
13:30, 29 грудня 2011 р.
Як не луснути за новорічним столом
Новорічні та різдвяні свята немислимі без затяжних застіль. Але якщо для духу це свято, то для організму - справжній стрес.
Олів'є, м'ясні та овочеві нарізки, оселедець і тістечка, горілка, шампанське і газована вода ... Новорічне меню звичайно складається з безлічі важких салатів, жирних закусок і десертів. І хоч кожен українець знає, що так харчуватися - шкідливо, під час свят так хочеться побалувати себе чимось смачненьким і забороненим. «Коментарі» за допомогою медиків склали кілька правил, які допоможуть провести час за святковим столом з мінімальною шкодою для організму.
Зустріти новий рік з легкими закусками
Щоб перетравити навіть самий маленький шматочок їжі, організму потрібно запустити цілий ланцюжок різних реакцій. У них беруть участь і шлунок, і підшлункова залоза, і печінка, і жовчний міхур. Щоб святкові делікатеси не нашкодили, їсти їх потрібно повільно і невеликими порціями. При цьому між змінами страв варто робити перерви хоча б по 30 хв. Щоб не зустріти новий рік з тяжкістю в шлунку, найкраще вечерю почати за кілька годин до зустрічі нового року. А бій курантів слухати вже за столом з легкими закусками і фруктами. Медики нагадують, що обсяг шлунка дорослого чоловіка (зростом не нижче 170 см) становить 3 літри, у жінок він мінімум на 0,5 літра менше. І такий об'єм їжі можна з'їсти протягом новорічної ночі.
Відмовитися від газованих напоїв
Їжа перетравлюється в шлунку 1,5-2 години. Але під час застілля постійно додаються нові порції найрізноманітнішої (часом несумісною) їжі. У результаті шлунок бурхливо виробляє соляну кислоту і різні ферменти для перетравлення їжі. Якщо при цьому ще й запивати святкові ласощі газованими напоями, то обсяг шлунка ще більше збільшується. У підсумку виникає відчуття тяжкості, печія і відрижка. Крім того, спеції, смажені і копчені страви активно стимулюють жовчний міхур, що може призвести до надмірного вироблення жовчі. Так що воду під час святкових застіль найкраще вживати негазовану.
Прийняти гепатопротектори і поліферменти
Готувати організм до святкового меню потрібно заздалегідь. Так, з 29 грудня можна почати приймати препарати, що позитивно впливають на стан печінки. Це можуть бути «Гепабене», «Карсил», «Хофітол», «Холівер». Приймати їх треба по 1 таблетці двічі на день за 20 хвилин до їди. Однак такі поради годяться лише для людей, які можуть похвалитися здоровим травним трактом.
Під час самої святкової вечері найкраще, звичайно, не переїдати. Але якщо вилка так і тягнеться до жирної грудинки або копченої ковбаси, полегшити роботу травного тракту можна за допомогою поліферментних препаратів. Їх приймають через півгодини після початку застілля і запивають соком або компотом, оскільки лужна мінеральна вода може розчинити оболонку препарату.
Любителі свинини, сала і всього жирного можуть прийняти додатково препарати, які містять жовчні кислоти («Фестал», «Дагестан», «Панзинорм»).
М'ясоїдам краще вживати лікарські засоби, що містять ферменти підшлункової залози («Мезим-форте», «Пангрол», «Креон»).
А любителям картоплі і борошняного дуже важливо отримати додатково фермент амілаза, який розщеплює вуглеводи. Найбільша його кількість міститься в «Креоні» і «Панзинорм-форте». Вегетаріанцям ж може знадобитися «Еспумізан».
Проте препарати, що містять ферменти жовчі, не можна приймати людям при гострих запаленнях, загостреннях холециститу і панкреатиту, а також при каменях у жовчному міхурі. До того ж, використовувати всі ці засоби без призначення лікаря можна лише епізодично.
Захиститися від алергії
Дуже часто після свят у людей виникає харчова нестерпність і алергія. Їх симптоми - печія, відрижка, нудота, тяжкість або кольки в животі, висип і разовий розлад кишечника. Таку реакцію часто викликають морепродукти - креветки, устриці, омари, мідії, ікра. Також активні алергени - шоколад і апельсини, якими особливо зловживають діти. У такій ситуації треба приймати сорбенти - «Ентеросгель», «Сорбекс», «Смекту». Через 1,5-2 години після сорбентів медики рекомендують прийняти спазмолітики (наприклад, «Дуспаталін» або всім знайому «Но-шпу").
Згадати про те, що свята закінчаться, а фігура залишиться
Крім тяжкості в шлунку, алергії та інших неприємностей, святкова обжерливість загрожує залишити на пам'ять зайві кілограми. А їх ж так легко набрати і так складно скинути. Якщо всі спогади про години, проведені у спортзалі, і кефірні дієти не стають перешкодою на шляху до знищення харчів, можна спробувати зіграти в рольову гру. Приміряти на себе образ примхливої принцеси, дуже вибагливої в їжі. Або зовсім уявити себе красунею, яка, продовжуючи поглинати салати та бутерброди, після дванадцятого удару годинника перетвориться аж ніяк не в Попелюшку, а на гарбуз.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
14:54, 12 травня
14
live comments feed...
Коментарі