Експерти запевняють, що полуниці, черешні та молода картопля – цілком безпечні.
На ринку, біля прилавків з вже літніми смаколиками – черга. Полуницю беруть сміливо, черешні та картоплю поки не наважуються.
«Буду перший раз їсти, не боюсь, он жінка в білому халаті сказала, що вже можна їсти. Я ще не хочу черешні і картоплі поки що», – каже тернополянка.
Продавці ж запевняють – все з городу, не «бризкане» та смачне. Навіть спробувати просять. Ми у такому задоволенні собі не відмовляєм. Але лише спробувати – бо ціни поки кусаються.
Перевіряємо по черзі. Полуниця – майже на границі, але таки безпечна. Черешні та картопля – далеко від позначки «не можна», передає ІНТБ.
НАТАЛЯ ОСТАПІВ, заступник начальника обласної Державної лабораторіїветсанекспертизи:
«Період справді такий, що вже можна собі дозволити поїсти і полуницю, і черешню, і молоду картоплю, вміст нітратів не перевищує граничнодопустиму концентрацію. В основному продукція місцева, з Закарпаття отримуємо ягоди, з Заліщицького району – картоплю.»
Найдешевшими ці сезонні продукти стануть вже за кілька тижнів. Далі чекатимемо на перші кавуни, дині та молоду кукурудзу.