Чому дітям не варто давати їсти гриби: пояснення лікарів

Чому дітям не варто давати їсти гриби: пояснення лікарів

Після трагедії у Чернігівській області, коли мати нагодувала смертоносною грибною юшкою чотирьох своїх дітей, двоє з яких не витримали сильної інтоксикації і померли, ми вирішили зібрати інформацію, яка стане застереженнням і ознайомить батьків із можливими небезпеками, якщо вони раптом вирішать дозволити своїм малюкам поласувати грибами.

Дозволяти, чи не дозволяти дітям їсти гриби, вирішувати, звісно ж, батькам, проте, вони повинні знати, чим ризикують.

Гриби містять хітин, який суттєво погіршує засвоєння речовин, а також, дуже часто, посилює алергічну дію інших продуктів.

Крім того, у їстівних грибів є дуже багато отруйних "двійників", які, іноді, важко відрізнити. Але навіть якщо ви впевнені у тому, що гриби точно не отруйні, є ще один важливий момент - пориста структура гриба, як губка, вбирає в себе шкідливі речовини з грунту, води та пилу і втримує їх всередині, що посилює токсичність грибів.

Якщо вже і споживати гриби, то краще обирати їхні "капелюшки" - там містяться вітаміни та мікроелементи, наприклад, калій, натрій, кальцій, залізо та інші. "Ніжки" грибів переважно не мають жодної поживної цінності та ще й якраз у них міститься найбільше хітину (грубої клітковини, яка майже не перетравлюється в шлунку людини). Гриби містять білок, але користі з нього людині мало.

Для прикладу, білок яйця засвоюється на 99%, а білок гриба - лише на 3%.

Якщо вже і готувати дітям гриби, то лише вирощені фабричним способом, в жодному випадку не лісові.

Гриби мають бути максимально подрібненими, а також слід стежити за тим, щоб дитина ретельно їх пережувала. Не рекомендується давати дітям мариновані гриби, а також смажені. 

Думки лікарів розділяються в тому, чи варто взагалі забороняти дітям їсти гриби: хтось стверджує, що фабричні можна пробувати вводити в раціон дітей з 2 років, але більшість з них єдині в одному: дітям до 12, чи навіть 13 років, їх їсти не рекомендується, оскільки, до цього їх шкода перевищує користь.

Також, не забувайте, що за однакової кількості вживаних грибів у дитини на кілограм ваги тіла доводиться вища концентрація токсину, ніж у дорослого.

Ті токсини, які містяться в грибах від природи (в отруйних), чи які вони вбирають із забрудненого довкілля, настільки отруюють організм людини, а особливо дитини, що це може призвести до відмови роботи внутрішніх органів і важких патологій.

Тож ризики батькам мають бути відомі і їм вирішувати - випробовувати долю дітей з таким ризикованим продуктом, чи ні. 

Матеріал сформовано на основі наукової статті лікарів Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Чорнота І.Д. та Ракуш Н. В.

Гриби діти раціон токсини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі