До уваги тернополян: як не стати жертвою кишкових інфекцій

Через високу температуру повітря продукти харчування чи готові страви влітку псуються значно швидше, ніж в холодні пори року. Відтак зростає і небезпека заразитись кишковими інфекціями.

Причиною може стати не лише власна недбалість чи неякісні продукти, а й недобросовісність виробників готових страв у супермаркетах чи персоналу закладів громадського харчування. Як обрати для себе здорові харчі в теплу пору року і не постраждати від кишкових інфекцій, дізнавалась журналістка "TV-4" Ольга Савуляк.

М'ясо, риба та молоко - продукти смачні та корисні в будь-яку пору року, але швидко псуються влітку. При високій температурі повітря, вони можуть легко стати джерелом небезпечних кишкових інфекцій.

Медики вкотре наголошують: основний спосіб вберегтись - вживати лише свіжі та якісні продукти, добре мити овочі та фрукти і правильно та недовго зберігати їжу в холодильнику. Після такого зберігання - обов'язково перекип'ятити чи розігріти страви. Салати, заправлені сметаною чи майонезом, варто їсти одразу.

"Літом знову ж таки швидкопсувні продукти, які готуються в закладах громадського харчування, я маю на увазі комбіновані салати в першу чергу, особливо з використанням майонезу, якоїсь творожної маси. Вони надзвичайно швидко псуються і небезпечні. Якщо була порушена технологія приготування даної страви, то ми маємо вірогідність швидкого розвитку мікроорганізмів", - розповідає Юрій ДЕМЕНТЬЄВ, завідувач відділення гігієни харчування Тернопільської обласної санепідстанції.

Аби мікроорганізми не потрапили до готової їжі, фахівці радять використовувати окремі кухонні дошки та ножі для нарізання готових страв чи м'ясних виробів і сировини, з якої будете готувати. Та особливо обережним слід бути, коли їсте в закладах громадського харчування. До того ж тепле літо - пора весіль та інших святкувань. На таких подіях страв зазвичай багато і, очевидно, не всі вони щойно приготовані.

Дуже обережно на якихось заходах ми відносимось до використання грибів. Якщо це гриби шампіньйони, закуплені на ринку, або в торгівельній мережі - питань нема, але якщо це якісь гриби,які принесені замовниками з дому - дуже треба бути обережними.

Хоча останні кілька років масових отруєнь в закладах громадського харчування на Тернопільщині не було, медики радять не втрачати пильності і нагадують: неприємні наслідки можуть викликати навіть доброякісні продукти, якщо ними переїдатись. Не варто зловживати влітку й газованими напоями.Особливо не рекомендовано газовані напої дітям та людям з хронічними захворюваннями. Вони взагалі є шкідливими, тому що дають велику нагрузку, особливо на підшлункову залозу, особливо напої з цукрозамінниками. Ліпше пити соки, компоти, негазовану питну воду.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!