Тернополянин робить пістолети, ангелочки та інші сувеніри із … шоколаду (фото)

— З’їсти? Ні! Такою шоколадною дивовижею треба спершу милуватися, а смакувати хіба коли «добігатиме» термін придатності, — оцінюють солодкі шедеври небайдужі. 

Юрій Сорока розповідає, що шоколадні сувеніри «народжуються» не на відомих фабриках, а на його кухні, і заодно охоче читає лекції про шоколад та культуру його споживання.

Шоколадна історія Юрія Сороки почалася три роки тому, коли у період кризи комп’ютерник не міг знайти добреоплачувану роботу. Друг із Києва розповів йому про новий шоколадний бізнес. Тернополянин зацікавився і невдовзі сформував відділ у торговому центрі із привозного товару з приватних кондитерських цехів столиці та Харкова. 

— Рік тому я виготовив першу фігурку із шоколаду — сніговика з ялинкою, — розповідає  Юрій Новій Тернопільській газеті. — Солодкий сувенір, звичайно, був далекий від ідеалу, але з часом я освоїв секрети шоколаду. З одного боку, процедура виготовлення фігурок проста, а з іншого — потребує неабиякої точності й наполегливості. Найперше треба зробити ідеальну форму — молду — з харчового силікону, «відбивши» її з реальної фігурки. Важливо, щоб частини форми, а їх може бути дві-три і більше, ідеально складалися, тоді на виробі не буде «швів». Друге — правильно розігріти шоколад. Здавалося б, що таке — розтопити солодку груду, але щоб усе вдалося, треба ретельно дотримуватися температурних вимог. Так, молочний шоколад розігрівають до 40 градусів, чорний — до 50, але не більше, щоб не випарувалося масло, інакше шоколад втратить смак і не загусне. 

Рідні Юрія звикли, що в їхньому помешканні завжди пахне шоколадом, а на кухні — спеціальне начиння для солодкого хобі чоловіка. Свого часу він розігрівав шоколад у звичайній каструлі над гарячою водою на газовій плиті у кухні, нині працює у майстерні, має професійну кондитерську баню. 

— Велика помилка початківців, що вони ставлять шоколад безпосередньо на вогонь і він відразу закипає, — зазначає майстер. — Замість 40 градусів, шоколад розігрівається до 70, а це неприпустимо. Навіть маленька похибка позначається на виробі, бувало, що я поспішав і збільшував температуру на два градуси, тим тільки зашкодив — шоколадні фігурки не хрускотіли, а ставали, як пластилінові. Застигають вироби у холодильнику при плюс 8 градусів, якщо температуру зменшити, шоколад може занадто застигнути і поламатися або посивіти. До речі, сивизна на шоколаді — це не обов’язково зіпсований продукт, а радше свідчить про температурний контраст при зберіганні.

Останні штрихи —  скальпелем

Для своїх витворів тернопільський майстер використовує натуральний шоколад без емульгаторів та рослинних олій. Замовляє сировину через інтернет у кондитерських магазинах. Практично усі фігурки майстра з молочного шоколаду, оскільки на ньому легко працювати з деталями — виділяти очі, губи, руки «шоколадних» героїв, наносити малюнок, натомість сувеніри з чорного шоколаду виглядають непорушними брилами. Щоб виріб мав ідеальний вигляд, чоловік, вийнявши його з форми, скальпелем вирівнює кожен рубець, відточує кожен штрих. А особливого шарму надає виробу за допомогою сухих харчових барвників та лаку, але наносить їх трішки — лише для акценту.

— Якщо прочитати складник шоколадки із магазину, то там є соєва чи пальмова олія, соєвий лецитин — замінники какао-бобів, люди звикають до такого смаку і думають, що це шоколад, але це — лише солодка плитка, — каже Юрій. — Насправді молочний шоколад повинен мати до 40% какао, чорний — від 56% до 80-86%. Щоправда, шоколад з абсолютним вмістом какао гіркий і не кожному до смаку, хоча він найкорисніший. Мені, власне, смакує саме чорний шоколад.

Спілкуючись з покупцями, майстер-аматор зрозумів, що у Тернополі ще нема достатнього рівня культури споживання шоколаду, а тому завжди прагне донести до людей свої знання. 

— Дивує, що люди купують шоколад і відразу ховають його в холодильник, — зауважує чоловік, — і це при тому, що на вулиці може бути мінус 20, а в холодильнику — близько нуля. Насправді шоколад любить кімнатну температуру, боїться тільки прямих сонячних променів. 

У подарунок — тридцять… пістолетів 

У доробку Юрія вже півтисячі шоколадних сувенірів. Здебільшого це вироби на любовну тематику — сердечка, ведмедики з квітами, новорічну — сніговики, діди морози, та суто чоловічі — оскари, пістолети, моделі легківок. Більшість робіт «шоколадний» майстер виконує на замовлення. Одна із найоригінальніших — тридцять пістолетів, які працівниці однієї із тернопільських фірм замовили на День захисника Вітчизни своїм співробітникам. У Юрієвій крамничці керівництво корпорації «Ватра-Шредер» замовляло оригінальний мініатюрний шоколадний вуличний ліхтар вагою у 2,5 кг. 

— Можна виготовити шоколадну річ будь-якої форми і ваги, але тут постає питання, наскільки це буде доступно для людей, бо ж шоколад — недешеве задоволення, — каже Юрій Сорока. — У нашій крамничці представлений рекордний виріб — «Хамер» вагою 3 кг. Щодо цін, то найдешевша фігурка вагою 40 г вартує 30 гривень, 300 г — 200. Термін придатності шоколадних виробів — півроку, хоча я пробував зберігати їх два роки і переконався, що смак не втрачається. Однак, звичайно, бажано дотримуватись санітарних норм.

Цікаво, що за рік Юрій перетворив на вироби майже сто кілограмів (!) шоколаду. 

— Коли у квартирі в кожному куточку шоколад, то рідні вже не сприймають його як подарунок, тому рідко дарую їм свої вироби, — зізнається майстер. — Найбільше моє хобі підтримує хіба що донечка Майя, якій трохи більше року (усміхається, — авт.). Вона допитливо тягнеться до шоколаду, але ми їй поки що не дозволяємо смакувати.

sokolad 2
sokolad 1
sokolad 3
sokolad 4
sokolad 5 sokolad 6
sokolad 7
sokolad 8
sokolad 9
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя. А саме: 22.10.18р. з 10:00 год. до 17:00 год. за адресами: вул. Назарія Яремчука, вул. Тбіліська, вул. Петриківська, вул. Братів Гжицьких, вул. Гетьмана Виговського, 1-24, вул. Тісна, 11-14.
Суспільство
У керівника Тернопільського військового оркестру Тараса Когута нещодавно народилася донечка. Свою дружину із нованародженою чоловік вирішив зустріти із військовим оркестром, повідомляє “Медіатор“. Дружина дуже здивувалася даному подарунку, якого відверто не очікувала. За словами Тараса Когута, завжди він когось іншого урочисто зустрічає. При цьому він зазначив, що спеціально не готував такого виступу. Організацію влаштували його товариші по службі.
Суспільство
19 жовтня, на позачерговому засіданні КМУ, прийнято рішення про підвищення ціни на газ для населення до 8550 грн. за тисячу кубів з першого листопада. Також збільшено видатки на Теплі Кредити на 100 млн на поточний рік, що закриває проекти ОСББ, що вже були подані на фінансування, але на нові грошей не вистачає. Під час обговоренні не конкретизовано планів збільшення фінансуванні цієї програми у проекті бюджету на 2019-й рік. Знову змінено правила надання...
Кримінал
Незважаючи на неодноразові застереження правоохоронців, жителі краю продовжують потерпати від рук автозлодіїв. Мешканці Тернопільщини залишають все цінне в салонах авто, а вранці виявляють пошкоджений транспортний засіб та відсутність майна. Факт крадіжки задокументували правоохоронці Тернопільського відділу поліції. Чоловік повідомив, що з його автомобіля викрали сумку його дружини в якій знаходились грошові кошти та ювелірні вибори. Зловмисників не зупин...
Пригоди
Нетверезого водія зупинили на автодорозі М-19 – Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече. Повідомляє прес-служба патрульної поліції Тернопільської області. Вчора, 19 жовтня, біля села Вигода, що у Заліщицькому районі, патрульні поліцейські зупинили вантажний автомобіль за порушення правил дорожнього руху. Під час перевірки документів інспектори помітили у 38-річного водія явні ознаки алкогольного сп’яніння. Зокрема у нього був різкий запах алкоголю та він мав не...
Кримінал
Наркотики виявили у водія, який порушив правила дорожнього руху. Повідомляє прес-служба патрульної поліції Тернопільської області. Інцидент стався вчора, 19 жовтня, на вулиці Живова. Близько 16-ї години інспектори помітили автомобіль «БМВ», водій якого проїхав на заборонений сигнал світлофора. Зупинили правопорушника вже на вулиці Паращука. Поліцейські помітили, що під час перевірки документів 26-річний водій нервував, а також у нього були ознаки наркотичн...
Суспільство
Випадки насильства серед учнів завжди були частиною школи, однак зараз вони стають дедалі помітнішими. Сьогодні в Україні жертвами булінгу стають 8 з 10 дітей. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає штрафи за булінг. І якщо раніше батьків ініціаторів і учасників цькувань штрафували лише на 51 гривню за неналежне виконання батьківських обов’язків, то тепер суму штрафів хочуть збільшити в рази.  І змінити формулювання правопорушення: н...
Суспільство
Два нових штами грипу циркулюватимуть цьогоріч в Україні. Медики застерігають, ця хвороба небезпечна своїми ускладеннями. Тож радять профілактично щепитись. Адже вакцинація – це єдиний спосіб вберегтись від захворювання. Поки інтенсивність захворювання на грип низька, час від нього щепитись. В Україну вже надійшо 350 тисяч доз вакцин для його профілактики. Медики запевняють, це єдиний спосіб урятуватись від хвороби, або ж перенести її без ускладнень, повід...
Спорт
Після десятого поєдинку сезону, у якому тернопільська «Нива» програла вінницькій, у відставку подав Віталій Шумський. Днями команді представили нового наставника Олександра Стахіва, який до цього був помічником головного тренера. Деталі у сюжеті Інтб.
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!