Влітку тернополяни все частіше скаржаться на швидке псування хліба, який стає тягучим та цвілим. Але не кожен знає, що у всьому винна картопляна хвороба хліба, збудником якої є картопляна паличка.
Цю паличку зерно під час збору урожаю може підхопити через ґрунт, повітря чи інші рослини. А із зараженого зерна і борошно інфіковане.
У супермаркетах і пекарнях хліб дуже часто ще теплим упаковують в целофан, створюючи цим самим теплі і вологі умови сприятливі для розвитку мікроорганізму, пише nter.net.ua
Вдома зберігати хліб в целофані також в жодному разі не можна.
Правильно роблять ті, хто тримає хліб у провітрюваній хлібниці, а якщо він теплий, то краще хлібницю взагалі залишити відкритою, згодом хлібину можна навіть покласти до холодильника. Втім, ліпше купувати борошняний продукт лише на один день. А місце для зберігання хлібобулочних виробів періодично протирати одновідсотковим розчином оцту. При купівлі хліба в жодному разі не кладіть його до сумки з іншими продуктами – овочами, м’ясом, рибою, не можна загортати його у газету, оскільки він легко вбирає своєю поверхнею вологу, пил, запахи, друкарську фарбу, а також спори мікроорганізмів.
До речі, вражений картопляною хворобою хліб може добряче зашкодити здоров’ю – спричинити харчове отруєння, а при систематичному споживанні навіть призвести до астматичних хвороб. До того ж, зараженим хлібом не можна годувати тварин. Спеціалісти радять його викинути чи закопати, а місце, де він лежав, обробити оцтом. Адже зіпсований може заразити і продукти, які лежать поруч.