Ми уже повідомляли про те, що на школярів із 1 вересня чекатиме оновлене меню у шкільних їдальнях. Цього тижні презентували нове 4-тижневе меню для школярів, яке складається зі 160 страв.
Його розробили не на 2, а на 4 тижні для більшої різноманітності страв за участю відомого шеф-кухара Євгена Клопотенка. Детально із стравами, якими ласуватимуть школярі можна ознайомитись тут.
"Ми сформували одні з найкращих норм у світі. Норми, які ми зробили, не прості. Ми говоримо не тільки школи, але й про дитсадки", – розповів шеф-кухар Євген Клопотенко, який працював над розробкою страв для школярів.
Клопотенко наголосив, що їжа має бути не тільки смачною, а ще й українською.
"Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м'яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою", – додав шеф-кухар.
160 страв, з яких складається меню, використовуватимуть залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти.
У меню включили безглютенові позиції та збільшили кількість фруктів і м’яса у раціоні.
Зміни меню пов’язані з тим, що в Україні з 1 січня почали діяти нові санітарні правила і норми. У нових нормах збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, бобових та круп.
Під час презентації показали таке меню:
- салат з морквою, сиром та сметаною,
- шпундру,
- булгур,
- львівський сирник,
- йогурт,
- банан.