Кишкові інфекції загрожують жителям Тернополя та області

Літо тільки почалося, а медики вже реєструють на Тернопільщині поодинокі побутові випадки захворювань на кишкові інфекції. І хоча порівняно з п’ятьма місяцями минулого року цьогоріч захворюваність на кишкові інфекції на Тернопіллі нижча на 22%, санітарних лікарів це не заспокоює, адже вже тиждень у нашій області стоїть спека.

А в поєднанні з немитими руками чи вчасно не покладеною до холодильника їжею – це найсприятливіші умови для розмноження цих інфекцій, відтак великий ризик захворіти, – повідомляє TV-4.

- Основними причинами кишкових інфекцій є вживання забруднених продуктів харчування, питної води, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму і недотримання елементарних правил особистої гігієни, – розповіла завідувач епідеміологічного відділу Тернопільської обласної СЕС Марія Павельєва.

Заразитись кишковою інфекцією дуже просто, кажуть у санепідслужбі – досить не помити руки після вбиральні чи поїздки у громадському транспорті. Ще одне джерело небезпеки – стихійні ринки. Купувати щось у спеку з рук – це майже стовідсоткова гарантія захворіти, застерігають медики і радять купувати тільки в магазинах, при цьому обов’язково дивитись, як зберігаєють товар і на термін придатності таких швидкопсувних продуктів, як, скажімо, ковбаса, чи торт. “У нас все свіженьке і тільки в холодильнику”, – запевняють в одному з центральних магазинів Тернополя. Та торта у спеку, визнають, мало кому захочеться. На ура розходиться вода, соки, морозиво, а от торти – ні.

У санстанції серед найлементарніших способів не заразитись кишковою інфекцією в спеку найперше рекомендують добре і ретельно мити руки з милом якомога частіше, а ще інші, зовсім нескладні методи профілактики.

- Не споживати харчові продукти з простроченим терміном зберігання, не вживати харчові продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості, не споживати незнайому їжу – наприклад, гриби, ягоди, а при споживанні овочів і фруктів їх треба обов’язково мити питною водою чи ошпарювати кіпятком. Перед приготуванням їжі та її споживанням треба обов’язково мити руки з милом, мити руки після відвідування вбиральні, – каже Марія Павельєва.