0352.ua

Лотерея, праця, навчання - як тернополяни виїжджають з України (фото)

Змінити громадянство — мрія багатьох українців. Експерти навіть кажуть, що виїхати з України мріє половина молоді. Одначе щоб отримати громадянство за кордоном, потрібно чекати не менше трьох років і виконати ряд умов.

Італія, Німеччина, Іспанія, США та Канада - на паспорти цих країн українці найчастіше міняють свої.

Такі результати дослідження, проведеного журналом Forbes. За результатами власного опитування  “RIA плюс” на сайті 20minut.ua, виїхати з України на постійне проживання за кордоном хочуть 71% опитаних тернополян. Участь у голосуванні взяли 299 чоловік. Також ми опитали 432 осіб у соцмережах. Там 80,3% також відповіли, що хочуть виїхати, 13,9% - не хочуть. 5,8% опитаних не думали про це.

Журналісти з’ясовували найпоширеніші способи, як осісти за кордоном.

Італія – ніхто не допомагає

- Я вже 10 років живу в Італії. Поїхала туди на роботу. Після п’яти років отримала permesso di soggiorno - дозвіл на постійне проживання в країні, - розповідає жителька Бережан Тетяна Рога. – Перед тим я склала іспит на знання італійської мови. Через п’ять років після цього можна отримати громадянство, якщо не порушувати закон і не виїжджати з країни більше ніж на півроку.

Жінка розповідає, що приїхала в Італію, не маючи там ні роботи, ні житла. Але через декілька місяців влаштувалася.

- Я мала декілька номерів телефонів до роботодавців. Знайомі з України мали мене зустріти. Але нікого не було, ніхто не брав слухавки, - продовжує Тетяна. - Довелось усе шукати самій. Роботу знайшла швидко. В Україні таких грошей не заробиш, тому повертатись додому на постійне проживання поки що не планую.

У Німеччині діє “блакитна карта”

Щоб отримати громадянство Німеччини, потрібно жити на території цієї країни вісім років, володіти німецькою мовою, мати офіційне підтвердження своїх доходів, власне або орендоване житло та обгрунтувати причини виселення з рідної країни.

- Я була в Німеччині за програмою Au pair, - розповідає тернополянка Світлана Поліщук. - Повернулась в Україну, щоб закінчити навчання. Хоча можна було продовжити його в Німеччині. Коли вступаєш там в університет, тобі відкривають візу на два роки. Потім її можна продовжити ще на два. Після закінчення навчання - ще на рік. За цей час можна знайти собі роботу, а це дає можливість залишитись у країні. А з 1 серпня 2012 року висококваліфіковані працівники можуть отримати “блакитну картку”. Вона дає дозвіл на перебування та роботу в Німеччині. Загалом після трьох років перебування в цій країні можна отримати безстроковий дозвіл на проживання.

В Австралію треба набрати бали

Австралія – на третьому місці серед всіх країн світу за рівнем життя. Ця країна розробила чітку програму імміграції. Щоб отримати громадянство Австралії, потрібно прожити там чотири роки. Перші три можна перебувати у цій країні за будь-якими візами - туристичними, студентськими, робочими, бізнесовими, шлюбними, сімейними. А останній рік - обов'язково за постійною візою. Протягом цих чотирьох років не можна виїжджати з Австралії більше ніж на 12 місяців. А в останній рік перед подачею документів на громадянство - не більше 90 днів.

Окрім того, існує кілька способів отримати дозвіл на постійне місце проживання в Австралії. Один із них - незалежна професійна імміграція. Ця програма відрізняється від інших тим, що ви не зобов’язані мати родичів в Австралії чи підписувати робочий контракт з австралійським роботодавцем. Щоб взяти участь у програмі, потрібно мати вищу або середню спеціальну освіту. Також ваша спеціальність має бути в списку затребуваних професій в Австралії.

- За цією програмою треба набирати бали. Прохідний бал - 120. Оцінюють кваліфікацію, досвід роботи, вік, знання англійської , - розповідає тернополянин Олександр Козак.- Подавати документи на цю програму можна, якщо вам не менше 45 років, ви володієте спеціальністю, яка є в списку затребуваних професій в Австралії, успішно здали іспит IELTS та маєте не менше ніж річний досвід роботи з вибраної професії за останні два роки. Коли подаєте свої документи на візу, до відділу імміграції, потрібно оплатити 2 тисячі 525 австралійських доларів.

Альтернатива цій програмі - професійна імміграція зі спонсорством роботодавця чи штату. Для цього потрібно знайти роботодавця або отримати номінацію від штату.

У Канаді – професійна імміграція

У Канаді також є програма для отримання громадянства - професійна імміграція кваліфікованих фахівців. Вона підійде для тих, хто знає англійську або французьку і має досвід роботи з пріоритетних у Канаді спеціальностей. Терміни оформлення за цією програмою - від 6 до 12 місяців.

Кожен кандидат повинен скласти іспит з англійської або французької мови (IELTS або TEF). Перш ніж подавати заяву на імміграцію, слід обрати спеціальність, за якою ви хочете проходити імміграційний процес. Цей фах повинен бути у списку NOC - National Occupation Classification. При цьому потрібно мати щонайменше річний досвід роботи за останні 10 років з однієї з 29-ти затверджених спеціальностей.

Критерії, що беруть до уваги при нарахуванні прохідного балу, - це рівень освіти, знання мови, досвід роботи, вік (максимальна кількість балів - за вік від 21 до 49 років - прим. ред.), запрошення на роботу, затверджене в Міністерстві трудових ресурсів і соціального розвитку Канади, можливість облаштуватися в Канаді.

Також існує багато провінційних програм імміграції в Канаду. Головна проблема їх усіх в тому, що обов’язковою умовою є запрошення на роботу від працедавця з певної провінції. Отримати таке запрошення доволі складно. Певні провінційні програми розраховані насамперед на людей, у яких є близькі родичі або друзі в цій провінції, які вже мають тісні зв’язки з нею.

Загалом, щоб претендувати на канадський паспорт, слід прожити в країні не менше трьох років. Можна скористатися студентською візою чи візою на тимчасову роботу. Є спеціальні програми для нянь, доглядальниць та помічниць. У випадку отримання робочої візи в Канаду через рік ви вже зможете отримати статус постійного жителя. Через три - подати прохання про громадянство. При цьому потрібно оплатити 200 канадських доларів держмита та заручитися підтримкою канадця, який підтвердить, що знає вас не менше двох років. Наприкінці потрібно скласти іспит на знання мови, історії та культури цієї країни.

США – лотерея, праця чи навчання

За кількістю звернень на отримання американської візи Україна посідає перше місце в Європі та третє у світі. Найпопулярніший спосіб потрапити в цю країну – лотерея Green Card. Щороку комп’ютер випадковим способом відбирає 55 тисяч переможців серед тих, хто подав заявку на сайт dvlottery.state.gov.

Мій чоловік вісім років тому виграв Green Card. Через п’ять років після цього ми отримали громадянство, - розповідає тернополянка Наталія Вишневська. - Тепер маємо всі права американців, окрім виборчих. Подати заявку може кожен повнолітній українець, який має закінчену середню освіту або спеціальність, яка потребує підготовки не менше двох років. Участь у лотереї безкоштовна, переможці сплачують лише консульський збір.

Якщо ж лотерея не вибрала вашого імені, умови оформлення громадянства в США такі: офіційно прожити в країні не менше п’яти років, бути старшим 18 років, знати системи уряду США, історію країни та англійську мову.

- Можна оформити робочу чи студентську візу, - розповідає тернополянка Мар’яна Левко. - Робочу візу - Н1-В видають на три роки. Для відкриття візи потрібне запрошення на роботу від фірми, компанії чи приватної особи. Через три роки візу можна продовжити на такий же термін. Також можна продовжувати візу, навчаючись на мовних курсах. У такому випадку потрібно підтвердити свою фінансову спроможність рахунком на картці. Я рік жила в Америці, навчаючись на курсах. Загалом виїхати в Штати тепер стало складніше. Уже навіть у деяких студентських програмах перестали пропускати повторників.

У Польщі – “Карта поляка”

Отримати громадянство в Польщі можна через три роки перебування в країні. Для цього необхідними є знання мови, постійний дохід, житло. Найлегше емігрувати в цю країну можна з “Картою поляка”. Як повідомили нам в обласному держархіві, тернополяни масово звертаються за документами, які підтверджують їхнє польське коріння.

- Таке враження, що у нас самі поляки, - каже заступник управління архіву Оксана Савчин. - Люди подають на „Карту поляка” задля навчання та лікування. Часто підтвердження громадянства знайти важко - піднімають і списки у сільських радах, і метричні книги, і списки виборців до Польського сейму та сенату.

Тернополянка Віта Соколова отримала нещодавно “Карту поляка”. Каже, що зіткнулась із деякими труднощами в оформленні документів.

- Поляком має бути один із найближчих родичів - мама, тато, бабця, дідусь або прабабця чи прадідусь, - каже Віта. - Моя бабуся народилась у Польщі, та це не зазначили в її свідоцтві про народження. Довелося звертатися у львівський архів, щоб підтвердити, що мої предки - поляки. Потім була співбесіда в консульстві. До неї мене готував репетитор. Особливий акцент посол робить на польській культурі, тож цей предмет потрібно вивчити докладно.

Великобританія забирає фахівців

Щоб отримати британський паспорт, треба прожити у країні п’ять років. Інші умови - знання англійської, валлійської або шотландської мови, відповідна оплата, заповнення анкети-заяви. Серед необхідних документів обов’язковими є рекомендації двох громадян Великобританії, які знають вас особисто не менше трьох років.

Виїхати в цю країну можна через професійну імміграцію. Наявність вищої освіти в затребуваній сфері дає можливість оформити спеціальну робочу візу. Для цього потрібно надати сертифікат про знання мови рівня ELTS і набрати певну кількість балів за рівнем освіти, доходу та зв'язків із Великобританією. Попит мають професії, пов'язані з менеджментом, педагогікою, мовними перекладами, інженерією. Переваги є і в діячів науки та мистецтва, які доведуть, що зможуть забезпечити себе завдяки своїй професії.

В Іспанії купують житло

А от в Іспанії громадянство отримати найлегше. Його можна... купити. Для цього потрібно придбати нерухомість у цій країні, вартість якої — від 250 тисяч євро. Інший шлях – перебувати у країні не менше ніж десять років. Ще два роки триває розгляд заяви. Щоб мати більше шансів для отримання громадянства, варто найняти адвоката, який зорієнтує у цьому процесі, радять наші заробітчани в Іспанії.

В Росію - добровільно

Тих, хто хотів би виїхати в Росію на постійне місце проживання, у нас, за статистикою, 5%.

Щоб отримати громадянство Росії, там потрібно прожити від п'яти до 10 років. За наявності житла вже через чотири роки перебування на території країни за тимчасовим дозволом на проживання можна отримати постійний. Отримання громадянства може зайняти від року до п’яти. Для колишніх громадян СРСР і членів їхніх сімей - від трьох до шести місяців. Для них є спеціальна програма - зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, які живуть за кордоном.

Отож отриманню громадянства закордоном передує шлях виїзду та облаштування в чужій країні. В Іспанії громадянство можна отримати автоматично, придбавши там житло. Якщо ж нерухомості в цій країні ви не маєте, то стати її громадянином зможете тільки після 12 років життя там. Натомість найменше часу проживання від претендентів на громадянство вимагають Канада і Польща. Причому розвинуті країни на зразок Канади та Австралії перевагу надають висококваліфікованим імігрантам і навіть мають списки бажаних професій.

Отримання громадянства шляхом натуралізації:

Назва країни

Термін перебування в країні до отриманням громадянства (років)

Передумови надання громадянства

Іспанія

12

знання мови, постійний дохід, житло

Італія

10

знання мови, офіційне працевлаштування

Росія

від 5 до 10

знання мови, наявність житла

Німеччина

8

знання мови, офіційне підтвердження своїх доходів, власне або орендоване житло

Англія

5

знання мови, рекомендації двох осіб, які знають вас не менше трьох років

США

5

знання мови, складання іспиту

Австралія

4

знання мови, складання тесту, який містить запитання про країну, звичаї, національні свята

Канада

3

знання мови, підтвердження канадця, який знає вас не менше трьох років, складання іспиту

Польща

3

знання мови, постійний дохід, житло

emigranti
emigranti1
emigranti2
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати
Оголошення
20.02.18
Розмістити оголошення у цьому блоці Додати
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!