- Після аварії в Чорнобилі американський доктор Гейтс склав перелік продуктів, які потрібно вживати тим, хто ліквідовував її наслідки, - каже Ігор Свистун. - На четвертому місці з 50-ти пунктів був натуральний квас.
Напій, приготовлений умілими руками за старими рецептами дійсно корисний, – наголошують фахівці. Окрім того, квас чи не найкраще втамовує спрагу.
- У давнину всі люди пили квас, - каже чоловік. – Ішли на косовицю чи у поле, і їм туди приносили напій у глиняному посуді. Раз напившись, людина уже могла надовго втамувати спрагу. Так само, як-от криничною водою. Теперішніми розрекламованими напоями у пляшках важко втамувати спрагу. П’єш, а напитися не можеш.
Не втамуєш спраги і сучасним магазинним квасом. Причиною, за словами експертів, є те, що пропонований напій – не зовсім справжній. То як купити "живий" квас?
Бродить 12 годин
- Хлібним квас називають тоді, коли є процес бродіння, - розповідає 20 хвилин пан Свистун. - А на більшості пляшок із написом великими буквами "квас", у куточку на етикетці написано "безалкогольний напій".
Натуральний хлібний квас, який отримали у результаті бродіння, має термін зберігання тільки три доби. Після цього, продовжує фахівець, "живий" напій втрачає якості. Підвищується кислотність, триває бродіння.
- Основними компонентами нашого квасу є жито та ячмінь, - продовжує чоловік. – Цю основу ми називаємо "рідким хлібом", концентратом квасного сусла. Коли до нього додати дріжджі, він починає бродити.
Якщо ж коротко описати технологію приготування "живого" квасу, то його у Тернополі готують за старим галицьким рецептом.
- Ми варимо квас у різній кількості, залежно від погоди визначаємо: потрібно дев’ять, п’ятнадцять чи двадцять тонн, - продовжує пан Свистун. – Маємо "чисту культуру", заварили її, додали компоненти і залишили для бродіння. Триває цей процес впродовж 12 годин. Ми проводимо аналізи і тоді зупиняємо бродіння. Квас майже готовий!
Згодом його доводять до потрібної кондиції, додаючи сироп із цукру. Після чого квас розвозять на "точки", де, залежно від погоди, заливають у термоси різну кількість рідини.
- Працюємо так, аби квас завжди був свіжим, - додає наш співрозмовник. - Якщо не вгадали погоди і кількості, після третьої доби, якщо квас став кислим, мусимо його виливати...
Квас змінюється
Кілька порад, як обрати справжній квас, дали нам представники іншого місцевого виробника. Їхній напій продають як у пляшках, так і у термобочках.
- Можна виділити дві основні характеристики "живого" квасу, - каже директор з маркетингу цього підприємства Назар Зелінка. – Перше – термін придатності. Справжній квас стоїть сім-десять днів, максимум - до двох тижнів. Згодом він скисає.
Друге, на що він радить звертати увагу споживачу, - власне вигляд напою. Оскільки квас – напій бродіння, то, відповідно, він не може бути прозорим. Має бути певний осад, помутніння.
- Якщо термін придатності тривалий, то у напій додавали домішки для подовження цього терміну, - додає він. – Слід уважно читати склад: там буде і аскорбінова кислота, й інші елементи. Вони змінюють напій.
Коментар
Наталя СУСЛОВА (35 р.), лікар-дієтолог:
- Якщо говорити про натуральний квас, то він - корисний. Але більшість сучасних напоїв із такою назвою, особливо пляшкових, є продуктами ненатуральними. Пляшковий квас містить дуже велику кількість цукру, а тому, як будь-який газований напій, не бажаний ані дітям, ані людям, які мають надлишкову вагу, цукровий діабет, алергічні захворювання. Відтак малечі до п'яти років його взагалі забороняють пити. Якщо ж батьки не полінуються і приготують напій власноруч або принаймні куплять напій, виготовлений із дотриманням технології, такий квас дітям можна, навіть корисно. Проте я вже давно не бачила у продажу справжнього квасу.