Тернополяни недоїдають?

В Україні склався критично низький рівень продовольчої безпеки населення. Нині калорійність раціону харчування пересічного українця на 25-35% менше, ніж у розвинених країнах, і становить близько 2500 ккал, тоді як на Заході - 3300-3800 ккал.

Про це йдеться в проекті закону "Про продовольчу безпеку України", зареєстрованому у Верховній раді.Ініціатори законопроекту - депутати Ігор Калєтнік (КПУ), Сергій Терещук (Блок Литвина), Віталій Борт (Партія регіонів) та Іван Сідельник (БЮТ) - пропонують встановити критерії продовольчої безпеки України.У проекті закону відзначено, що цей закон визначає правові, економічні, соціальні, екологічні і організаційні засади державної політики у сфері формування продовольчої безпеки.У пояснювальній записці головною передумовою ухвалення пропонованого до розробки нормативного акту називають критично низький рівень продовольчої безпеки населення України (нині калорійність раціону харчування українця становить близько 2500 ккал, тоді як у розвинених країнах 3300-3800 ккал). Ще одним важливим аспектом необхідності розв’язання проблеми є необхідність контролю якості продовольства, яку автори закону вважають головною причиною погіршення показників життєдіяльності населення.У законопроекті пропонується вважати граничним (пороговим) значенням індикатора достатності запасів зерна у державних ресурсах, який визначається як співвідношення між обсягами продовольчого зерна в державному продовольчому резерві і обсягами внутрішнього споживання населенням хліба і хлібопродуктів в перерахунку на зерно, його 17-відсотковий рівень, що відповідає 60 дням споживання.Граничним (пороговим) значенням індикатора економічної доступності продуктів, який визначається як частка сукупних витрат на харчування у загальному підсумку сукупних витрат домогосподарств, пропонують вважати його 50-відсотковий рівень.Граничним (пороговим) значенням індикатора продовольчої незалежності по окремих продуктах, який визначається як співвідношення між обсягом імпорту окремого продукту в натуральному вираженні і місткістю його внутрішнього ринку, пропонують вважати його 20-відсотковий рівень.У законопроекті передбачено, що Кабінет міністрів протягом 3-х місяців з дня публікації цього закону має розробити і прийняти Стратегію формування продовольчої безпеки України на 2012-2020 роки.