У Тернополі казан куті варили півдня

Спочатку свята пластуни внесли віфлеємський вогонь, який зберігався у ліхтарі, і підпалили три свічки. Цим вони вшанували пам`ять померлих а також всіх українців і пластунів.

Пластуни вшанували народження Христа. Вся організація зібралась, щоб подивитись на виступи вертепів 9 січня у приміщені організації „Пласт”. Наймолодшим учасникам, які виступали на сцені – 6 років.

- Кожен із восьми куренів готував свою кутю, різдвяну листівку та шопку, – розповідає комендант різдвяної свічки Оксана Майка, – Також ми готувалися колядували, прославляючи прихід Господа.
Дівчина розповідає, що участь взяли майже всі пластуни міста Тернопіль. Також на свято приходили рідні дітей та старі учасники організації, яки вже не займаються цією справою, пише “20 хвилин”.

- Ми також запрошували людей, які мабуть в майбутньому хотіли б стати пластуном, – продовжує пані Оксана. – Всі хто хотів відвідати нашу кутю, наші пампухи та послухали колядки і поколядували з нами прийшли до нас.

Вертепи ставили шість куренів, а також його виконали старші пластуни. Дехто з діток виконував сольні номери. Великий казан із кутею готували старші пластуни.

- Насправді було дуже важко приготувати цілий казан із кутею. Коли ти це робиш для родини – це одна справа, а коли для великої кількості людей – це інше, – каже дівчина. – На це у нас пішло приблизно пів дня.

Також цю страву готували діти з кожного куреня. Пластуни з куреня № 58, кажуть, що на сході і на півдні кутю роблять з рису, а у нас готують із того, що самі виростили, – із пшона.

- Як робити цю кутю мені розказала моя мама, а їй – моя бабця, – каже Софія Шимків. – Її готують багато поколінь. Вона робиться не дуже густа і не дуже рідка. Я туди поклала горішки, мед, родзинки, мак. Колись давно таким чином визначали чи буде достаток у домі: кутю кидали до стелі і дивились чи вона прилипла. Зараз звичайно такого ніхто не буде робити. Але вважаємо, якщо кутя вдала, то і весь рік буде гарним.

Дівчина з куреню №58 Іванна Гребеняк брала участь у вертепі.

- У неділю ми ходили колядувати по хатах, щоб приносити людям радість, – каже пластун. – І на це свято ми підготували вертеп. Сценарій написали самі. Оскільки наш курінь дівочий, треба всім було підібрати відповідні ролі. Замість пастушків у нас були колядниці. Трохи незвично, що у нас були ведучі вертепу, а ще – нечиста сила в ролі рекламного агента.

Також пластуни підготували виставу про Різдво. Одна частина була про святкування у селі, а інша – у місті.

- У виставі взяло участь десять людей з різних куренів, – розповідає Христина Качмарик. – Готувалися ми три тижні. Вистава розповідає про традиції 12-ти страв і про кутю.

У Тернополі казан куті варили півдня, фото-1
У Тернополі казан куті варили півдня, фото-2
У Тернополі казан куті варили півдня, фото-3
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі