Уже минув Великдень, та вітчизняні овочі і фрукти й надалі змагаються з екзотичними. На початку травня вартість овочів для українського борщу була на 72% вищою, ніж роком раніше. Причому якщо в Тернополі буряка дешевшого, ніж 10-11 грн. за кілограм не купиш, то у столичних магазинах його можна придбати за 6 грн./кг.
– А що ви хочете? – ображено відказала продавець центрального ринку, жителька с. Малий Ходаків пані Марія. – Щоб зорати сотку городу кіньми, господарю доводиться платити 20 грн., якщо ж колісним трактором – то 15-ть. Солярка ж подорожчала.
Проте жінка не змогла пояснити, як паливно-мастильні матеріали пов’язані з кіньми, а тим більше – з минулорічним врожаєм городини, адже буряка та моркви зібрали чимало.
– Основний набір овочів і фруктів українця ніколи в історії не коштував так дорого, як у квітні 2011 року, – наголосив керівник проекту «Агроогляд: овочі та фрукти» Андрій Ярмак. – Проте у травні очікується зниження вартості плодоовочевого кошика, бо вже є тепличні овочі. Та чи не простіше перейти на кропиву – дешево і сердито, хоч вколе, але й вітамінів містить чимало.