
19:28, Сьогодні
Гіркий прогноз для кавоманів: чому незабаром смак улюбленого напою вже не буде колишнім

Незабаром якісна кава може стати справжньою розкішшю — великі світові виробники почали масово відмовлятися від вишуканої арабіки та переходять на простішу робусту.
Як зазначає Bloomberg, основна причина цього — зміна клімату, яка особливо сильно вдарила по плантаціях у Бразилії, найбільшому постачальнику арабіки у світі. Через спеку, посухи та хвороби врожайність падає, і фермери дедалі частіше обирають стійкішу, але значно менш ароматну робусту, пишуть Подробиці.
Зараз майже 70% ринку займає саме арабіка, яку ми звикли бачити в меню кав'ярень та на полицях магазинів. Цей сорт цінують за багатий букет смаків та ароматів, що включають приємну кислинку, фруктові відтінки, шоколад та навіть квіткові мотиви.
Однак у Бразилії, найбільшому виробнику арабіки, стрімко змінюється клімат, через що рослини хворіють та знижується врожайність арабіки. Щоб не прогоріти, багато фермерів вважають за краще висаджувати невибагливу робусту.
Цей сорт простіше вирощувати, тому що він менш схильний до хвороб та посухи, витримує високі температури, приносить високий урожай і швидко дозріває. Робуста містить більше кофеїну, ніж арабіка. Щоправда, напій з нього виходить терпким, грубим і гірким, та ще й з "нотками землі". Однак більшість споживачів не звертає на це увагу, і просто додає в каву молоко, сиропи та вершки.
За останні 10 років виробництво робусти збільшилось на 81%, причому за останній рік урожай зріс на 22%, що стало рекордним показником. Незважаючи на дешевизну робусти, ціни на неї стрімко зростають через високий попит.
Крім того, необов'язковість сертифікації розчинної кави також впливає на зростання популярності робусти, оскільки в основному вона виробляється саме з цього сорту зерен.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення