13:00, 13 серпня 2021 р.
Медовий Спас: що потрібно святити у церкві і що приготувати до столу
Що потрібно святити в церкві на Медовий Спас і що готувати на стіл у церковне свято 14 серпня.
Святять на Медовий Спас не лише мед (як випливає з назви), але ще воду і мак.
По суті, якщо додати в рецепт святкової страви на Медовий Спас хоч один освячений інгредієнт (хоч воду, хоч мак, хоч мед) – таке блюдо вже вважається освяченим, пише УНІАН.
Тільки важливо пам'ятати: у церковне свято 14 серпня стартує Успенський піст 2021. Тому, навіть якщо людина не дотримується посту, додавати освячений продукт до м'яса (якщо, наприклад, вирішили зробити яловичину в меду) – великий гріх. Також м'ясні продукти (як і алкоголь) не можна освячувати в церкві на Медовий Спас.
На Медовий Спас готують до столу коржі з маком, плюшки і млинці, а також усякі різні пироги і рулети з начинками з маку і меду. У деяких регіонах медово-макову масу подають окремо - і потім просто вмочують у неї млинці або шматочки хліба.
Шулики на Медовий Спас: рецепт традиційний
- борошно - 450 г
- мед – 100 г
- мак – 280 г
- яйце – 1 шт.
- цукор – 100 г + одну ст. л.
- вода - 300 мл
Змішати борошно з яйцем і ложечкою цукру – а потім додати воду і перемитий мак (80 грам), і замісити тісто.
Коржики треба розгортати тонко. Випікаються вони до готовності в духовці. Потім поламати на невеликі частини.
Мак, що залишився, розтерти з цукром, що залишився, додати мед і склянку води. Солодку суміш, що вийшла, змішати з шматочками коржів.
Салат з манго і моцарелою з медовою заправкою
- селера - 3 стебла
- манго - 1 шт
- моцарелла - 5 кульок
- рукола - 50 г
- 3 листи салату
- чилі - 5 шт
- гірчиця - 5 г
- мед - 20 г
- масло - 50 г
Спочатку краще зробити заправку з меду (радимо гречаний), оливкової олії та гірчиці.
Селеру і манго очистити і нарізати на тонкі слайси або товсті кубики (можна і так, і так). Кульки моцарели теж нарізати.
Змішати і в закритій ємності потрусити інгредієнти, щоб ті просочилися соком один одного.
Зелень дрібненько порвати прямо руками.
З'єднати всі частини салату. За бажанням можна додати гострий чилі для пікантності.
Маленька хитрість: заливати заправкою краще безпосередньо перед подачею або взагалі подати соусник із заправкою окремо.
Медовик з малиною і медом
- борошно – 185 г
- мед - 85 г
- цукрозамінник - 90 г
- три яйця
- вершкове масло - 50 г
- сода - чайна ложка
Для крему:
малина - 200 г
сметана - 200 г двадцятивідсоткової
цукрозамінник - 80 г
Мед розтопити. Додавати поступово в нього соду і довести на вогні до карамельного відтінку – активно помішуючи. Додати вершкове масло і розмішувати до розчинення. Дати охолонути.
Збити яйця, поступово підсипаючи цукзам до освітлення. Потім змішати з сумішшю меду, яка остигнула, додати просіяне борошно - і вимісити тісто.
Коржі випікати близько семи хвилин при температурі 160 градусів.
Приготувати крем: збити малину блендером, протерти і додати цукрозамінник. Варити на середньому вогні до легкого загустіння. Дати охолонути і відправити в холодильник на годину. Після цього додати зметану і все це перемішати.
Кремом, що вийшов, промазують коржі і збирають їх в один торт. Обрізками тортик можна прикрасити. Потім його потрібно відправити в холодильник настоятися – хоча б на годину.
Вівсяне печиво для тонкої талії
- вівсяні пластівці - 300 г
- мед - 3 ст. л.
- кефір - 300 мл
- ізюм - 40 г
- кориця
- ванілін
Пластівці в кефірі замочити, а родзинки в крутому окропі – хвилин на сорок. Кефір теж можна замінити гарячою водою.
Потім змішати всі інгредієнти. Якщо хочеться, то можна додати в це печиво будь-які сухофрукти.
Випікати на деку з папером для випічки близько півгодини при 180-200 градусах.
Медовий збитень
- 500 г меду
- 1,5 л. води
- 50 г дріжджів
- 5 г імбиру
- 5 г гвоздики
- 5 г духмяного перцю
- 5 г кориці
Нагріти воду до кипіння – додати мед і знову дати закипіти, весь час знімаючи піну.
Потім додають спеції: гвоздику, корицю, імбир і духмяний перець. І знову прокип'ячують. Потім дати охолонути.
Розвести в невеликій кількості теплої води дріжджі і змішати з медовим відваром.
Суміш розлити по пляшках і залишити в теплому місці на 12 годин. Потім пляшки щільно закривають і залишають в холоді на пару тижнів, щоб медовий напій дозрів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
08:47, 11 грудня
2
14:28, 9 грудня
1
11:42, 2 грудня
37
11:04, Вчора
10
live comments feed...
Коментарі