Імбирні пряники – це смачні і ароматні ласощі, які вже протягом кількох століть є символом Різдва. Сьогодні ми розповімо Вам, де і як з'явилися імбирні пряники, дамо поради по їх приготуванню, рецепти темних і світлих пряників, а в кінці статті на Вас чекає сюрприз: готові шаблони для вирізання пряників і приклади їх розпису глазур'ю!

Пряники – дуже давні ласощі. Прообраз пряників був відомий ще до нашої ери в Стародавньому Єгипті. У Росії пряники з'явилися в дев'ятому столітті, їх називали «медовим хлібом» з-за великої кількості меду в їх складі. Різні прянощі почали додавати набагато пізніше, коли їх завезли з країн Близького Сходу та Індії. Пекли Пряники у формі різних тварин, тому вони були не тільки смачним частуванням, але і іграшками для дітей. На Україні існують майстер класи для дітей у Львові, тут малеча вчиться пекти справжні новорічні пряники. Якщо не хочете відвідувати заняття, можна купити пряники, та пригостити ними своїх гостей.

Батьківщиною імбирного пряника вважається Великобританія. Легенда свідчить, що рецепт пряників і саму імбир привезли середньовічні хрестоносці. Імбир була символом здоров'я, тому її додавали в багато різдвяні солодощі. З тих пір у католиків зародилася традиція пекти імбирні пряники на Різдво.

Зараз «пряникової столицею світу» називають німецьке місто Нюрнберг. Там є цілий ринок, на якому можна придбати імбирні пряники, приготовані за старовинним рецептом.

Крім імбиру використовують корицю, гвоздику, коріандр, кардамон, мускатний горіх, запашний перець, а для ще більшої пікантності – апельсинову цедру або какао.

Щоб пряники були ароматними і придбали приємний колір, то використовуйте замість цукру натуральний темний мед. Виявляється, що імбирні пряники повинні «дозріти», тобто їм потрібно час, щоб стати більш смачними і ароматними – не менше тижня. Помістіть пряники в скляну банку і покладіть до них шкірку апельсина або часточку яблука. Щільно закрийте кришку. Кожен день протягом тижня не забувайте міняти шкірку апельсина або яблуко на свіже.