Минулого тижня відбулось чергове засідання обласної робочої групи із врегулювання цінової ситуації на споживчому ринку. Насамперед, констатували чиновники, якщо у першій декаді січня ціни на продукти хоч набагато повільніше, ніж наприкінці грудня 2012-го, але продовжували зростати, то тепер завмерли. Чи замерзли. Аби не зростали.
У січні зимно навіть цінам
Більше того, підкреслив заступника голови Тернопільської ОДА Василь Гецько, загалом протягом минулого року в нашому регіоні спостерігалась позитивна динаміка цін. Зокрема, індекс споживчих цін (ІСЦ) склав 98,9%, у тому числі на продукти харчування та безалкогольні напої – 96,3%. Цьому сприяв хоч і не рекордний, як у позаминулому 2011 році, врожай, однак вирощеної на наших полях і городах картоплі, овочів і фруктів вистачить до нового врожаю.
Щоправда, авітаміноз вже дається взнаки, відтак на ринках і у торговельній мережі повільно пішли догори ціни на овочі (насамперед на білокачанну капусту, буряк, ріпчасту цибулю), водночас парникові овочі (в основному огірки та помідори) суттєво подешевшали.
Щодо ціни на хліб та хлібобулочні вироби, то станом на 1 грудня 2012 року запаси продовольчих пшениці і жита в області склали 22 тис. 76 тонн, що повністю забезпечує потреби області в зерні до нового врожаю, запевняють експерти.
У першій декаді січня відбувся ріст цін на м'ясо яловичини. Але станом на 16-е число на центральному ринку спостерігається зниження вартості продукту, стабілізувались ціни й на молоко та молокопродукцію (у тому числі, на вершкове масло та кисломолочний сир) як у торговельній мережі, так і на ринку. Спостерігається зниження цін на яловичину у мережі супермаркетів «Сільпо» (виробник «Проскурів-агро», Хмельниччина), свинину (з Київщини), зменшення цін на борошно (мінімальна вартість – 2,95 грн.) бучацького сільгоспвирбника Петра Гадза, кримський рис (м. Перекоп). Та хоча до Великоднього посту ще досить далеко, зросла у ціні жива риба: якщо у супермаркетах ціна на неї зменшилась, на ринках – зросла. У цілому ж спеціалісти відмічають стабільність цін на основні групи товарів.
Виробники жонглюють цінами й упаковкою
Аналізуючи продукти, експерти інспекції по контролю за цінами звернули увагу на таке собі жонглювання вагою упаковок та цінами. Зокрема, зауважила керівник вказаної структури Галина Христофорова, у торговій мережі почало з’являтися молоко жирністю 2,5% у пакетах вагою 0,94 л, 0,45 л та кисломолочний сир в упаковці відповідно по 170 г, 230 г та 340 г (все – торгової марки «Слов’яночка», Київська обл.). Якщо ж порахувати, то кілограм такого сиру виходить значно дорожчий, ніж зазвичай: зокрема, в упаковці вагою 170 г кілограм дорівнює 61 грн. 76 коп., у 230-грамовій – 46 грн. 22 коп. При цьому кисломолочний сир місцевого виробника («Молокія» або «Кременецьке молоко») приблизно на 30-40% дешевший.
– Загалом у більшості супермаркетів чомусь присутні тільки чужі виробники молокопродукції, зокрема, у «Сільпо», «Фозі-фуд», «Novus» продається «Слов’яночка», але практично не представлений місцевий виробник. Разом з тим це призвело до незначного підвищення цін, – зазначила Галина Миколаївна. – Ми дослідили продукти по всіх групах товару. Наприклад, у «Сільпо» представлені київські, харківські виробники. А от тернопільської гречки немає. Манка також з інших регіонів. Дивують своєю географією курячі яйця. У супермаркетах пропонують їх з Івано-Франківська, Кіровоградської, Черкаської, Київської областей, а от тернопільські несучки чомусь не користуються популярністю.
Тим часом у гастрономах «Галичанка», «Прогрес», «Барвінок» середні ціни на продукти харчування нижчі середніх, бо там пропонують в основному продукцію місцевого виробника.
Водночас вартість м’яса, наприклад, свинини з Проскурівського м'ясопереробного комбінату Хмельницької області, дешевша.
Дешеве масло не рятує «Альма-Віту»
Крім того, спеціалісти робочої групи із врегулювання цінової ситуації проаналізували ситуацію на приватному підприємстві «Альма-Віта».
Отож у 2012 році тут було заготовлено майже 18 тис. тонн молока. Варто відмітити, що молоко в основному (на 93%) підприємство закуповує у населення.
Щодо виробництва, то з шести пунктів програми лише по двох (вершкове масло та казеїн) йде зниження виробництва відповідно на 201 тонну (26%) та 22 тонни (9,4%). По всіх інших (молоко, спред, сухе знежирене молоко) спостерігається суттєвий приріст, зокрема, минулого року випущено 430 тонн сухого молока (це +162% до 2011 р.), на 9,5% більше кисломолочної продукції.
Тим не менше, у 2013 році прогнозується невелике збільшення обсягів виробництва продукції. Скажімо, лише на 5% – вершкового масла (фактично 47 тонн), сметани (680 тонн). Водночас призупинено виробництво казеїну, на 5% зменшено обсяги випуску спредів та на 20% – сухого молока. Це за умови, що оптова відпускна ціна вершкового масла становить 38 тис. грн./тонну, спредів – 24,5 тис. грн./тонна, сметани – 13,8 тис. грн./тонна, сухого знежиреного молока – 34, 4 тис. грн./тонна. Якщо зіставити ціни, то вартість масла (трохи дорожче 40 грн./кг) є чи не найнижчою в регіоні, однак конкурентоспроможною є лише сметана.
– Ми повинні виробляти й переробляти місцеву сировину та максимально заповнювати продуктами наші ринки і магазини, – зазначив Василь Гецько. – Інакше знову до нас прийде імпортний цукор за захмарними цінами.
Ясна річ, від підвищення цін, навіть сезонного, не вбереже жодна комісія. Проте все повинно відповідати якщо не економічним законам, то хоча б логіці життя…