«Веганський тиждень» або ні риби, ні м’яса

Їх не зустрінеш на фешенебельному показі одягу із хутра чи шкіри. Вони не вживають будь-якого м’яса та не ласують медом, а молоко п’ють лишень соєве або ж кокосове. Вони не звикли скаржитись на власне самопочуття, бо запевняють, що краще вже нікуди. Вони – за здоровий спосіб життя. А цигарки та алкоголь – швидше виняток, ніж буденність. Вони – це вегани, люди, для яких суворе вегетаріанство – звичний спосіб життя.

Прихильники веганізму споживають в їжу виключно рослинні продукти, повністю виключаючи компоненти тваринного походження. Причин, чому люди вдаються до такого харчового «радикалізму» є декілька: від бажання спробувати щось новеньке та незвичне - до релігійних переконань. Проте, найпопулярніша ідея - любов до тварин, та їх захист.

Для цих людей навіть простий похід до крамниці – завдання не зовсім просте. В той час, коли звичайний городянин без задньої думки придбає шмат яловичини на вечерю, а над вибором цукру тим паче не замислюватиметься, то вегани ще й як вичитуватимуть складники продукту.

- Зазвичай, люди доволі важко адаптовуються до веганства. На першому тижні можуть бути проблеми із  травленням, бо це чимале навантаження на шлунок, - каже тернопільський веган Тарас Шевцов. - Я сам переходив досить планово. Спершу  близько двох років я був вегетаріанцем, потім  почав відмовлятися від вживання яєць та  молочних продуктів. Далі призвичаївся. Крім того, я відчуваю на собі позитивні зміни. В мене не лише самопочуття, а навіть настрій покращився. Перейти на веганство мене спонукала людська несправедливість по відношенню до тварин. Проте, не всі поділяють цю точку зору і часто дивуються: «Як так - не їсти мяса?».

Також Тарас вважає, що саме веганство, а не всеїдність є природним для людини:

- Якщо говорити навіть про те ж молоко, то нормальним вважається вигодовувати ним немовля, потім – це вже не  є добре. Для прикладу, в деяких країнах Африки у людей, які вживають молоко, виникають ознаки харчового отруєння – і це природно, якщо зважати на те, що людський організм не є призначений для перетравлення м’ясних та молочних продуктів. Багато вчених це підтвердили. Також для мене було відкриттям, що не варто вегану їсти білий цукор, бо чув таку інформацію, що його відбілюють кістковим порошком, зробленим з тварин.

Для Тернополя та його городян веганство й справді ще не всіма знане, а тим паче, звичне.

Кореспондент 0352.com.ua виявив неабияке зацікавлення у проведенні такого-собі експерименту та відмовився від споживання традиційних продуктів на цілий тиждень, бо й журналістам буває шкода тваринок…

Перед тижневим «постом» ще раз ознайомлююсь із «статутом» вегана, щоб раптом чогось зайвого не з’їсти. На застереження про труднощі на початку – не зважаю. А щоб відповідати всім веганським стандартам - шукаю в гардеробі одяг, який не був колись тваринкою – знайшов доволі швидко. На ноги взуваю кросівки із замінника. До експерименту готовий.

Четвер, 15 вересня

На сніданок вибрав мюслі із шматочками горіхів та фруктів. Попоївши, вирушаю за продуктами до великого супермаркету відомої мережі, що недалеко від центрального ринку.

На обід запланував спагеті із соєвими биточками, знайти їх не склало великих труднощів. Соєві «відбивні» вибрав із курячою приправою – це щоб м'ясо нагадувало. Спагетті з приклеєним акційним соусом надибав у сусідньому відділі. До чаю вирішив купити печива, однак, уважно прочитав складники, щоб ненароком не придбати із вмістом яєць - вівсяне підійшло.

Будучи в супермаркеті, вирішую взяти ще й майонез, щоб був на наступний ранок. Перечитавши склад продуктів чи не всіх відомих брендів, запитую про соус у консультанта:

- Доброго дня! Ви не підкажете де у вас є «веганський» майонез?

- Який? – Здивовано перепитує працівниця торгового закладу.

- «Веганський»!

- Нема… , - вагаючись, відповідає.

- Взагалі немає, чи пошукати в іншому  відділі?

- Взагалі. Є майонези, які ми розставляємо на прилавки: Торч*н, Прован*ль…, а такого, як Ви питаєте, то ні.

На таку реакцію очікував, але гріх було не поцікавитися. Нарешті знаходжу те що хотів – майонез без яєчного порошку. Задоволений знахідкою, йду до каси.

П’ятниця, 16 вересня

Снідаю вчорашніми продуктами (не всі витратив на вечерю). Готую соєві биточки, на гарнір гречана каша. Соя м’яса не нагадує, навіть куряча приправа не допомогла.

- Бери мед! Смачний! Не дорого! – каже до мене літній чоловік на ринку «15 Квітня».

- Не можна, - кажу у відповідь. -  Його ж бджоли визбирували, то нехай їм і зостанеться, - стараюся дотримуватися веганського етикету, хоча й розумію, як кумедно це звучить збоку. Чоловік тільки хмикнув здивовано.

Після веселого діалогу вирушаю за болгарським перцем та помідорами – буду готувати на вечір салат та тушкуватиму шампіньйони.

Субота, 17 вересня

В холодильнику знайшов зелений горошок та моркву, потім зварив рис та почав тушкувати все разом. На обід готую картоплю в духовці - дешево і сердито.

Неділя, 18 вересня

Вирішую спекти печиво без додавання яєць, бо вівсяне вже набридло. Рецепт взяв з інтернету. Випікав я вперше за всю свою кухонну практику. Зізнаюся - веган із мене кращий, ніж пекар, тому чаювати знову довелося із вівсяним печивом.

Понеділок, вівторок, середа, 19-21 вересня

В понеділок закуповуюся фруктами та овочами, яких вистачає аж на три дні. З городини роблю салати, заправляю оливковою олією, яку теж купив у понеділок. Всі три дні харчуюся спагетті, картоплею та рисом. Розумію, що хочу м’яса, дуже…

Четвер, 22 вересня

Від макаронних виробів нудить, «вимушена дієта» набридла остаточно. Попри те, що відчуваю себе ситим, будучи в місті спокушаюся купити фаст-фуд з м’ясом. Нехай це й сосиска, тільки щоб поменше сої.

Усвідомлюючи, що експеримент ще не завершився, віддаю їжу якійсь безпритульній собаці. Сам собі жаліюся, що це все через них, тварин, так «пощу» цілий тиждень.

Ввечері готую картопляне пюре із консервованими грибами. Попоївши тішуся, що завтра «веганський тиждень» завершиться.

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань

Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!