• Головна
  • Тернополянам розповіли про небезпечну тару
17:28, 12 листопада 2012 р.

Тернополянам розповіли про небезпечну тару

Які небезпечні речовини потрапляють в організм разом з пластиковим посудом? Пластиковий посуд дуже міцно увійшов в наше життя, він дуже зручний у використанні. У порівнянні зі скляною тарою пластиковий посуд легкий, не б'ється, а головне – його не потрібно мити.

Однак безпека матеріалу, з якого виготовлено цей посуд, викликає багато запитань. Пластик – матеріал ніжний, але зручний. Для міцності у нього додають речовини-стабілізатори, завдяки чому пластмаса стає міцнішою і... токсичнішою.

Що не боїться високої температури, те боїться алкоголю

Відтак дуже важливо використовувати пластик тільки за призначенням. Пластикові пляшки з-під води, пива або соняшникової олії мають маркування «PET» або цифру «5». У таку тару заборонено наливати молоко, спиртне чи гарячу воду, адже складові пластику починають взаємодіяти з рідинами. Перш ніж покласти гарячі продукти в одноразову упаковку, переконайтеся, що на ній немає маркування «не призначена для гарячих харчових продуктів». Гарячу їжу можна вживати тільки зі спеціальних поліпропіленових ємкостей. Якщо на одноразовій упаковці взагалі не вказано, для холодних або гарячих продуктів – краще відмовтеся від такої тари. Щоб перевірити на, так би мовити, придатність тару, на якій взагалі нічого не вказано, покладіть у неї шматок м'яса і поставте в мікрохвильову піч. Якщо упаковка змінила колір, їсти з неї небезпечно. Якщо провести по пластиковій пляшці твердим предметом (монетою, цвяхом), на небезпечній пляшці утворюється біла лінія, а на нешкідливій – ні.

– Одноразові стаканчики можна використовувати тільки для води кімнатної температури. Кислі соки, газовані води, гарячі й алкогольні напої з них краще не пити! Навіть тарою багаторазового використання можна користуватися не більше місяця. А взагалі краще користуватися фарфоровим посудом. У посуді з написом "для технічних цілей" зберігати продукти категорично заборонено. У пластмасових ємкостях не можна зберігати кислі продукти, капусту, солити огірки та інші овочі.

Одноразовий посуд і упаковка тому і називаються одноразовими, що їх слід використовувати лише один раз. Якщо ви придбали, наприклад, газовану воду в пластиковій пляшці, то після того, як вип’єте напій, пляшку слід викинути.

Полістирол (позначений літерами PS або АБС-пластик) до холодних рідин байдужий. Але від гарячої рідини або алкоголю стаканчик з полістиролом починає виділяти токсичну сполуку стирол, який має властивість накопичуватися в печінці та нирках. Тарілочки з полістиролу використовуються в літніх кафе під шашлик. Крім гарячого м'яса і кетчупу, можна отримати ще й дозу токсинів, – розповідає завідувач відділенням гігієни  харчування обласної СЕС Юрій Дементьєв.

А ось поліпропіленовий стаканчик (маркування РР) витримує температуру до + l00 градусів. Але не варто пити з таких склянок алкогольні напої, адже при контакті алкоголю і поліпропіленового стаканчика виділяться фенол та формальдегід (канцерогенна речовина). Пластик при контакті з продуктами також може виділяти ціанід, який викликає головні болі, нудоту і втрату апетиту. Сумлінні виробники ставлять на дні небезпечних пляшок значок – трійку в трикутнику або PVC (токсичний хлор-вініл), тобто (ПВХ або полівінілхлорид). Полівінілхлорид – це полімер на основі хлору. Він поширений у всьому світі, тому надзвичайно дешевий. У процесі зберігання ПВХ починає виділяти шкідливу канцерогенна речовину – вінілхлорид, яка з їжею потрапляє в наш організм. ПВХ починає виділятися через тиждень після того, як в неї залили вміст. Не варто використовувати пластикові пляшки як ємкості для зберігання молока, компоту, соняшникової олії, квасу і, тим більше, алкоголю. Адже тривалий контакт стінок цієї пляшки з харчовими продуктами і киснем сприяють контакту полімерних матеріалів з напоєм. У результаті зі склянкою напою ми отримуємо ще й порцію канцерогенів.

Із кількою в томаті – порція свинцю

Харчові продукти можна зберігати тільки у стійкий до низьких температур пакетах.

У звичайних поліетиленових пакетах при охолодженні до низьких температур теж можуть виділятися токсичні речовини, шкідливі для здоров'я. Тому перш ніж заморозити у камері кілька шматків м’яса, добре подумайте, чи варто використовувати при цьому поліетиленові пакетики.

На жаль, не тільки пластмасовий одноразовий посуд несумісний з їжею, а й деякий керамічний. Фарба, якою нанесені малюнки на цьому посуді, виділяє отруйні токсичні компоненти. Уважно читайте написи на посуді, який купуєте, також запитуйте у продавця інформацію про виробника. Ви можете купити красиві тарілки в магазині, багато років їсти з них і не підозрювати, що речовина, з якої зроблені ці тарілки, взаємодіє з їжею і повільно отруює вас та членів вашої родини.

Ні для кого не секрет, що деякі дешеві кафе та фаст-фуди з економічних міркувань використовують одноразовий посуд неодноразово. Залишається тільки сподіватися, що нашою виделкою або тарілкою до нас не користувався носій інфекційного захворювання, адже мікроби чудово передаються через одноразовий посуд.

У жодному разі не можна мити пластиковий посуд гарячою водою. Також не можна пити чай, каву та інші гарячі напої з одноразових стаканчиків – велика ймовірність того, що окріп спровокує хімічний процес, внаслідок чого в чай потраплять небезпечні токсичні речовини.

– Також вчені мають деякі зауваження і до жерстяної тари. У вакуумній упаковці, в якій зберігають рибу, сири, копчені м'ясні продукти, прекрасно розвивається стафілокок і сальмонела. Якщо продукти з жерстяної упаковки (консервована риба, м'ясо) мають металевий смак, краще їх не вживати, адже з бляшанки в рибу могли потрапити важкі метали олова, свинцю і міді. Навіть якщо продукти з бляшанки мають нормальний смак і запах, не забудьте їх перекласти в іншу тару після відкриття жерстяної банки. Максимум через 6 годин олово, під впливом кисню, контактує з продуктом. Намагайтеся звести до мінімуму вживання продуктів з жерстяних банок, краще їжте продукти зі скляних ємкостей, – застерігає Юрій Дементьєв.

Кольорові картинки – повільні вбивці

А ось щодо пакетів для зберігання молока, майонезу та кетчупу потрібно бути максимально уважним. Часто виробники економлять і використовують замість харчового клею промисловий. Найбільш активно токсини клею контактують з жирними продуктами, це може бути молоко, масло, кетчуп, сметана.

– Під впливом води, світла, тепла або кислоти від молекули поліетилену відокремлюються атоми (бензол, аміак, ціанід і найстрашніший – формальдегід). Ці важкі речовини без проблем проникають у продукти, а потім у внутрішні органи. Така упаковка зустрічається дуже часто, в неї запаковують наші повсякденні продукти.

Білі одноразові тарілочки, блюдця, чашечки, розписані красивими візерунками, виготовлені з меламіну. Користуватися такою посудом вкрай небезпечно. Основна небезпека полягає в тому, що цей красивий і дешевий посуд містить отруту –формальдегід, який разом з їжею потрапляє в організм і негативно впливає на життєво важливі органи людини, – наголошує Юрій Дементьєв.

Для міцності меламінового посуду можуть додавати азбест. Сполуки формальдегіду і азбесту дуже шкідливі для організму людини і здатні провокувати утворення ракових клітин. Їжа в такому посуді стає небезпечною, особливо при нагріванні. Постійно розігріваючи у ній їжу, можна легко заробити ракову пухлину. Картинки з посуду при контакті з їжею можуть виділяти сполуки важких металів, передусім свинець, який завдає суттєвої шкоди людині. Загалом нанести нешкідливий барвник на меламін не можливо, тому у цьому процесі використовують важкі метали. Не всі знають, що посуд із меламіну заборонений на території багатьох країн, в тому числі і в Росії. На жаль, не завжди на продукцію з меламіну наносять штампик «melamin».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі

Останні новини
ТОП новини
"ТЦК йдуть на вулиці терміново по українців з 3-ма ознаками, з 1 червня їх призвуть першочергово": мобілізація, повістки
"ТЦК масово мобілізує людей цього віку, призвуть навіть чоловіків із хворобами": мобілізація з 1 червня, повістки, ВЛК
"Град вперіщить з лютою силою прямо завтра, гроза і дощ насувається на тлі заморозків": навіть фахівці налякані прогнозом
"Тарифи на світло та газ з 1 червня, такого від цін українці не чекали": людям розповіли, скільки доведеться платити влітку
Оголошення
live comments feed...