Тернополяни, які ще не встигли запастися грибами, мають можливість це виправити. Щоправда, треба поквапитися. Адже, за словами грибників, це вже останні цьогорічні урожаї. Тому, на тернопільському центральному ринку на гриби зараз справжній ажіотаж: є і попит, і пропозиція.
Найбільше торгують підпеньками. Їхня ціна коливається залежно від розмірів грибів. Менші продають дорожче, це від 15 до 18 гривень за кілограм, більші дешевше – від 10 до 12 гривень за кілограм. Рідше в продажі зустрічаються лисички, маслюки та білі гриби, проте коштують вони, приблизно, так само: від 10 до 20 гривень за кілограм.
Дещо більшу суму доведеться заплатити, якщо купувати гриби одразу відерцями. Утім, якщо врахувати, що відерце дрібних підпеньків вагою орієнтовно в 5 кілограм коштує 50 гривень, то це вигідно. Тим паче, грибники, запевняють, що, наприклад, в кілограмовому відерку грибів є навіть більше ніж кілограм, а ціна та ж сама.
З іншого боку, ті що продають гриби у прозорих торбинках, тобто на вагу, а не «на око», мають більше шансів уникнути зауважень, «що грибочки з якимись дефектами», оскільки одразу все видно через целофан і до того ж, гриби не треба пересипати, а значить вони не кришитимуться зайвий раз, пише like.te.ua. Тай самі продавці не ризикують стати жертвами догадів: «А чому у вас гриби так дешево?». А дешево таки буває, особливо, «в кінці базару», коли грибникам треба продати товар, щоб не везти його назад додому. Адже, вдома їх чекає надія на заробітки та ще з десяток нещодавно приготованих на зиму, тушених чи сушених кілограмів грибів.
Смачні рецепти, це, до речі, обов’язкова «фішка» успішного продавця-грибника. Він може годинами розповідати про свої кулінарні грибні шедеври та лісові пригоди і тим самим викликати довіру до себе і свого продукту у покупця. А продукти ці доставляють із всіх можливих грибних куточків Тернопільщини та навіть її меж. Через те й смакують вони теж по-різному.