Домашнє печиво для тернопільських військових передають навіть з Італії

Тернопільські господині готують борщ та солодощі для українських героїв.

Вдень вони ходять на роботу, гуляють з дітьми і займаються хатніми справами, а ввечері випікають смачні тістечка для солдатів, нарізають та сушать овочі, аби хлопці на передовій могли смакувати борщем. Справжній «Жіночий батальйон» організували у Тернополі небайдужі волонтерки. За місяць активної діяльності вони передали на Схід кілька сотень кілограмів домашніх смаколиків і забезпечили корисними обідами кіборгів Донецького аеропорту.

Спершу тернополянки взялися за випічку для військових. Перейняли естафету від киянок. Коли почули, що хлопці у передачах найчастіше шукають шоколад або щось солодке, не змогли сидіти, склавши руки, і взялися за роботу.

–  Для підтримки фізичної форми і хорошого настрою солодощі хороший помічник, – каже організаторка акції Оксана Бучковська. – Хлопці виснажуються і потребують багато енергії, тож, аби швидко її відновити потрібні солодкі запаси. Там, на сході, бійцям не вистачає родинного тепла та близьких людей, а домашня випічка, виготовлена з любов’ю, буде зігрівати їх і додавати сили у боях.

Господині дуже ретельно ставляться не лише до смаку та якості, але й випікають тістечка, які добре транспортуються та довго зберігаються. Вівсяне печиво, пряники, медівники, сушки, кексики. Однак такі вимоги не можуть зупинити креативних майстринь. У передачах можна побачити синьо-жовті солодощі, печиво з патріотичними написами та позитивними малюнками,  пише Наш день.

- Дуже багато жінок долучаються до нас, – розповідає організаторка акції Люся Бойко. – Зокрема, випікають печиво вже більше 50 господинь. Нещодавно зателефонували з Підгаєцького району і запропонували свою допомогу. Тож нас з кожним днем більшає.

– А нещодавно до мене зателефонував товариш і розповів, що його мама, яка зараз працює за кордоном, напекла і передала для хлопців на Сході печиво аж з самої Італії , – додає Оксана. – Було дуже приємно і ми відразу ж відправили цей солодкий пакунок в АТО.

Ініціативу тернополянок вже підтримали у Полтаві, Івано-Франківську та Хмельницьку. Військові вдячні жінкам за таку турботу і смачні передачі. Бійці батальйону «Айдар», які скуштували домашні солодощі із файного міста, на знак вдячності передали господиням український прапор із своїми написами. Радості «Жіночого батальйону» не було меж.

Борщик з любов’ю, душевним теплом і тернопільською родзинкою

Наші майстрині вирішили не зупинятися на досягнутому. І за прикладом дніпропетровських господинь почали виготовляти сухі борщики, аби військові на сході могли повноцінно харчуватися і берегли своє здоров’я. Перші набори сухих овочів для борщу вже передали захисникам донецького аеропорту Завдяки такому винаходу військовим на приготування теплого обіду знадобиться менше десяти хвилин.

Цілими сім’ями тернополяни ріжуть, висушують та складають у невеликі пакети овочі для борщу. До кожного додають інструкцію з приготування, склад та особливі інгредієнти : любов і душевне тепло. Борщу із одного пакетика вистачає, аби нагодувати від п’ятнадцяти до двадцяти солдатів. Міні-цех із виготовлення сухого борщу є вже більш, ніж у двадцятьох господинь віком від 19 до 50 років. До справи залучають навіть чоловіків, які, як ніхто інший  знають, що справжній козак без українського борщу обійтись не може.

Ігор Бучковський вже не один день допомагає дружині нарізати овочі. Технологію приготування борщу тепер чудово знає.

– Одна порція сушених овочів розрахована приблизно на 10-13 літрів води, – каже чоловік. – Хлопцям обов’язково потрібно їсти перші страви, адже вони там сидять постійно на сухом’ятці.

Ігор сам продегустував жіночий винахід і визнає: борщ нічим не гірший за домашній і обов’язково посмакує солдатам.

Тернополянки сушать овочі у електричних сушарках. З мішка перцю в середньому виходить 2 літри сушеного. Його вистачить близько на 5-6 пакетів сухого борщу.  А на десять літрів борщу потрібно три середні капустини. Волонтери мріють про промислову сушарку, аби можна було швидше і якісніше готувати більші об’єми борщу. Та поки що дають собі раду з тим, що мають. Найважливіше, добре висушити овочі, щоб вони гарно зберігалися. Пакують їх у вакуумні мішечки спеціальних розмірів та щільності, аби в жодному разі  не пропускали вологу. Інакше інгредієнти можуть зіпсуватися і вся праця піде нанівець. У кожному пакеті – листок-інструкція приготування страви.

– На один пакет борщу потрібно по 50 грамів дрібно натертого й висушеного буряка та моркви, шістдесят грамів цибулі, 25 – солодкого перцю, 150 грамів капусти, 15 грамів часнику, – розповідає Оксана Бучковська. – А також лавровий листок, зелень, сіль, спеції томатна паста та любов, приправлена душевним теплом – усе це продуктовий набір під назвою «Сухий борщик». Ми ще додаємо квасолю. У дніпропетровський рецепт квасоля не входить. Це тернопільська родзинка. Щоправда перед тим як сушити квасолю,  її потрібно зварити.

В оселі Вікторії Лень щодня кипить робота з приготування сухого борщику. Саме вона запропонувала дівчатам за прикладом дніпропетровських господинь взятися за виготовлення овочевих сумішей для перших страв. Дівчина не за чутками знає, як непросто нашим бійцям на сході і як важливе для них повноцінне харчування. ЇЇ батько – заступник начальника обласного управління Державтоінспекції зараз перебуває у зоні АТО. Найбільше бажання жінки – щоб її борщик скуштував тато, тож робить все з особливою старанністю.

- Капусту треба сікти, – розповідає Вікторія,– Перчик різати завдовжки один сантиметр, зелень подрібнити і висушити. Часник купуємо готовий висушений, а як цибульку півкільцями ріжемо, плачемо усі. Один кілограмовий пакуночок висушених овочів готується майже цілий день – все залежить від розмірів та потужностей сушок.

У Вікторії маленький син, тому вона займається приготуванням, коли він спить. Буває, що малеча порається на кухні разом з нею. Допомагає і чоловік Володимир.

Зараз у Тернополі сухі борщики готують більше 20 господинь. У першу чергу вони просять допомагати тим, хто має вдома електричні сушки. Але звертаються різні люди: хтось допомагає продуктами, хтось у нарізанні овочів. Охочі долучитися до цієї акції можуть приносити складники “сухого борщика” на логістичний склад, що на гуртівні  «Галант», а вже звідти дівчата усе забиратимуть та готуватимуть до відправки.

Першу партію сухих борщиків уже передали на схід кіборгам донецького аеропорту. Волонтери зізнаються, для них велика честь, що безстрашні хлопці першими їстимуть їхню страву. Зараз активно працюють над новими порціями і закликають усіх небайдужих долучатися до їх «жіночого батальйону» та підтримувати наших бійців на Сході. Координати волонтерок:

Оксана – 098 478 05 21, Вікторія – 067 344 44 40, Люся – 097 95 02 315.

pecivo italia1
Домашнє печиво тернопільські військові передають з Італії
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань

Спорт
Бережанці активно висловлюють вподобання в соціальних мережах про веслування на байдарках, яке віднедавна є однією з найпозитивніших новин міста. Бережанка, майстер спорту України Марта Сеньків-Ковбасюк недавно повернулась з Києва до рідного міста на постійне проживання. Марта в цей вид спорту прийшла багато років назад у м.Київ, а до сьогодні активно співпрацює з директором Тернопільської дитячо-юнацької спортивної школи Балабаном Богданом Павловичем. Спо...
Культура
З нагоди відзначення Дня Державного Прапора України, 27-ї річниці Незалежності України та Дня міста Тернополя, проведуть гастрономічнй фестиваль «Пікнік у Тернополі» 24 – 26 серпня 2018 року в парку ім. Т.Г.Шевченка. Таке рішення прийняте виконавчим комітетом цього тижня. Організовує пікнік«Гільдія рестораторів Тернопільщини». Впродовж святкових днів заплановані заходи і у інших локаціях Тернополя.
Суспільство
Про це йдеться на сторінці “Центру пробації” в Тернопільській області у мережі "Facebook". "17 серпня 2018 року начальником Заліщицького районного сектору з питань пробації філії Державної установи “Центр пробації” в Тернопільській області Віталієм Бурлакою спільно із головним інженером комунального підприємства “Заліщицьке міське комунальне підприємство” Любомиром Качором здійснено перевірку виконання засудженою особою покарання у вигляді громадських робі...
Суспільство
За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями ДУ «ТОЛЦ МОЗ України», в області 16 серпня 2018 року за первинними діагнозами зареєстровано 37 випадків інфекційних захворювань, з них: гастроентероколіт – 9 випадків; ентеровірусна інфекція – 2 випадки; харчова токсикоінфекція- 1 випадок; вірусний гепатит, лептоспіроз? – 1 випадок; вірусний гепатит – 1 випадок; хронічний гепатит С – 1 випадок; кір – 3 випадки; вітряна віспа – 1 випадо...
Суспільство
На жаль, статистика загибелі людей на водних об’єктах області зростає. На Тернопільщині знову зареєстровано смертельний випадок на воді. Цього разу водяна стихія позбавила життя 39-річного чоловіка. 17 серпня о 16:45 надійшло повідомлення про те, що під час купання у ставку зник чоловік. Подія трапилась у с. Рудки Гусятинського району. Оскільки працівники Гусятинської водолазно-рятувальної станції не змогли провести пошукові роботи, довелось залучити водол...
Суспільство
Про це Ihor Svirskyi написав у спільноті “На віглі в Бережани” у мережі "Facebook". "І знову і знову…Рейс Бережани-Тернопіль/Козова. Сидячих місць 26, загальна кількість 39. На перший погляд, людей достатньо, але якщо порахувати, то значно більше. Довічна проблема, людей в громадському транспотрі більше, ніж дозволено. Чому не можна зробити для людей? Чому всі пхаються в автобус, наче він останній? Чому водій автобуса, бере гроші за місце, коли місць сидяч...
Суспільство
Тернополян попереджають про нові терміни подачі показників лічильників. Так, нововведення відтепер стосуються споживачів електроенергії. — Споживачі зобов’язані станом на 1 число знімати фактичні показники лічильника та подавати їх не пізніше 4 числа наступного місяця. Тобто за серпень показники слід подати до 4 вересня, — пояснюють у ВАТ «Тернопільобленерго». Разом з тим, мешканців Тернопільщини закликають не баритися з оплатою за спожиту електроенергію,...
Суспільство
Попри те, що на Тернопільщині деякі водії виступають за розширення проїжджої частини, такі додаткові можливості на трасах області неможливі через їхню велику затратність. Про це заявив на обговоренні плану дорожніх ремонтно-будівельних робіт за 2018 рік начальник САД у Тернопільській області Богдан Юлик. — 70% дорожніх знаків на трасі Львів-Тернопіль – відновлено. Що стосується розширення проїжджої частини, то на це потрібні значні кошти. Тож для того, щоб...
Суспільство
Саме сьогодні, 17 серпня, бійцю батальйону «Збруч» Назарію Кулинцю, який загинув 1 лютого 2015 року, мало би виповнитись 29 років. Назар був випускником Національного університету «Львівська політехніка», яку закінчив в 2012 році. Одразу після повернення з Майдану потрапив в першу хвилю мобілізації, перебуваючи спочатку в Зборівському військкоматі, а згодом, в березні 2014, при формуванні батальйону «Збруч», посів його лави, пише "Терен". Посмертно нагород...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!