"Піца – це ціле мистецтво": відмий піцайоло з Тернопільщини Віталій Колошиць (ФОТО)

У Чорткові слово "піца" останніми роками асоціюється з іменем місцевого жителя Віталія Колошиця. Чому? Бо такої смачної піци, як у нього, немає ніде. Окрім того, молодий чоловік вже кілька років поспіль демонструє кулінарний професіоналізм, посідаючи призові місця на чемпіонатах з приготування піци.

А ще з його подачі цьогоріч у Чорткові група ентузіастів встановила унікальний рекорд, виготовивши найбільшу піцу в Україні. До слова, минулими вихідними у Львові відбувся черговий чемпіонат з випікання піци. Чортківчанин знову посів на ньому почесне призове місце. Ми зустрілися із талановитим піцайоло, щоб поговорити про перемоги, плани та й, звісно ж, піцу…

"Любов до кухні мені прищепила прабабуся. Першою моєю стравою була яєчня. Її приготував у п’ять чи шість (не памятаю точно) років. Після школи у рідному Чорткові навчався у профтехучилищі за спеціальністю "Кухарська справа". Опісля вступив у Київський національний університет харчових технологій. Попри навчання увесь час працював. А як інакше? По-перше, практика, а по-друге – треба було за щось і жити. В одному із столичних ресторанів розпочинав звичайним "принеси-подай-почисть”, а дослужився до су-шефа", – розпочав розмову Віталій.

Далі доля закинула хлопця у Францію. Там він практикувався в місцевому ресторані, набував досвіду, вивчав нові техніки.

Після стажування у французькому ресторані Віталій знову повернувся у Чортків. Тоді ж і зустрів свою Тетяну. Невдовзі молода пара побралася. У них народився первісток Олександр. Коли Сашко був ще зовсім маленьким, сім’я Колошиць вирішила податися у сонячну Італію. Саме там Віталій вперше у житті спробував професію піцайоло.

"Я працював в одному із "конвеєрних" ресторанчиків. Чому так кажу? Там щодня було кілька сотень відвідувачів. Увесь день на ногах. Пам’ятаю, розпочинав із чищення креветок. Згодом дослужився до су-шефа. Однак шеф-кухар закладу бачив, що у тій професії я себе вичерпав, стало не так цікаво. Ось і запропонував стати піцайоло. Зізнаюся, спершу я засміявся: "Який з мене піцайоло"? Я ж тісто тримав у руках, коли з бабусею пироги ліпив у дитинстві. Однак він таки наполіг, просив, щоб я бодай спробував. І з того часу понеслось…"

Справді, відтоді Віталій не уявляє себе без "Маргарити", піци "Неаполетано" тощо. Вивчає все нові і нові техніки, щодня випробовує власні рецепти, переймає досвід світових гуру з випікання піци.

"Хоч як класно в Італії, я більше не міг там бути. Не знаю чому, але настільки сумував за Батьківщиною, що одного дня сказав сім’ї: "Пакуйте валізи – ми їдемо додому".

Зізнаюся, повертаючись в Україну, я плекав рожеві мрії про власний ресторанчик, де готуватиму оригінальну піцу. Як до нього з’їжджатимуться звідусіль. Однак не все так сталося, як гадалося. З’ясувалося, щоб відкрити власну справу, надто заклад харчування, у нашій країні потрібно дуже багато фінансів, і ще більше, щоб це все тримати на плаву. То ж цю мрію довелося відкласти до кращих часів", – продовжив чортківчанин.

Чоловік влаштувався в один із найкращих закладів Чорткова. Незабаром слава про місцевого піцайолу розійшлася по всій області. Хто б не приїхав до Чорткова, намагався скуштувати знамениту авторську піцу від Віталія Колошиця.

"Минулого року у Львові відбувся перший чемпіонат з приготування піци. Мої друзі, дізнавшись про це, почали наполягати, щоб і я спробував там свої сили. Що тут говорити, мені самому стало цікаво, тож і поїхав".

Це було неймовірно захоплююче, ділиться Віталій. Познайомився із багатьма колегами у цій справі. Посів почесне друге місце.

Після цього вирішив, що не здаватиметься, і вирушив на Всесвітній чемпіонат з випікання піци в Італії.

"Висловлюю величезну подяку моєму доброму товаришеві, меру Чорткова Володимирові Шматьку, який допоміг мені потрапити на той чемпіонат. Адже для цього потрібні були значні кошти. Донині з трепетом згадую ті три дні. По-перше, все організували на колосально високому рівні. На кухні працювали справжні професіонали. Та й приміщення були забезпечені новітнім професійним обладнанням. Це – досвід, цікаві знайомства і великий стимул до розвитку!", – ділиться чортківчанин.

Віталій Колошиць увійшов у сотню кращих піцайоло світу, посівши 59-те місце.

Після цього у нього з’явилося ще більше наснаги й ентузіазму. Якось він навіть задумав встановити оригінальний рекорд, виготовивши найбільшу піцу. В цьому йому знову допоміг міський голова Чорткова Володимир Шматько.

У місті якраз проводили "Піца-фест". Тож Віталій і ще кілька професійних кухарів виготовили найбільшу піцу в Україні.

"Тоді немилосердно пекло сонце. А ми сім годин біля печі – випікали коржі. Було нелегко, зізнаюся, навіть боляче, бо трохи обпеклися. Але це було того варте! Про нашу піцу, та й про Чортків, почула вся Україна".

Цьогоріч чемпіонат з випікання піци теж організували у Львові. Відбувався він минулими вихідними на "Арена Львів". Віталій вкотре вирішив спробувати свої сили.

"Було чудово! Вдячний організаторам за новий досвід, нові знайомства. Змагалися піцайоло у п’яти категоріях: "Неаполітанська піца", "Класична піца", "Найбільша розтяжка тіста", "Найшвидша розтяжка тіста" і "Піца акробатика". Я брав участь у перших двох. І в обох посів друге місце", – поділився Віталій.

Чоловік каже, що на майбутнє у нього напрочуд багато різноманітних задумів. З чемпіонатами вирішив поки "зав’язати", адже вони забирають значну кількість часу, сил та й ресурсів. Віталій також розповів, що нещодавно йому надійшла дуже цікава пропозиція. І вже невдовзі він вирушить працювати до Львова.

"У місті Лева ми відкриємо дві показові піцерії, де готуватимуть справжню італійську піцу. Надалі працюватимемо над франчайзингом".

Наприкінці розмови розпитала у Віталія, чи можна у Тернополі скуштувати справжню італійську піцу. Піцайоло зізнається, що є два місця.

"У нас люди готові вкладати великі гроші в дизайн, ремонти, антураж. А от коли йдеться про навчання кухарів, спеціальне обладнання, тут вже кошти закінчуються. Як на мене – це основна помилка. Та, гадаю, з часом все владнається. Адже піца – не просто тісто з м’ясом, змащене соусом. Це мистецтво, яке потрібно осягнути, пропустити через себе, яке потребує навчання і вдосконалення навичок. Тільки в такому разі вийде справжня піца".

Детальніше читайте у "Свобода".

Віталій Колошиць піцайоло Тернопільщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Будинок сімейного типу є одним із найбільш гуманних варіантів житлового забезпечення для дітей, які з певних причин опинилися в складних життєвих обставинах. У Чорткові, по вул. Січинського запрацював перший такий заклад. Про це розповіли у міській раді Чорткова. Тут проживають та виховуються дев’ятеро дітей, віком від 4 до 19 років. У будинку є все необхідне для комфорту вихованців. Світлі просторі кімнати з меблями, велика кухня, обладнані санвузли, віта...
Суспільство
Виявляється, непотрібні газети можуть ще й як стати у пригоді, адже з них можна виплітати неповторні вироби. Пишуть Тернополяни. Плетіння паперу — техніка, що стала особливо популярною сьогодні через її екологічність та оригінальність. Талановита студентка та художниця з міста Монастириська Анастасія Пальчак вправляється у ній уже декілька місяців. Зачувши про цей нетиповий спосіб плетення, дівчина переглянула декілька онлайн-уроків і задля цікавості спроб...
Пригоди
Одразу два колективи з Кременеччини представили Тернопільщину на Міжнародному фольклорному фестивалі «Море ритму», що триває у м. Балчик (Болгарія). Також свої чудові вироби привезли на фестиваль кременецькі майстрині. Про це пише Терен. Своїми виступами радували гостей народний аматорський вокальний ансамбль «Горлиця» БК с. В. Бережці та народний аматорський вокальний ансамбль «Криниченька» БК с. Білокриниця. У Болгарії представників з України щиро вітали...
Суспільство
Буданівський замок до останнього часу лежав осторонь традиційних туристичних маршрутів, тому відвідували лише затяті замкові фанати. Попри те, що на території колишньої фортеці розташована психіатрична лікарня, замок повністю доступний для відвідання і відносно непогано зберігся. Пише Реально. Тому сьогодні важливо привернути максимальну увагу суспільства до цього замку, який зіграв важливу роль не лише в історії України, а всієї східної Європи. Це одна з...
Суспільство
З музикою  по житті. Відомому тернопільському диригенту Володимиру Вернею  85. Для музиканта, який впродовж півстоліття очолював кращі хорові капели області організували свято. Диригент здивував гостей новим талантом. Яким саме - дивіться у сюжеті Т1 Новини. Крізь роки, з любов’ю до музики. Володимир Верней – геніальний тернопільський диригент, який у різні часи очолював кращі хорові капели краю. Півжиття він віддав навчанню молодших  поколінь у тернопільс...
Спорт
Олександра Меркушина прокоментувала естафетну гонку, де збірна Тернопільської області завоювала срібні нагороди. Пише сайт biathlon. - Саша, це твоя перша естафета на дорослому рівні. Які враження - змагатися зі старшими?  - Ну, дуже круто! У цій гонці було чимало дівчат, з якими я змагалася і до цього, але зі старшими бігати дійсно круто! Тому що ти зовсім недавно бачила їх тільки по телевізору, а тепер - ось вони, поруч. Емоції дійсно через край! Зі стрі...
Суспільство
У Тернополі ветерани російсько-української війни, студенти та волонтери зараз облаштовують «Дім ветерана». Він працюватиме на проспекті Злуки, 55. У цьому приміщенні відбуватимуться лекції, тренінги, семінари, консультації психолога та капелана. Там облаштують тренажерний зал, повідомив "Новинам" Тернопільської філії Суспільного організатор проекту Сергій Коновал. За його словами, "Дім ветерана" зможуть відвідувати учасники російсько-української війни.
Суспільство
На Рівненщині військові поскаржились на те, що водії маршрутних таксі не зупиняються на їхню вимогу.  Відтак, начальник управління інфраструктури Рівненської ОДА Федір Мисюра не зміг залишитись осторонь, адже він сам має бойовий досвід, воював в АТО й отримав поранення при обороні донецького аеропорту, - повідомляє «UA:Рівне». Він змінив костюм на військову форму та поїхав з журналістами на зупинку до полігону. Підставою для цього стало опубліковане у face...
Суспільство
В минулому столітті набережну Тернопільського ставу прикрашав пам'ятник Герою-матросу, який встановили у 50-их роках ХХ століття. Пишуть Тернополяни. Скульптура знаходилася на центральній набережній Тернопільського ставу поблизу Надставної церкви. Названа на честь матроса Петра Кішки, звідси і назва «пам'ятник матросу Кішці». Памятник місцеві жителі називали просто «Моряк». Після того у 80-х роках меморіал перенесли на територію зовнішнього двору будинку-г...
Новини по темі
На Тернопільщині відкрили дитячий будинок сімейного типу: мамою-вихователькою дітвори стала черниця - сестра Йосафата (ФОТО)
Талановита художниця з Тернопільщини виплітає з паперової лози маленькі розкоші (ФОТОФАКТ)
Буданівський замок – антитатарська опора Тернопільщини та центр «пивної кераміки» (ФОТО, ВІДЕО)
Історія геніального тернополянина, який півжиття віддав навчанню молодших поколінь (ВІДЕО)
"Дім ветерана" російсько-української війни у Тернополі облаштовують ветерани, студенти і волонтери (ФОТО, ВІДЕО)
У сусідній області чиновник вдягнув військову форму, аби перевірити і провчити водіїв маршруток (ВІДЕО)
Як раніше виглядала набережна місцевого ставу: мережею шириться давнє фото тернопільського ставу з монументом матроса поблизу нього(ФОТО)
Плаття з рушників, які бабця вишила 100 років тому: майстриня з Тернопільщини виготовляє унікальні ляльки-мотанки, віночки і вишивані сорочки
Тернопіль відвідала популярна співачка Jerry Heil (ФОТО)
"Незабутні оздоби": геометричні гердани майстрині з Тернопільщини вражають унікальною красою (ФОТО)