
20:16, Сьогодні
Олія для кухні: як обрати правильну і не зіпсувати страву

На полицях супермаркетів можна знайти безліч видів рослинної олії, але не всі знають, чим рафінована олія відрізняється від нерафінованої. Одна з них безпечніша для смаження, а інша — корисніша для приготування салатів. Яку ж обрати, щоб зберегти і користь, і смак? Про це розповідають експерти.
Соняшникова, оливкова, кукурудзяна, соєва - вибір рослинної олії вражає не лише різноманіттям смаків, а й технологією обробки, пише 0352.ua з посиланням на today.ua. Та чи знає споживач, чим насправді відрізняється рафінована олія від нерафінованої - і яку краще обрати для смаження, а яку для салату.
Рафінована олія проходить глибоке очищення, завдяки чому не димить, не піниться і не виділяє канцерогенів при нагріванні. Її температурна витривалість - до 227 °C, а у дезодорованої - навіть до 232 °C. Саме тому вона вважається безпечнішою для термічної обробки продуктів, пише Главред.
Для чого нерафінована олія
Нерафінована олія - це джерело жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K, F) та омега-6 кислот. Вона зберігає максимум корисних речовин, але має один суттєвий недолік - не витримує нагрівання понад 107 °C. Тому її варто використовувати лише для холодних страв: салатів, соусів, маринадів.
Чи безпечна рафінована олія
Попри зручність у кулінарії, дієтологи попереджають, що регулярне вживання рафінованої олії може призвести до накопичення трансжирів і канцерогенів в організмі. Це підвищує ризики розвитку серцево-судинних захворювань, гормональних порушень та атеросклерозу.
То яку олію краще використовувати
Обирайте олію відповідно до її призначення. Це допоможе не лише покращити смак страв, а й зберегти користь для здоров’я.
Для смаження найкраще підходить рафінована або дезодорована олія. Вона стійка до високих температур, не димить і не змінює смак їжі. Така олія проходить додаткову обробку, що робить її більш нейтральною і безпечною для термічної обробки.
Для салатів обирайте нерафіновану олію, бажано холодного віджиму. Вона зберігає природний аромат, смак і максимум корисних речовин - вітамінів, антиоксидантів, жирних кислот. Ідеально доповнює овочеві страви, каші, закуски.
Для підтримки здоров’я важливо чергувати різні види олії - соняшникову, оливкову, лляну, гарбузову тощо. Не варто зловживати жодною з них: надмірне споживання навіть найкориснішої олії може нашкодити. Такий підхід дозволяє отримати максимум смаку й користі, не перевантажуючи організм зайвими жирами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
00:00, 28 жовтня
10:28, Сьогодні
10:33, 31 жовтня
12:56, Вчора
15:54, Вчора