Як правильно пофарбувати великодні яйця (поради тернополянам)

Це один із головних символів великого християнського свята Великодня.Люди цього дня дарують їх один одному в пам'ять про той день, коли перше великоднє яйце Свята рівноапостольна Марія Магдалина піднесла римському імператорові Тіберію.

Правда, небагато хто знає, як правильно пофарбувати яйце, щоб воно не тріснуло в киплячій воді, а колір вийшов інтенсивним, пише портал kayrosblog.ru.

"Яйця здатні витягати шкідливі речовини навіть із предметів, що знаходяться поруч. Тому прикрашати великодні яйця хімічними фарбами категорично не рекомендується", - зазначається в публікації.

Щоб зберегти шкаралупу цілою до кінця варіння, великодні яйця потрібно близько години потримати при кімнатній температурі. У воду бажано додати столову ложку солі. Можна також на одному кінці яйця проколоти маленький отвір. Щоб фарба лягала рівніше, перш ніж фарбувати яйця, їх необхідно знежирити - протерти мильним розчином або спиртом. 

11 способів фарбування великодніх яєць виключно натуральними барвниками : 

Цибульне лушпиння - найвідоміший і найдоступніший усім спосіб. Великодні яйця можна фарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару. Треба приготувати відвар з цибульного лушпиння і дати йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більше насиченим, лушпиння потрібно узяти більше і варити його біля півгодини до того, як у відвар опустите яйця. 

Щоб великодні яйця вийшли жовтого або золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується з листя, можна сухого, молодої берези і настоюється біля півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, витягти і остудити. 

Вже варені яйця натерти соком (буряковим, морквяним, соком шпинату). 

При варінні яєць додати чайну ложку оцту і кип'ятити 15 хвилин із натуральними фарбувальними добавками:

світло-червоний - буряк або чорниця;

помаранчевий - цибуля;

ясно-жовтий - апельсини або лимони, морква;

жовтий - корені куркуми, шкаралупа волоського горіха;

ясно-зелений - листя шпинату, кропива;

зелений - зелені яблука;

синій - листя червоної капусти;

бежевий або коричневий - кава.

Якщо після фарбування поставити великодні яйця в цьому самому відварі на усю ніч у холодильник, то забарвлення буде яскравішим. 

Мокрі яйця обвалюють в сухому рисі, завертають в марлю (кінці марлі потрібно щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилипнув до яйця) і варять в цибульному лушпинні звичайним способом. Виходять поцятковані великодні яйця. 

Для отримання мармурового ефекту, треба обернути великодні яйця в цибульне лушпиння і згори зав'язати якимось бавовняним матеріалом. 

При фарбуванні можна обмотати яйця різноколірними нитками, тоді на них вийдуть цікаві малюнки. 

Зварити яйця у воді з содою. Обернути їх в різноколірні шовкові клаптики і перев'язати ниткою. Знову прокип'ятити в цій воді, дати остигнути, відкрити клаптики. 

Прикласти до яєць молоді листочки різної форми (наприклад, петрушки), обмотати капроновою панчохою і туго зав'язати. Довго варити в міцно завареному цибульному лушпинні. 

Пофарбовані будь-якою харчовою фарбою великодні яйця ще гарячими промокнути серветкою, поставити в чарку або підставку для яєць і тонким акварельним пензликом розмалювати їх, поки вони не остигнули. 

Великодні яйця можна пофарбувати не лише ззовні, але і зсередини. Треба відварити їх 3 хвилини, потім дістати, і в деяких місцях проткнути шкаралупу голкою. Потім кип'ятити ще деякий час до готовності в міцній заварці з додаванням гвоздики, кориці та коріандру.

Після фарбування великодніх яєць для надання блиску треба протерти їх рослинною олією.