Лише смак страви розповість про свіжість м’яса.
Проте вберегтись від інфекцій можна, уникаючи стихійних ринків. Кожного ранку м’ясну продукцію на центральному ринку перевіряють у Тернопільській обласній державній лабораторії ветеренарно-санітарної експертизи.
Іван Сенчак, начальник Тернопільської обласної державної лабораторії ветеренарно-санітарної експертизи: «Все це м’ясо, яке поступає до нас, воно проходить контроль, контроль в лабораторіях ветеринарної медицини, і всі ті показники, які необхідні для мінімального переліку, досліджуються. На даний час м’ясо, яке поступає є в межах норми тих показників».
У виборі свіжого м’яса фахівці рекомендують звертати увагу тільки на зовнішній вигляд. Зріз має виглядати свіжим і вологим, але не мокрим. Чим темніший відтінок, тим старіша тварина. Так забарвлення яловичини повинно бути червоним, а жирові прожилки білого або кремового кольору. Телятина, у свою чергу, блідо-рожева, а її жир – білий. Свинину ж варто купувати світло-рожевого кольору з рожевуватим відтінком жиру.
- В імпортного м’яса товщина жиру дуже маленька-це 1-2 см, також потрібно дивитись на саме обезкровлення. В імпортних, якщо воно приходить, Німеччина, Польща, якесь інше, ця обезкровленість дуже гарна, м’ясо біленьке, світленьке. В домашніх умовах, при подвірному забої такого обезкровлення неможливо досягнути, тому в нас воно завжди є червоного, червоно-коричневого кольору, розповів ІНТБ Іван Сенчак, начальник Тернопільської обласної державної лабораторії ветеренарно-санітарної експертизи.
За словами комерційного директора ринку Степана Горуца, у продажі немає імпортного м’яса, лише наше – вітчизняне.
Степан Горуц, комерційний директор ТОВ «Тернопільський міський ринок»: «Продукцію, яка не продалася, вона може завести в камеру, а зранку вона може приїхати і допродати на слідуючий день. Продавець продає це 2 дні, свою продукцію. Кожного дня в нас завозиться свіже м’ясо».
Розлади нервової системи, імпотенція, ламкість кісток, зниження імунітету, а також швидке старіння загрожує людям, які відмовляються від м’яса. Воно містить кальцій, магній, цинк, калій, залізо, мінеральні речовини, амінокислоти і білок. Проте слід пам’ятати, що надмірне вживання м’яса провокує виникнення астми, цукрового діабету і ракових пухлин, проблеми зі серцево-судинною системою.