Лотерея, праця, навчання - як тернополяни виїжджають з України (фото)

Змінити громадянство — мрія багатьох українців. Експерти навіть кажуть, що виїхати з України мріє половина молоді. Одначе щоб отримати громадянство за кордоном, потрібно чекати не менше трьох років і виконати ряд умов.

Італія, Німеччина, Іспанія, США та Канада - на паспорти цих країн українці найчастіше міняють свої.

Такі результати дослідження, проведеного журналом Forbes. За результатами власного опитування  “RIA плюс” на сайті 20minut.ua, виїхати з України на постійне проживання за кордоном хочуть 71% опитаних тернополян. Участь у голосуванні взяли 299 чоловік. Також ми опитали 432 осіб у соцмережах. Там 80,3% також відповіли, що хочуть виїхати, 13,9% - не хочуть. 5,8% опитаних не думали про це.

Журналісти з’ясовували найпоширеніші способи, як осісти за кордоном.

Італія – ніхто не допомагає

- Я вже 10 років живу в Італії. Поїхала туди на роботу. Після п’яти років отримала permesso di soggiorno - дозвіл на постійне проживання в країні, - розповідає жителька Бережан Тетяна Рога. – Перед тим я склала іспит на знання італійської мови. Через п’ять років після цього можна отримати громадянство, якщо не порушувати закон і не виїжджати з країни більше ніж на півроку.

Жінка розповідає, що приїхала в Італію, не маючи там ні роботи, ні житла. Але через декілька місяців влаштувалася.

- Я мала декілька номерів телефонів до роботодавців. Знайомі з України мали мене зустріти. Але нікого не було, ніхто не брав слухавки, - продовжує Тетяна. - Довелось усе шукати самій. Роботу знайшла швидко. В Україні таких грошей не заробиш, тому повертатись додому на постійне проживання поки що не планую.

У Німеччині діє “блакитна карта”

Щоб отримати громадянство Німеччини, потрібно жити на території цієї країни вісім років, володіти німецькою мовою, мати офіційне підтвердження своїх доходів, власне або орендоване житло та обгрунтувати причини виселення з рідної країни.

- Я була в Німеччині за програмою Au pair, - розповідає тернополянка Світлана Поліщук. - Повернулась в Україну, щоб закінчити навчання. Хоча можна було продовжити його в Німеччині. Коли вступаєш там в університет, тобі відкривають візу на два роки. Потім її можна продовжити ще на два. Після закінчення навчання - ще на рік. За цей час можна знайти собі роботу, а це дає можливість залишитись у країні. А з 1 серпня 2012 року висококваліфіковані працівники можуть отримати “блакитну картку”. Вона дає дозвіл на перебування та роботу в Німеччині. Загалом після трьох років перебування в цій країні можна отримати безстроковий дозвіл на проживання.

В Австралію треба набрати бали

Австралія – на третьому місці серед всіх країн світу за рівнем життя. Ця країна розробила чітку програму імміграції. Щоб отримати громадянство Австралії, потрібно прожити там чотири роки. Перші три можна перебувати у цій країні за будь-якими візами - туристичними, студентськими, робочими, бізнесовими, шлюбними, сімейними. А останній рік - обов'язково за постійною візою. Протягом цих чотирьох років не можна виїжджати з Австралії більше ніж на 12 місяців. А в останній рік перед подачею документів на громадянство - не більше 90 днів.

Окрім того, існує кілька способів отримати дозвіл на постійне місце проживання в Австралії. Один із них - незалежна професійна імміграція. Ця програма відрізняється від інших тим, що ви не зобов’язані мати родичів в Австралії чи підписувати робочий контракт з австралійським роботодавцем. Щоб взяти участь у програмі, потрібно мати вищу або середню спеціальну освіту. Також ваша спеціальність має бути в списку затребуваних професій в Австралії.

- За цією програмою треба набирати бали. Прохідний бал - 120. Оцінюють кваліфікацію, досвід роботи, вік, знання англійської , - розповідає тернополянин Олександр Козак.- Подавати документи на цю програму можна, якщо вам не менше 45 років, ви володієте спеціальністю, яка є в списку затребуваних професій в Австралії, успішно здали іспит IELTS та маєте не менше ніж річний досвід роботи з вибраної професії за останні два роки. Коли подаєте свої документи на візу, до відділу імміграції, потрібно оплатити 2 тисячі 525 австралійських доларів.

Альтернатива цій програмі - професійна імміграція зі спонсорством роботодавця чи штату. Для цього потрібно знайти роботодавця або отримати номінацію від штату.

У Канаді – професійна імміграція

У Канаді також є програма для отримання громадянства - професійна імміграція кваліфікованих фахівців. Вона підійде для тих, хто знає англійську або французьку і має досвід роботи з пріоритетних у Канаді спеціальностей. Терміни оформлення за цією програмою - від 6 до 12 місяців.

Кожен кандидат повинен скласти іспит з англійської або французької мови (IELTS або TEF). Перш ніж подавати заяву на імміграцію, слід обрати спеціальність, за якою ви хочете проходити імміграційний процес. Цей фах повинен бути у списку NOC - National Occupation Classification. При цьому потрібно мати щонайменше річний досвід роботи за останні 10 років з однієї з 29-ти затверджених спеціальностей.

Критерії, що беруть до уваги при нарахуванні прохідного балу, - це рівень освіти, знання мови, досвід роботи, вік (максимальна кількість балів - за вік від 21 до 49 років - прим. ред.), запрошення на роботу, затверджене в Міністерстві трудових ресурсів і соціального розвитку Канади, можливість облаштуватися в Канаді.

Також існує багато провінційних програм імміграції в Канаду. Головна проблема їх усіх в тому, що обов’язковою умовою є запрошення на роботу від працедавця з певної провінції. Отримати таке запрошення доволі складно. Певні провінційні програми розраховані насамперед на людей, у яких є близькі родичі або друзі в цій провінції, які вже мають тісні зв’язки з нею.

Загалом, щоб претендувати на канадський паспорт, слід прожити в країні не менше трьох років. Можна скористатися студентською візою чи візою на тимчасову роботу. Є спеціальні програми для нянь, доглядальниць та помічниць. У випадку отримання робочої візи в Канаду через рік ви вже зможете отримати статус постійного жителя. Через три - подати прохання про громадянство. При цьому потрібно оплатити 200 канадських доларів держмита та заручитися підтримкою канадця, який підтвердить, що знає вас не менше двох років. Наприкінці потрібно скласти іспит на знання мови, історії та культури цієї країни.

США – лотерея, праця чи навчання

За кількістю звернень на отримання американської візи Україна посідає перше місце в Європі та третє у світі. Найпопулярніший спосіб потрапити в цю країну – лотерея Green Card. Щороку комп’ютер випадковим способом відбирає 55 тисяч переможців серед тих, хто подав заявку на сайт dvlottery.state.gov.

Мій чоловік вісім років тому виграв Green Card. Через п’ять років після цього ми отримали громадянство, - розповідає тернополянка Наталія Вишневська. - Тепер маємо всі права американців, окрім виборчих. Подати заявку може кожен повнолітній українець, який має закінчену середню освіту або спеціальність, яка потребує підготовки не менше двох років. Участь у лотереї безкоштовна, переможці сплачують лише консульський збір.

Якщо ж лотерея не вибрала вашого імені, умови оформлення громадянства в США такі: офіційно прожити в країні не менше п’яти років, бути старшим 18 років, знати системи уряду США, історію країни та англійську мову.

- Можна оформити робочу чи студентську візу, - розповідає тернополянка Мар’яна Левко. - Робочу візу - Н1-В видають на три роки. Для відкриття візи потрібне запрошення на роботу від фірми, компанії чи приватної особи. Через три роки візу можна продовжити на такий же термін. Також можна продовжувати візу, навчаючись на мовних курсах. У такому випадку потрібно підтвердити свою фінансову спроможність рахунком на картці. Я рік жила в Америці, навчаючись на курсах. Загалом виїхати в Штати тепер стало складніше. Уже навіть у деяких студентських програмах перестали пропускати повторників.

У Польщі – “Карта поляка”

Отримати громадянство в Польщі можна через три роки перебування в країні. Для цього необхідними є знання мови, постійний дохід, житло. Найлегше емігрувати в цю країну можна з “Картою поляка”. Як повідомили нам в обласному держархіві, тернополяни масово звертаються за документами, які підтверджують їхнє польське коріння.

- Таке враження, що у нас самі поляки, - каже заступник управління архіву Оксана Савчин. - Люди подають на „Карту поляка” задля навчання та лікування. Часто підтвердження громадянства знайти важко - піднімають і списки у сільських радах, і метричні книги, і списки виборців до Польського сейму та сенату.

Тернополянка Віта Соколова отримала нещодавно “Карту поляка”. Каже, що зіткнулась із деякими труднощами в оформленні документів.

- Поляком має бути один із найближчих родичів - мама, тато, бабця, дідусь або прабабця чи прадідусь, - каже Віта. - Моя бабуся народилась у Польщі, та це не зазначили в її свідоцтві про народження. Довелося звертатися у львівський архів, щоб підтвердити, що мої предки - поляки. Потім була співбесіда в консульстві. До неї мене готував репетитор. Особливий акцент посол робить на польській культурі, тож цей предмет потрібно вивчити докладно.

Великобританія забирає фахівців

Щоб отримати британський паспорт, треба прожити у країні п’ять років. Інші умови - знання англійської, валлійської або шотландської мови, відповідна оплата, заповнення анкети-заяви. Серед необхідних документів обов’язковими є рекомендації двох громадян Великобританії, які знають вас особисто не менше трьох років.

Виїхати в цю країну можна через професійну імміграцію. Наявність вищої освіти в затребуваній сфері дає можливість оформити спеціальну робочу візу. Для цього потрібно надати сертифікат про знання мови рівня ELTS і набрати певну кількість балів за рівнем освіти, доходу та зв'язків із Великобританією. Попит мають професії, пов'язані з менеджментом, педагогікою, мовними перекладами, інженерією. Переваги є і в діячів науки та мистецтва, які доведуть, що зможуть забезпечити себе завдяки своїй професії.

В Іспанії купують житло

А от в Іспанії громадянство отримати найлегше. Його можна... купити. Для цього потрібно придбати нерухомість у цій країні, вартість якої — від 250 тисяч євро. Інший шлях – перебувати у країні не менше ніж десять років. Ще два роки триває розгляд заяви. Щоб мати більше шансів для отримання громадянства, варто найняти адвоката, який зорієнтує у цьому процесі, радять наші заробітчани в Іспанії.

В Росію - добровільно

Тих, хто хотів би виїхати в Росію на постійне місце проживання, у нас, за статистикою, 5%.

Щоб отримати громадянство Росії, там потрібно прожити від п'яти до 10 років. За наявності житла вже через чотири роки перебування на території країни за тимчасовим дозволом на проживання можна отримати постійний. Отримання громадянства може зайняти від року до п’яти. Для колишніх громадян СРСР і членів їхніх сімей - від трьох до шести місяців. Для них є спеціальна програма - зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, які живуть за кордоном.

Отож отриманню громадянства закордоном передує шлях виїзду та облаштування в чужій країні. В Іспанії громадянство можна отримати автоматично, придбавши там житло. Якщо ж нерухомості в цій країні ви не маєте, то стати її громадянином зможете тільки після 12 років життя там. Натомість найменше часу проживання від претендентів на громадянство вимагають Канада і Польща. Причому розвинуті країни на зразок Канади та Австралії перевагу надають висококваліфікованим імігрантам і навіть мають списки бажаних професій.

Отримання громадянства шляхом натуралізації:

Назва країни

Термін перебування в країні до отриманням громадянства (років)

Передумови надання громадянства

Іспанія

12

знання мови, постійний дохід, житло

Італія

10

знання мови, офіційне працевлаштування

Росія

від 5 до 10

знання мови, наявність житла

Німеччина

8

знання мови, офіційне підтвердження своїх доходів, власне або орендоване житло

Англія

5

знання мови, рекомендації двох осіб, які знають вас не менше трьох років

США

5

знання мови, складання іспиту

Австралія

4

знання мови, складання тесту, який містить запитання про країну, звичаї, національні свята

Канада

3

знання мови, підтвердження канадця, який знає вас не менше трьох років, складання іспиту

Польща

3

знання мови, постійний дохід, житло

emigranti
emigranti1
emigranti2
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Наразі вартість проїзду в Тернополі становить 5 і 6 грн у тролейбусі та маршрутці відповідно для тих, хто не має проїзних. Однак такі ціни будуть лише до 20 грудня. Тим часом начальник управління транспорту каже, що в ідеалі, тариф має бути 1 євро, "як в Європі". Поки ж транспортна революція в Тернополі стала відомою на всю Україну. Детальніше дивіться в репортажі ТСН тиждень.
Суспільство
Час, коли найкращих синів та доньок України, жорстоко вбивали і катували за патріотизм та любов до рідної землі, пережила 94-річна Ванда Петрівна Демчук з міста Копичинці Гусятинського району. Жінка була зв’язковою, розвідницею, перевозила зброю для учасників УПА та займалася просвітницькою діяльністю серед населення. З учасницею національно-визвольної боротьби поспілкувався голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. Він подякував...
Пригоди
Родичі шукають мешканця села Зарваниця Теребовлянського району 62-річного Богдана Фірмана. У чоловіка можливі проблеми із пам'яттю. Він був одягнутий у чорний класичний костюм, чорний кашкет, чорну шкіряну куртку і чорні чоботи.  "Чоловік вийшов з дому 14 листопада 2018 року ввечері. Рідні звернулись за допомогою до поліції. Богдан Фірман може частково втрачати пам'ять", - повідомляють у Теребовлянському відділенні Головного управління Національної поліці...
Екологія
Сьогодні (18 листопада) тернополяни мали нагоду спостерігати за снігопадом, який накрив місто. Весь сніг, який випав, щоправда, до вечора майже повністю розтанув, але для багатьох людей це була нагода пройнятися особливим зимовим настроєм. Як повідомляє "20 хвилин", перший сніг у Тернополі почав падати ще у суботу, 17 листопада, але він був ледь помітним. А в неділю, 18 листопада, близько 12 години пішов лапатий.  Час від часу снігопад вщухав, але за кільк...
Суспільство
Збір грошей – це вічна проблема всіх українських шкіл. З початком навчального року батьки часто тільки те й роблять, що скидаються на ремонт класу, подарунки та квіти вчителям, крейду, нові парти, путівки і солодкі столи. Незважаючи на те, що в Міністерстві освіти не раз нагадували, що всі побори в школах – це протизаконне вимагання, нічого не змінилося. Як повідомляє "Терноград", один з аргументів для збору грошей з батьків – це нестача фінансування. Насп...
Кримінал
Конфлікт між дівчатами трапився у караоке нічного клубу "Allure" 8 жовтня. Одна в іншу кинула попільничкою і розбила тій брову. За це тернополянці присудили 240 годин громадських робіт.  Як повідомляє "20 хвилин", за словами потерпілої, вона разом з друзями 8 жовтня прийшла до нічного клубу. За кілька годин помітила, що один із знайомих заснув. Щоб хлопця не вивели з закладу, тернополянка спробувала його розбудити. Її дії викликали негативну реакцію у "па...
Суспільство
95-річна учителька Софія Угляр з Оришківців Гусятинського району провідує своїх колишніх учнів. Багато з них – уже давно пенсіонери. Деякі мають гірше самопочуття, ніж їхня учителька. Як повідомляє "ПроТе", пані Софія роками залишається для них авторитетом. Вона досі читає багато книжок. Передплачує газети, дивиться по телевізору передачі про політику. Щодня ходить до церкви. Жартує, що просто церква недалеко від дому. Виховала трьох дітей. Пережила багат...
Суспільство
Сьогодні (18 листопада) у селі Білозірка Лановецького району поховали військового Руслана Романюка, якому був 41 рік.  На сторінці спільноти "Моя Лановеччина" в мережі Фейсбук відомий священик Олексій Філюк опублікував фото. "Сьогодні Лановеччина попрощалася з воїном Русланом Романюком....!Вічна пам'ять!!"- Написав отець. Нагадуємо, що тіло убитого було виявлено 14 листопада у закинутій будівлі, що знаходиться у місті Дніпро. Ведеться слідство.
Суспільство
У мережі припускають, що намісник Почаївської Лаври на випадок остаточної поразки церкви УПЦ МП готує собі "запасний прихисток". То ж скоро може змінити свій титул з "митрополит Почаївський" на "митрополит Придністровський". Відео з ймовірним візитом митрополита Почаївського Володимира у Придністров’я, на якому владика вільно спілкується з вірянами молдавською мовою, опублікували в мережі YouTube. Автори ролика зазначають, що Придністров’я є найбільш вигід...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!