Свята тривають. Різдво

Ось уже й позаду зустріч Нового 2013 року. Проте всі новорічні торжества ще попереду. А тому й настрій не погіршується, як завжди буває після завершення чогось довгоочікуваного і приємного, а тримається на лінії позитиву - ще буде чому порадіти!

У понеділок ми  відзначаємо одне з найбільших християнських свят, друге по значимості після Великодня у рейтингу дванадцятидесятих - Різдво Христове.

Свята різдвяного циклу розпочинаються ще 2 січня в день Гната. Дівчата ретельно прибирали оселю та готували різноманітне святкове спорядження - "Павучки", "Їжачки", "Дідух". До 4 січня, дня Анастасії, оселя повинна бути святково прибрана. Саме в цей день заготовляють сировину для приготування майбутньої святкової вечері. Нерідко на Анастасію кололи свиню, тобто проводили "свіжину". І, нарешті, - кульмінація свята - Святвечір, або ж Багата кутя (6 січня). За традицією кожен член родини в цей вечір повинен бути вдома, причому не можна спізнюватись до святкового столу, бо будеш весь рік блукати. Під час цієї вечері не можна виходити з-за столу та голосно розмовляти.

Святковий стіл повинен вражати своїм різноманіттям, але не треба забувати, що ше триває піст, тому любителям чарки доведеться трохи зачекати. Найголовнішою стравою на столі цього вечора є, безумовно, кутя. Рецептів її приготування існує декілька. Різдвяна кутя готується з пшениці, меду, горіхів та ін. На протязі всіх свят, аж до Хрещення кутя повинна стояти на найпочеснішому місці в Вашій оселі. Прийнято на Багату кутю поминати душі померлих родичів. Після закінчення вечері діти несли обід до своїх хрещених, дорослі готувалися до вечірньої церковної служби. Лише дівчатам, які завжди хочуть дізнатися про свою долю, не було спокою. Серед способів існує такий, дещо дивовижний зараз: треба помити посуд, а потім взявши чисту тарілку вибігти на вулицю і почати стукати по ній ложкою - з якої сторони озветься собака, з тої і буде наречений.

Поступово закінчується вечір і наступає чарівна різдвяна ніч, під час якої не можна спати, бо все щастя проспиш. Проте навіть при великому бажанні заснути просто неможливо - церковні дзвони, ватаги колядників створюють урочисто-святкову гаму звуків. Обряд колядування досить давній - він походить іще з дохристиянських часів, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Найбільше серед колядників зустрічаються діти, і це зрозуміло. Колядувати і заходити першими до оселі господаря в день Різдва можна лише хлопцям, які, згідно із звичаєм, несуть в домівку мир та спокій.

Після закінчення церковної відправи родина знову збирається на святковий обід, який вже не є пісним. Сало, печінка, ковбаса, різні смааженості та копченості, все за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі. Ну і звичайно ж... Проте навіть і в цей день треба міру знати. По обіді наступає час заслуженого відпочинку. В гості ж потрібно йти вже після обіду. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. На вечір гуляння розпочинаються з новою силою. Хлопці влаштовують вертеп - своєрідну виставу, головними дійовими особами в якій є "Коза", "Пастух" та інші. Наступний після Різдва день - це день Богородиці. Треба вшановувати матерів та жінок, категорично забороняється працювати вагітним жінкам. До речі жінкам в цей день, аби не нудьгували дозволяється колядувати.

Різдвяні прикмети і повір'я

6 січня — Свят-вечір, багатий вечір, багата кутя, вілія.

На багату кутю зоряне небо - кури добре нестимуться і вродить горох.

Як на Святий вечір (під Різдво) є зірки на небі, то будуть кури нестися, а як зір у цей вечір нема, то і не буде яєць.

З кубельця витягували сінину: якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка - на недорід.

Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.

Іній або сніг - на мокре літо і дорід зернових.

Сніг іде - врожай на яблука.

Ожеледь на деревах - вродять горіхи й садовина.

Місячна ніч - врожай на баштани.

7 січня — Різдво.

Як за два тижні перед Різдвом рясний іній, то перед Петром буде на гречці рясний цвіт.

Який день Різдва, такий і на Петра (12. 07.), бо як по Різдвові, так і по Петрові.

На Різдво гарна погода, сніг - до урожайного року.

Якщо Різдво на новому місяці, то рік буде неврожайним.

Якщо 7 січня тепло, весна буде холодною.

На Різдво завірюха - бджоли добре роїтимуться.

На деревах рясний іній - озимина дасть добрий урожай.

Якщо на Різдво буде багато бурульок понад стріхою, то вродить ярина, особливо ячмінь.

На Різдво йде сніг - заврожаїться озимина.

Якщо сонячний день - дорід на хліб.

Перелік 12 страв, котрі готують на Святвечір,щоб кожен місяць у новому році був щедрим:

1. Кутя.

2. Узвар.

3. Риба смажена.

4. Пісний борщ.

5. Тушкована капуста з грибами.

6. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком.

7. Пшоняна каша з грибною приправою на олії.

8. Салат із буряка і чищеного оселедця.

9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі.

10. Квасолеві млинці.

11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії.

12. Варена картопля, змащена товченим часником з олією.

Новини компаній
17:00, Вчора