Якщо ви купили м'ясо, ковбасу, молоко, рибу, яйця, чи іншу продукцію на стихійному ринку, то за це, окрім вас, не відповідає ніхто.
Троє-четверо людей кожного дня звертаються в обласну державну лабораторіюветеринарної санітарної експертизи,що на центральному ринку Тернополя.Покупці скаржаться на неякіснийтовар і харчові отруєння.Проте, кажуть у лабораторії, продукти,які люди їм приносять, переважно усікупилина стихійному ринку.
У той час, коли 40% торгових місць на центральному ринку Тернополя пустують, люди продають товар просто на вулиці, не маючи при цьому жодних дозвільних документів. Для людей, які мають продукцію власного виробництва, на Тернопільському ринку є пільги, за місце вони оплачують лише половину. Проте для цього їх товар повинен пройти вертеринарну експертизу, а продавці обов'язково мають мати медичну книжку та чимало інших документів.
Таких документів у людей, які торгують на стихійних ринкає немає. На центральному ринкуТернополя зацікавлені, аби люди,які торгують у місцях несанкціонованої торгівлі, переходили на міський ринок. Адже коли покупці купують недоброякісний товар на стихійному ринку, скаржитись приходять у дирекцію міського. - Людина не може одночасно продавати і молоко в одному місці, і курку, тобто вона повинна там продати молоко, в другому місці вона продати курку, це займає для неї час, - розповідає TV4 Степан Горус, комерційний директор Центрального ринку Тернополя. Що можна зробити на стихійному ринку? Вона це все взяла склала і стоїть і торгує. Це не можна, тому що це не дозволяє і санстанція, і ветеринарна служба, це повинні бути спеціально відведені місця, угрупування товару є, тому ми плануємо зробити торгово-закупівельне підприємство, де ринок зможе закупляти в населення , в людини цю продукцію і власноруч буде реалізовувати її на ринку.
Лікарі закликають не купувати товар у місцях несанкціонованої торгівлі. Поряд із кишково-шлунковими розладами, на вас чекають і хвороби, серед яких напоширенішою у спеку є сальмонельоз.