12 страв на Різдвяний святвечір: що обов'язково має бути на столі біля куті (ФОТО)

У вечір перед Різдвом українці збираються родинами на спільну вечерю. Традиційно у святвечір готують 12 страв.

Чому саме 12?
Етнографи припускають, що це може бути пов'язано з 12 місяцями. Віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа. Традиційно вважається, що страви мають бути пісним.

Кутя


Кутя - це головна страва на Святвечір. Традиційно цю страву готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. Кутю готують по-різному не лише у кожному регіоні, але й у кожній родині.



Також додають узвар, шоколад, курагу чи халву. Кутя може бути рідкою або густою залежно від регіону. Подекуди кутю готують навіть з рису.

Узвар
Узвар, або компот обов'язково має бути на українському різдвяному столі. Він символізує очищення тіла та душі.

Вареники
Зручність страви в тому, що ви за один раз готуєте одразу кілька з дванадцяти пісних страв.



Вареники символізують ситість і достаток. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов'язково мають бути на різдвяному столі. Вареники подають змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою.
У багатьох домівках на святвечір готують солодкі вареники із вишнями чи сливами.

Голубці
Сама назва цієї страви вказує на символічність. Голуб приносить мир та злагоду. Крім того, це страва з капусти, що є символом єднання навколо однієї основи, стабільності та сили.

Тушена капуста з грибами
На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.

Грибна юшка
Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі так багато страв з ними. А ще й тому, що вони є одним з важливих складових пісних страв. Грибна юшка і вушка - це дві страви, які гармонійно поєднуються одна з одною.

Квасоля
Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Оселедець
Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.

Різдвяний калачКалач або колач— традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

Пампушки
Пампухи на столі - це символ свята та солодкого життя.