У 2025 році майже 70% нових бізнесів на Тернопільщині відкрили жінки

Незважаючи на складний рік, ресторанний бізнес у західних регіонах України продовжує розвиватися. Перше місце за кількістю нових ФОПів у сфері харчування посідає Львівщиниа, а Тернопільщина поступово наздоганяє.

Нові ФОПи у сфері харчування: тенденції 2025 року

Згідно з даними Опендатабот, у 2025 році в Україні було відкрито понад 13,3 тисячі нових ФОПів у сфері громадського харчування — це кафе, кав’ярні, ресторани та кейтерингові послуги. Проте, цей показник на 5% менший, ніж у минулому році. Найактивнішим місяцем став вересень, коли з’явилося 1 699 нових закладів. Водночас понад 10,6 тисячі підприємців закрили свої бізнеси, і половина з них проіснувала менше пів року. Загалом у 2025 році приріст нових кафе та ресторанів зменшився вдвічі.

Західні регіони продовжують тримати свої позиції

Київ, Дніпропетровська, Львівська, Одеська та Київська області стали лідерами за кількістю нових закладів. На Тернопільщині відкривши 280 нових ФОПів у сфері харчування. За словами експертів, в нашій області спостерігається зростання кількості маленьких кав’ярень, фудтраків і сімейних кафе. Багато з цих бізнесів засновані переселенцями або родинами, які повернулися з-за кордону.

Жінки — двигун ресторанного бізнесу

Цікаво, що 66% нових ФОПів у сфері громадського харчування в Україні зареєстровані жінками. У Хмельницькій, Закарпатській, Черкаській, Кіровоградській та Рівненській областях цей показник перевищує 70%. Чоловіки ж не переважають за кількістю відкриттів у жодному з регіонів.

Менше клієнтів, але більший виторг

Незважаючи на те, що нових закладів стало менше, за даними сервісу Poster, виторг українських ресторанів зріс на 6%, хоча відвідуваність знизилася на 9%. Експерти пояснюють це подорожчанням страв та зростанням собівартості продуктів. 

Тернопільщина на шляху розвитку

У Тернополі та області спостерігається зростання кількості локальних гастроформатів — сімейних кав’ярень, локальних пекарень і міні-ресторанів, які пропонують фермерські продукти. Місцеві підприємці зазначають, що навіть у складні часи попит на домашню кухню, каву на винос та страви з фермерських продуктів залишається стабільним.