання є різні тварини: корови, вівці, свині, коні, а також птиця (особливо водоплавна). Можливе зараження і від людини – бактеріоносіоносія сальмонели.

В області зареєстровано перший випадок черевного тифу

Крім того, від початку року в області зареєстровано випадок черевного тифу. А от такого поширеного інфекційного захворювання як шигельоз, медики серед жителів краю поки не виявляли.

За словами Ірини Кулачковської, найчастіше причиною випадків кишкових інфекцій, виявлених у цьому році, ставала їжа, приготовлена з порушенням  технологічного процесу або етапності. Медики застерігають бути обережними із  ранніми овочами та фруктами, варто трохи зачекати з їх споживанням. Перед вживаннях їх обов’язково потрібно добре промити водою. Те ж саме стосується й особистої гігієни: перед приготуванням та споживанням їжі потрібно ретельно мити руки з милом. Не варто купувати продукти на стихійних ринках, адже там вони не проходять жодної перевірки, тому можуть бути сумнівного походження та якості. Попросіть продавця показати супровідну документацію, що засвідчує якість та походження  продукту. Продукцію, що швидко псується, потрібно зберігати тільки у холодильнику. Загалом продукти треба упаковувати, аби захистити їх від комах та гризунів. Під час відпочинку не пийте воду із сумнівних джерел, не купайтеся у брудній стоячій воді, а тільки у спеціально відведених місцях. При перших ознаках захворювання одразу звертайтеся до лікаря.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!