• Головна
  • "Там є токсини, можна отруїтися": яку квасолю в жодному разі не варто їсти
10:02, Сьогодні

"Там є токсини, можна отруїтися": яку квасолю в жодному разі не варто їсти

"Там є токсини, можна отруїтися": яку квасолю в жодному разі не варто їсти

Квасоля – смачний і ситний продукт, який найчастіше використовують для приготування борщу, а також салатів, пюре.

Ще з неї вийде дуже смачна начинка для пирогів, а також паштет. Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко розповіла у Facebook про користь та шкоду квасолі та як її правильно вибрати.

Як вибрати квасолю

Треба знати, що біла і червона квасоля — не одне й те саме.

"Вони відрізняються не тільки кольором, а й складом: червона — більше антиоксидантів, біла — ніжніша структура білка", – розповіла професорка

Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Чи можна їсти сиру квасолю

"Не дай Бог вам погризти сиру червону квасолю – можна отруїтися! Вона містить фітогемаглютинін або фазеїн – токсичну речовину, яка в сирому вигляді спричиняє отруєння. Достатньо 4-5 недоварених зерен, щоб отримати серйозні симптоми: нудоту, спазми в животі та діарею", – розповіла експертка.

Також уважно дивіться сиру квасолю, щоб на ній не було плісняви, бо таким чином ви теж наражаєтесь на отруєння.

Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Яку квасолю найкраще їсти

Якісна квасоля суха, чиста, без плям, плісняви або жучків, без тріщин і пошкоджень. Колір і розмір однакові. Однорідність — ознака якісного сортування. Запах має бути нейтральним, без затхлості чи кислоти. Якщо купуєте фасовану — перевіряйте герметичність і термін придатності.

"Не раджу брати квасолю з відкритих мішків на ринку — можливе зараження шкідниками. Перед приготуванням квасолю необхідно замочити у воді мінімум на годину", – підсумувала експерт.

Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти

Яка квасоля найбезпечніша

"Використовуйте консервовану квасолю з магазину. Вона вже попередньо термічно оброблена і безпечна для вживання, але перевіряйте склад — без зайвих консервантів", – розповіла експертка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#квасоля #ризики
Оголошення