Борщ стає делікатесом: весняний стрибок цін вражає

Навесні українці особливо відчули удар по гаманцю — ціни на продукти харчування суттєво зросли.

За даними РБК-Україна, деякі позиції подорожчали на понад 200%.

Рекордсменами серед зростання стали овочі борщового набору. Ціна на капусту злетіла майже в чотири рази — до 49,7 грн/кг (+267,4%), морква подорожчала до 39 грн/кг (+205,9%). Гречка стала дорожчою на 44,3%, олія — на 40,5%, масло — на 32%, борошно — на 24,7%.

Не тішать і ціни на м’ясо: свинина подорожчала на 20% до 330 грн/кг, яловичина — на 6%. Причини — скорочення поголів’я, дорогі корми, складне виробництво та зростання витрат навіть на курятину. Хліб теж реагує на подорожчання електроенергії, пального й сировини. Якщо погода погіршить урожайність озимини — ціни знову поповзуть вгору.

Серед головних факторів подорожчання: інфляція, проблеми з логістикою, курс валют, подорожчання виробництва й кліматичні виклики.

Та не все так похмуро — до осені очікується зниження цін на овочі нового врожаю: капусту, моркву, буряк, картоплю, огірки, томати. Також можуть стабілізуватись ціни на яйця та соняшникову олію.

Поки продукти ростуть у ціні — радять уважно обирати сезонні товари, підтримувати місцевих виробників і слідкувати за акціями в супермаркетах.