0352.ua

При виборі бочкового квасу в Тернополі санепідемстанція радить бути пильними

Нещодавно в інтернет-просторі з’явилась стаття про продаж бочкового квасу у Тернополі. Вона викликала чималий інтерес та ажіотаж у читачів. Сайт "Погляд"  писав про тітку Марію, яка свого часу продавала улюблений напій,  та прохопилась, що хробаки у ньому – не дивина для людей, які працюють у цій сфері. Пропонуємо вашій увазі продовження розслідування.
Заввідділом гігієни харчування Тернопільської СЕС Ірина Поліщук переконує: у тих підприємців,  продукція яких знаходиться на контролі у СЕС такого бути не може.
- Станом на сьогоднішній день ніхто ще не брав у нас дозволів на реалізацію квасу.   Зауважу, що зараз торгівля квасом стала прибутковою для багатьох підприємців, тому для того, щоб безперешкодно реалізовувати його, намагаються оминути нашу інстанцію. Звісно ж, при виявленні таких підприємців, вони несуть відповідальність: їх штрафують.

-  Наскільки безпечно тернополянам купувати і вживати бочковий квас у спеку?

- Передусім, варто зважати на те, чи має реалізатор заключення санстанції. Якщо так, то якість квасу не повинна викликати сумніву. Адже ми ретельно перевіряємо і  тару для квасу, і сам напій. Періодично беруться змиви а також продукція для мікробіологічного аналізу.  Крім того, до реалізаторів висунута вимога: там де реалізується квас  повинна використовуватись пластикова тара. Тобто людина-покупець може вирішувати, чи пити з склянки чи бокала, чи з одноразового стаканчика, який коштує копійки. Адже продавець квасу може недобросовісно помити склянку, а це вже загрожує кишковими інфекціями для споживачів навіть при відмінній якості продукції.

- Також тернополяни повинні знати, що квас розповсюджується не лише з бочок, але й з так званих «Прохолод». «Прохолода» – це резервуар, який під’єднаний до централізованого водопостачання.  Тобто вона миється великою кількістю води регулярно на місці. А от бочку потрібно кудись транспортувати, шукати місце, де можна її помити, що викликає певні незручності для реалізаторів.

«Прохолоди» вважаються більш гігієнічним резервуаром для розповсюдження квасу. Після кожної партії напою, вона ополіскується на протязі 10 хвилин.  Один раз на п’ять днів «прохолоду» миють спеціальними засобами, після чого – 10 хвилин проточною водою.  Раз на 10 днів дезінфікують. Це забезпечує чистоту продукту.
Крім того, якщо повернутись до питання склянок, то у «прохолоді» вони будуть вимиті більше ретельно, аніж у бочці за рахунок того, що даний резервуар приєднаний до водопостачання.  А ті, хто продає квас з бочок, переважно споліскують склянки у відрі.  Хоча знову ж таки, варто розраховувати на совісність продавця.

- Отже, про хробаків – це всього лише страшилка? Такого бути не може?
- Дуже багато залежить від підприємця, як, як я вже сказала, всіляко намагаються ухилитись від обов’язкових режимних моментів.  Той квас, який розповсюджують без дозволу санстанції, не можна вважати безпечним, це – стихійна торгівля. Зараз будь-який підприємець може взяти собі бочку і розповсюджувати квас. І якщо бочки не мити згідно з вимогами СЕС, про які я вже розповідала, то так – мікробіологія може бути високою.  Це чергове питання, яке повністю залежить від совісності реалізатора.
Однак і в нашому місті є «дисципліновані» виробники квасу, які постійно піддаються найретельнішим перевіркам з боку нашої установи. А саме, Цех безалкогольних напоїв та завод «Опілля», які виготовляють висококласний квас. Його можна пити не остерігаючись.



Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!