Кава для багатьох українців — це не просто напій, а справжній щоденний ритуал. Вона бадьорить, дарує енергію і навіть допомагає розслабитися. Проте вчені попереджають: спосіб приготування кави може вплинути на здоров'я серця. Найкориснішою вважається фільтр-кава, тоді як нефільтрована, яку п’ють разом із гущею, може різко підвищувати рівень холестерину і завдавати шкоди організму.
Фільтр-кава готується методом одноразового проходження води через фільтр з меленою кавою всередині. Рідина просочується через порошок, вимиваючи при цьому всі шкідливі речовини, пише ТСН. Кавову гущу після приготування викидають. В більшості кав'ярень подають саме фільтр-каву.
Чому такий напій корисний для нашого організму? На думку вчених, в фільтр-каві зберігається максимальна користь кавових зерен, а ось шкідливий осад залишається на мінімальному рівні.
Також у фільтрованій каві міститься велика кількість антиоксидантів, які в свою чергу знижують ризик розвитку серцевих захворювань.
А ось найшкідливішим способом приготування кави є нефільтрований напій. Йдеться про ту каву, яку п'ють разом з гущею. Тобто такий напій заварюють прямо в кружці, турці чи за допомогою французького преса.
Головна небезпека нефільтрованої кави в тому, що в ній міститься в 30 разів більше холестерину, ніж у фільтрованій. А це створює сильне навантаження на ваше серце. Якщо пити нефільтровану каву постійно, то напій буде "садити" один з найголовніших органів в вашому організмі, призводячи до невідворотних проблем.