
15:00, 11 січня 2013 р.
У тернопільських медиків почалися післясвяткові жнива
Поки грип притих, українців чекає інша небезпека. Панкреатити, холецистити, жовчекам’яна хвороба - у медиків післясвяткові жнива. Переїдання під час застіль вже давно стали невід’ємною частиною українських святкувань.
Завершуються такі веселощі часто на лікарняних ліжках, або ж навіть на операційних столах. Цикл зимових свят триває, тому ще не пізно прислухатись до порад лікарів, повідомляє тв4.
Чому поміняв домашнє ліжко на лікарняне, Віктор Дзьоба пояснює просто:
- Гарно відсвяткував.
У хірургічне відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги пан Віктор у ніч із 7 на 8 січня потрапив через святковий стіл. А точніше через те, що чоловік із нього встиг з’їсти.
Віктор Дзьоба, пацієнт Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги: "Їли, як зазвичай, святкові страви. Дуже великий асортимент був, починаючи від риби, закінчуючи грибами, шашликом і м’ясом... Багато їв, багато пив. І ось результат".
Не встояв перед спокусою тоді - тепер третій день в його раціоні нічого, крім води. Тому твердо вирішив - харчуватись, як раніше, не буде.
Віктор Дзьоба, пацієнт Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги: "Жарені, жирні. То основне, чим я харчувався останні півроку. - А алкоголь? - Алкоголь теж".
Саме смажена, жирна їжа та алкоголь, особливо все одразу і багато - це путівка на лікарняне ліжко, підтверджують медики. Тому після свят палати хірургічного відділення не пустують.
Дмитро Осадчук, завідувач хірургічного відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги: "Панкреатит, холецестит, жовчева кам’яна хвороба загострюються після вживання смаженої, жирної їжі та зловживання алкоголем... Раніше, до свят, 20% зі всієї питомої ваги хворих складали такі пацієнти, з такими назологіями, які я щойно назвав. А зараз їхня частка складає близько 80%".
Лише у цій лікарні після перших зимових свят таких пацієнтів - півтора десятка. Без застіль не обійдуться й наступні святкування. Тому медики закликають усіх не переїдати. Особливо обережними мають бути люди, які дотримувались посту або дієти.
Дмитро Осадчук, зав. хірургічного відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги: "Якщо люди постили, то потрібно поступово збільшувати кількість їжі, яку вони вживають у своєму раціоні протягом дня. Зрозуміло треба їсти дрібними порціями. Краще з’їсти більше разів в день, ніж одномоментно з’їсти велику кількість їжі, тим самим перевантажуючи підшлункову залозу та інші органи травлення, що може призводити і призводить до загострення хронічних захворювань".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Оголошення
live comments feed...
Коментарі