За смаженим кабанчиком краще їхати на Тернопільщину

За м’ясом усіх відправляють на Тернопільщину, бо ж кажуть, що тут воно найдешевше по всій країні.

Про це на своїй сторінці повідомив Олексій Дорошенко.

"Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала де в країні найдорожчий і найдешевший м’ясний кошик, до якого ми додали ще десяток курячих яєць і кілограм мороженої риби. До нашого кошику ввійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе і тушки, сала, мороженої риби й десяток яєць. Тобто всі продукти за вартістю яких слідкує Держстат.

За даними офіційної статистики найдорожчий кошик у Києві – 749грн, а найдешевший на Тернопільщині – 605грн. Різниця між цими регіонами становить 143грн. Раніше ми рахували вартість всього соціального кошику в регіонах із 31 продукту. І найдорожчим він був у столиці, а найдешевшим на Тернопільщині. А все тому, що вартість м’яса складає до 60% вартості всього соціального кошику. 

П’ятірка найдорожчих “м’ясних” регіонів така: Київ – 749грн, Київська область – 697грн, Закарпатська – 682грн, Чернівецька – 672грн і Луганська – 670грн.

ТОП – 5 найдешевших регіонів виглядає таким чином: Тернопільщина – 605грн, Житомирщина – 628грн, Рівненщина – 632грн, Запоріжжя – 635грн і Донеччина – 634грн.

А поміж ними розмістились наступні регіони: Сумська область – 669грн, Херсонська – 668грн, Миколаївська і Одеська – по 664грн, Полтавська – 658грн, Харківська – 652грн, Чернігівська – 648грн, Хмельницька і Львівська – по 645грн, Кіровоградська – 643грн, Дніпропетровська – 642грн, Черкаська – 640грн, Волинська та Івано-Франківська – по 639грн, Вінницька – 638грн.

Нагадаємо, що м’ясний кошик за рік подорожчав на 15%. За рік яйця зросли в ціні на 26%, ковбаса – на 23%, сало – на 17%, свинина – на 15%, яловичина – на 14%, куряча тушка – на 7%. До підрахунку річного підвищення вартості цього кошику не увійшли морожена риба та куряче філе, тому що в минулому році Держстат не відслідковував ціни на ці продукти. А крім того змінилась методика підрахунків по курячих яйцях, оскільки минулого року рахувалась лише середня ціна на 1-2 категорію, а зараз на усі. Це також додало додатково десь 1% подорожчання. І тому реальне підвищення на рівні 14% за рік.

Альтернативні підрахунки Асоціації постачальників торговельних мереж із кінця лютого по кінець вересня 2018 року показують, що тільки за останні сім місяців поточного року м’ясний кошик із тим же набором продуктів подорожчав на 11%. За цей проміжок часу подешевшали тільки яйця – на 6%. Усі інші продукти демонстрували зростання: ковбаса і свинина +18%, курятина +15, яловичина +10%, сало +7%", - пише Олексій Дорошенко

Тернопільщина ціна м’ясо
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі