• Головна
  • Медовий Спас: що потрібно святити у церкві і що приготувати до столу
13:00, 13 серпня 2021 р.

Медовий Спас: що потрібно святити у церкві і що приготувати до столу

Медовий Спас: що потрібно святити у церкві і що приготувати до столу

Що потрібно святити в церкві на Медовий Спас і що готувати на стіл у церковне свято 14 серпня.

Святять на Медовий Спас не лише мед (як випливає з назви), але ще воду і мак.

По суті, якщо додати в рецепт святкової страви на Медовий Спас хоч один освячений інгредієнт (хоч воду, хоч мак, хоч мед) – таке блюдо вже вважається освяченим, пише УНІАН.

Тільки важливо пам'ятати: у церковне свято 14 серпня стартує Успенський піст 2021. Тому, навіть якщо людина не дотримується посту, додавати освячений продукт до м'яса (якщо, наприклад, вирішили зробити яловичину в меду) – великий гріх. Також м'ясні продукти (як і алкоголь) не можна освячувати в церкві на Медовий Спас.

На Медовий Спас готують до столу коржі з маком, плюшки і млинці, а також усякі різні пироги і рулети з начинками з маку і меду. У деяких регіонах медово-макову масу подають окремо - і потім просто вмочують у неї млинці або шматочки хліба.

Шулики на Медовий Спас: рецепт традиційний
- борошно - 450 г
- мед – 100 г
- мак – 280 г
- яйце – 1 шт.
- цукор – 100 г + одну ст. л.
- вода - 300 мл

Змішати борошно з яйцем і ложечкою цукру – а потім додати воду і перемитий мак (80 грам), і замісити тісто.

Коржики треба розгортати тонко. Випікаються вони до готовності в духовці. Потім поламати на невеликі частини.

Мак, що залишився,  розтерти з цукром, що залишився, додати мед і склянку води. Солодку суміш, що вийшла, змішати з шматочками коржів.

Салат з манго і моцарелою з медовою заправкою
- селера - 3 стебла
- манго - 1 шт
- моцарелла - 5 кульок
- рукола - 50 г
- 3 листи салату
- чилі - 5 шт
- гірчиця - 5 г
- мед - 20 г
- масло - 50 г

Спочатку краще зробити заправку з меду (радимо гречаний), оливкової олії та гірчиці.

Селеру і манго очистити і нарізати на тонкі слайси або товсті кубики (можна і так, і так). Кульки моцарели теж нарізати.

Змішати і в закритій ємності потрусити інгредієнти, щоб ті просочилися соком один одного.

Зелень дрібненько порвати прямо руками.

З'єднати всі частини салату. За бажанням можна додати гострий чилі для пікантності.

Маленька хитрість: заливати заправкою краще безпосередньо перед подачею або взагалі подати соусник із заправкою окремо.

Медовик з малиною і медом
- борошно – 185 г
- мед - 85 г
- цукрозамінник - 90 г
- три яйця
- вершкове масло - 50 г
- сода - чайна ложка

Для крему:
малина - 200 г
сметана - 200 г двадцятивідсоткової
цукрозамінник - 80 г
Мед розтопити. Додавати поступово в нього соду і довести на вогні до карамельного відтінку – активно помішуючи. Додати вершкове масло і розмішувати до розчинення. Дати охолонути.

Збити яйця, поступово підсипаючи цукзам до освітлення. Потім змішати з сумішшю меду, яка остигнула, додати просіяне борошно - і вимісити тісто.

Коржі випікати близько семи хвилин при температурі 160 градусів.

Приготувати крем: збити малину блендером, протерти і додати цукрозамінник. Варити на середньому вогні до легкого загустіння. Дати охолонути і відправити в холодильник на годину. Після цього додати зметану і все це перемішати.

Кремом, що вийшов, промазують коржі і збирають їх в один торт. Обрізками тортик можна прикрасити. Потім його потрібно відправити в холодильник настоятися – хоча б на годину.

Вівсяне печиво для тонкої талії
- вівсяні пластівці - 300 г
- мед - 3 ст. л.
- кефір - 300 мл
- ізюм - 40 г
- кориця
- ванілін

Пластівці в кефірі замочити, а родзинки в крутому окропі – хвилин на сорок. Кефір теж можна замінити гарячою водою.

Потім змішати всі інгредієнти. Якщо хочеться, то можна додати в це печиво будь-які сухофрукти.

Випікати на деку з папером для випічки близько півгодини при 180-200 градусах.

Медовий збитень
- 500 г меду
- 1,5 л. води
- 50 г дріжджів
- 5 г імбиру
- 5 г гвоздики
- 5 г духмяного перцю
- 5 г кориці

Нагріти воду до кипіння – додати мед і знову дати закипіти, весь час знімаючи піну.

Потім додають спеції: гвоздику, корицю, імбир і духмяний перець. І знову прокип'ячують. Потім дати охолонути.

Розвести в невеликій кількості теплої води дріжджі і змішати з медовим відваром.

Суміш розлити по пляшках і залишити в теплому місці на 12 годин. Потім пляшки щільно закривають і залишають в холоді на пару тижнів, щоб медовий напій дозрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Спас #медовий

Коментарі

Показувати новий коментар:
внизу вгорі
Володимир Завірюха
14 серпня 2021 р., 12:47
За подібну головку Маку ( знайдену в віруючих Бабусь на сільському подвірі ) як на даному Фото то слуги Антихриста у формі , притягають до Кримінальної відповідальності в незалежній Вукраїні ...В Чехії макові поля тягнуться гектарами по при дороги і без ніякої Охорони ....
ТОП новини
"Мобілізація набирає силу, ТЦК почали шукати чоловіків без цих 5 ознак": скасування бронювання до 1 січня, повістки, ЗСУ
"В Україну пре шалений вітер і несамовитий мороз, грізний снігопад та дощ почнуть вирувати": де негода буде на Новий рік
"Аномальна негода і потужна гроза сунуть в Україну, вдарить мороз у -12 градусів": накриють снігопад, хуртовина і дощ
"В Україні ніхто не чекав цього від курсу валют, долар летить до червоної межі прямо на свята": що станеться в обмінниках
Оголошення
live comments feed...